2015-01-02 06:00

2015-01-20 22:40

Kultursatsningen som kom av sig

Debatt: Budgeten

Vi vill att alla barn och unga ska få möjlighet att delta i musik- och kulturskolans verksamhet, där de kan spela instrument, dansa och delta i en teatergrupp, utan att ekonomiska resurser avgör, skriver Berit Högman, Linda Larsson och Maria Wågemo.

Den 3 december fick borgerliga alliansen stöd för sin budget av Sverigedemokraterna i Sveriges riksdag. Det innebär drygt 365 miljoner kronor mindre till kulturen, än om den rödgröna samarbetsregeringens budget vunnit. Det är en miljon kronor mindre per dag till kultur i vårt land. Vi vill att kulturen ska komma alla till del, därför prioriterade regeringen barn och unga, integration, folkbildning och jämställdhet.

Kulturen bidrar också till nya jobb. Det är inom de kreativa näringarna som många av framtidens arbeten kommer att växa fram. Under den borgerliga alliansen präglades kulturpolitiken av passivitet, låg prioritet och få idéer. Den rödgröna samarbetsregeringen har en helt motsatt syn på kulturens betydelse och om budgeten hade gått igenom hade följande blivit verklighet:

• Sänkta avgifter i musik- och kulturskolan

Vi vill att alla barn och unga ska få möjlighet att delta i musik- och kulturskolans verksamhet, där de kan spela instrument, dansa och delta i en teatergrupp, utan att ekonomiska resurser avgör. Därför ville den rödgröna samarbetsregeringen införa en stödordning i syfte att stimulera kommunerna att hålla nere avgifterna, samt utveckla en nationell strategi för Sveriges musik- och kulturskolor. Detta hade varit extra välkommet i Karlstad, där den politiska majoriteten införde avgifter för kulturskolan förra mandatperioden. Något vi Socialdemokrater starkt ifrågasatte, vår kommunala budget innehåller dessutom mer pengar till Kulturskolan.

• Mer kultur i miljonprogramsområdena

Satsningen syftar till kulturverksamhet i miljonprogramsområdena runtom i landet och konstnärlig gestaltning av boendemiljön. Målet är att rusta upp dessa områden, öka kulturinslagen och främja lokala initiativ. Satsningen ska ske i dialog med boende och organisationer. Detta hade exempelvis kunnat utgöra stöd för en utveckling av de pågående projekten av offentlig kultur på Orrholmen och Våxnäs i Karlstad, till att också omfatta Kronoparken med 8 500 invånare.

• I elfte timmen drar Alliansen och SD tillbaka förslaget om att ta död på kulturtidsskrifterna.

De har blottat sin okunskap om förutsättningarna för en fri och levande debatt som grund för demokratin. Istället blir det större nedskärningar på anslagen till kultur i hela landet genom de regionala kulturportföljerna. Måhända Anna Kinberg Batras betvingande ord om att Stockholmare är smartare än lantisar är Alliansens politiska rättesnöre framöver. Förslaget drabbar nämligen hela Sverige, utom Stockholm!

Berit Högman (S)

Riksdagsledamot

Linda Larsson (S)

Kommunalråd, Karlstad

Maria Wågemo (S)

Blivande förste vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden

Den 3 december fick borgerliga alliansen stöd för sin budget av Sverigedemokraterna i Sveriges riksdag. Det innebär drygt 365 miljoner kronor mindre till kulturen, än om den rödgröna samarbetsregeringens budget vunnit. Det är en miljon kronor mindre per dag till kultur i vårt land. Vi vill att kulturen ska komma alla till del, därför prioriterade regeringen barn och unga, integration, folkbildning och jämställdhet.

Kulturen bidrar också till nya jobb. Det är inom de kreativa näringarna som många av framtidens arbeten kommer att växa fram. Under den borgerliga alliansen präglades kulturpolitiken av passivitet, låg prioritet och få idéer. Den rödgröna samarbetsregeringen har en helt motsatt syn på kulturens betydelse och om budgeten hade gått igenom hade följande blivit verklighet:

• Sänkta avgifter i musik- och kulturskolan

Vi vill att alla barn och unga ska få möjlighet att delta i musik- och kulturskolans verksamhet, där de kan spela instrument, dansa och delta i en teatergrupp, utan att ekonomiska resurser avgör. Därför ville den rödgröna samarbetsregeringen införa en stödordning i syfte att stimulera kommunerna att hålla nere avgifterna, samt utveckla en nationell strategi för Sveriges musik- och kulturskolor. Detta hade varit extra välkommet i Karlstad, där den politiska majoriteten införde avgifter för kulturskolan förra mandatperioden. Något vi Socialdemokrater starkt ifrågasatte, vår kommunala budget innehåller dessutom mer pengar till Kulturskolan.

• Mer kultur i miljonprogramsområdena

Satsningen syftar till kulturverksamhet i miljonprogramsområdena runtom i landet och konstnärlig gestaltning av boendemiljön. Målet är att rusta upp dessa områden, öka kulturinslagen och främja lokala initiativ. Satsningen ska ske i dialog med boende och organisationer. Detta hade exempelvis kunnat utgöra stöd för en utveckling av de pågående projekten av offentlig kultur på Orrholmen och Våxnäs i Karlstad, till att också omfatta Kronoparken med 8 500 invånare.

• I elfte timmen drar Alliansen och SD tillbaka förslaget om att ta död på kulturtidsskrifterna.

De har blottat sin okunskap om förutsättningarna för en fri och levande debatt som grund för demokratin. Istället blir det större nedskärningar på anslagen till kultur i hela landet genom de regionala kulturportföljerna. Måhända Anna Kinberg Batras betvingande ord om att Stockholmare är smartare än lantisar är Alliansens politiska rättesnöre framöver. Förslaget drabbar nämligen hela Sverige, utom Stockholm!

Berit Högman (S)

Riksdagsledamot

Linda Larsson (S)

Kommunalråd, Karlstad

Maria Wågemo (S)

Blivande förste vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.