2014-12-27 06:00

2015-01-20 22:39

Vägen till klimatframgång 2015

Debatt: Efter Lima

I den stundande valrörelsen är det alltså mycket viktigt att alla partier presenterar en kraftfull klimatpolitik – två gröna partier räcker inte för en stark nationell klimatpolitik, skriver Mattias Goldmann.

Med Lima i färskt minne bör vi fundera på hur vi alla bäst bidrar till ett långsiktigt, ambitiöst och fungerande klimatavtal. På alla fem samhällsnivåer finns strategiska val att göra.

Överstatligt behövs två bollar i luften. Inom FN är Sverige den största givaren per capita till Gröna Klimatfonden, vilket ger oss mandat att kräva hög kostnadseffektivitet och snabba beslutsgångar. Utanför FN var vi med att starta New Climate Economy, om vinsterna med att ställa om globalt – en pedagogik som behöver hjälp att få fäste hos många av FN-medlemsländerna!

• Nationellt

Världen behöver föregångsländer, och Sverige är av OECD utsedda till världsmästare i decoupling – att öka tillväxten och minska utsläppen. Nästa steg bör vara att frivilligt och innan Paris anta långtgående nationella klimatmål för 2030 och 2040, samt att precisera 2050-målet om ingen nettopåverkan på klimatet. I den stundande valrörelsen är det alltså mycket viktigt att alla partier presenterar en kraftfull klimatpolitik – två gröna partier räcker inte för en stark nationell klimatpolitik!

• Lokalt och regionalt

Runt om i landet samarbetar vi med många kommuner, landsting och regioner som redan har helt förnybar fjärrvärme, vars elbolag visar vägen mot 100 procent förnybart och som nu vill nå en fossilbränsleoberoende fordonsflotta än snabbare än det nationella slutåret 2030. Detta är precis den konkreta inspiration som en allt starkare global konstellation av klimatdrivna kommuner söker – konkretisera och sprid!

• Näringslivet

På Ban Ki-moons förberedande klimattoppmöte i New York var det näringslivet som starkast kom med nya klimatåtaganden, och efter Lima står det helt klart att vi bara klarar tvågradersmålet om näringslivet antar egna, tuffa utsläppsmål. Med en stark koppling till förnybar energi och effektiviseringar bör det svenska näringslivet ta täten här!

• Individen

FN-ledda processer kan tyckas svåra att påverka. Men det som händer där utgår ifrån den folkliga opinionen, och därför var det så viktigt att klimatmarscherna runt om i världen överträffade alla förväntningar om antalet deltagare, och hölls i fredlig och konstruktiv anda. Under 2015 blir det ännu viktigare med ett starkt folkligt tryck i klimatfrågan, som visas genom klimatsmarta handlingar i vardagen. Så hur ser ditt nyårslöfte ut?

Mattias Goldmann

Vd för gröna och liberala tankesmedjan Fores med bloggen klimatforhandling.se

Med Lima i färskt minne bör vi fundera på hur vi alla bäst bidrar till ett långsiktigt, ambitiöst och fungerande klimatavtal. På alla fem samhällsnivåer finns strategiska val att göra.

Överstatligt behövs två bollar i luften. Inom FN är Sverige den största givaren per capita till Gröna Klimatfonden, vilket ger oss mandat att kräva hög kostnadseffektivitet och snabba beslutsgångar. Utanför FN var vi med att starta New Climate Economy, om vinsterna med att ställa om globalt – en pedagogik som behöver hjälp att få fäste hos många av FN-medlemsländerna!

• Nationellt

Världen behöver föregångsländer, och Sverige är av OECD utsedda till världsmästare i decoupling – att öka tillväxten och minska utsläppen. Nästa steg bör vara att frivilligt och innan Paris anta långtgående nationella klimatmål för 2030 och 2040, samt att precisera 2050-målet om ingen nettopåverkan på klimatet. I den stundande valrörelsen är det alltså mycket viktigt att alla partier presenterar en kraftfull klimatpolitik – två gröna partier räcker inte för en stark nationell klimatpolitik!

• Lokalt och regionalt

Runt om i landet samarbetar vi med många kommuner, landsting och regioner som redan har helt förnybar fjärrvärme, vars elbolag visar vägen mot 100 procent förnybart och som nu vill nå en fossilbränsleoberoende fordonsflotta än snabbare än det nationella slutåret 2030. Detta är precis den konkreta inspiration som en allt starkare global konstellation av klimatdrivna kommuner söker – konkretisera och sprid!

• Näringslivet

På Ban Ki-moons förberedande klimattoppmöte i New York var det näringslivet som starkast kom med nya klimatåtaganden, och efter Lima står det helt klart att vi bara klarar tvågradersmålet om näringslivet antar egna, tuffa utsläppsmål. Med en stark koppling till förnybar energi och effektiviseringar bör det svenska näringslivet ta täten här!

• Individen

FN-ledda processer kan tyckas svåra att påverka. Men det som händer där utgår ifrån den folkliga opinionen, och därför var det så viktigt att klimatmarscherna runt om i världen överträffade alla förväntningar om antalet deltagare, och hölls i fredlig och konstruktiv anda. Under 2015 blir det ännu viktigare med ett starkt folkligt tryck i klimatfrågan, som visas genom klimatsmarta handlingar i vardagen. Så hur ser ditt nyårslöfte ut?

Mattias Goldmann

Vd för gröna och liberala tankesmedjan Fores med bloggen klimatforhandling.se

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.