2014-12-30 06:00

2015-01-20 22:39

Vi måste sluta skuldbelägga utsatta unga

DEBATT

Vi måste sluta lägga skulden på de som utsätts! Ansvaret och skulden ligger på den som utsätter någon annan vare sig det är på nätet eller inte, skriver Beatrice Högå.

Den 10 december kunde vi läsa om åklagarbeslutet att inte väcka åtal i ärendet där en skolanställd skickade en bild av sitt kön till en 14-årig elev. Vi kunde också läsa åklagarens uttalande om frågan, bland annat följande: Generellt bör ungdomar förstå att det är 18-årsgräns på Facebook. Det är att ett riskbeteende att utge sig vara äldre, unga blir lätt kontaktade av vuxna i olika syften.

För det första; åldersgränsen på Facebook är 13 år, en gräns som inte är något formellt hinder för någon egentligen, men åklagaren har fel i sak. Flickan i fråga hade alltså all rätt att ha ett konto på Facebook vilket gör att hon inte bara genom sin närvaro där utgett sig för att vara äldre utan att hon i så fall måste ha gjort något annat för att låta påskina det.

För det andra; det är inte per automatik ett riskbeteende att utge sig för att vara äldre för att vuxna ofta kontaktar unga i olika syften. Internet erbjuder möjligheter att testa identiteter, skapa relationer och hitta intressen, några av fördelarna med nätet. Risken uppstår när vuxna, eller personer oavsett ålder, inte tar sitt ansvar utan utnyttjar andra människor för egna syften.

För det tredje; vi måste sluta lägga skulden på de som utsätts! Ansvaret och skulden ligger på den som utsätter någon annan vare sig det är på nätet eller inte. Forskning visar att tryggheten för våra unga finns när vi för öppna samtal med våra barn och unga och visar att vi finns här när något händer, såsom för den 14-åriga flickan i det här fallet. Att uttala sig på det sätt som åklagaren gör riskerar att höja tröskeln ytterligare för barn och unga att berätta för oss när de har blivit utsatta. Detta när vi vill precis tvärtom.

Beatrice Högå

Brottsförebyggande Centrum i Värmland

Den 10 december kunde vi läsa om åklagarbeslutet att inte väcka åtal i ärendet där en skolanställd skickade en bild av sitt kön till en 14-årig elev. Vi kunde också läsa åklagarens uttalande om frågan, bland annat följande: Generellt bör ungdomar förstå att det är 18-årsgräns på Facebook. Det är att ett riskbeteende att utge sig vara äldre, unga blir lätt kontaktade av vuxna i olika syften.

För det första; åldersgränsen på Facebook är 13 år, en gräns som inte är något formellt hinder för någon egentligen, men åklagaren har fel i sak. Flickan i fråga hade alltså all rätt att ha ett konto på Facebook vilket gör att hon inte bara genom sin närvaro där utgett sig för att vara äldre utan att hon i så fall måste ha gjort något annat för att låta påskina det.

För det andra; det är inte per automatik ett riskbeteende att utge sig för att vara äldre för att vuxna ofta kontaktar unga i olika syften. Internet erbjuder möjligheter att testa identiteter, skapa relationer och hitta intressen, några av fördelarna med nätet. Risken uppstår när vuxna, eller personer oavsett ålder, inte tar sitt ansvar utan utnyttjar andra människor för egna syften.

För det tredje; vi måste sluta lägga skulden på de som utsätts! Ansvaret och skulden ligger på den som utsätter någon annan vare sig det är på nätet eller inte. Forskning visar att tryggheten för våra unga finns när vi för öppna samtal med våra barn och unga och visar att vi finns här när något händer, såsom för den 14-åriga flickan i det här fallet. Att uttala sig på det sätt som åklagaren gör riskerar att höja tröskeln ytterligare för barn och unga att berätta för oss när de har blivit utsatta. Detta när vi vill precis tvärtom.

Beatrice Högå

Brottsförebyggande Centrum i Värmland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.