2014-12-20 06:00

2015-01-20 23:12

Nu tar vi nästa steg

Debatt: Karlstads kommun

Visst har vi ganska stora utmaningar framför oss, men kommunens ekonomi är i balans och de allra flesta som bor och jobbar här trivs mycket bra. Därför kan vi, samtidigt som vi växer, hjälpa dem som har det svårt, skriver den styrande majoriteten i Karlstads kommun.

Karlstads befolkning ökar med cirka 700 personer per år. Det betyder att år 2024 bor det 7 000 fler i kommunen − det motsvarar invånarantalet i en medelstor svensk ort. En växande kommun måste ständigt ligga ett steg före. Den kommunala servicen ska fungera, vi ska kunna erbjuda bostäder, bra och hållbara kommunikationer, utbildning och vård till alla.

Det har inte undgått någon att det byggs mycket i både centrala Karlstad och runt om i kommunen. Det är vägar, rondeller, byggnader och beredning av ny mark. Vårt tålamod testas när framkomligheten under perioder försämras. Men allt detta är nödvändigt både för att underhålla befintliga vägar och broar men också för att möta behovet av fler bostäder och byggbar mark.

Några av våra nya invånare kommer till oss som asylsökande från krigshärjade områden, en del av dem är barn som anländer helt ensamma. Andra söker sig hit därför att de usla förhållandena i deras hemländer gör att tigga på våra gator betraktas som ett bättre alternativ. Karlstadsbor och frivilligorganisationer har ställt upp mangrant för att hjälpa dessa människor, till dem vill vi rikta ett särskilt tack. Det värmer att se att det finns så mycket medmänsklighet i vår stad. Tillsammans kommer vi att fortsätta hjälpa dem som är särskilt utsatta.

Ett av kommunens viktigaste uppdrag är att erbjuda bra utbildning – ett uppdrag som innebär stora utmaningar. Vi ska ha en skola där vi har möjlighet att ta hänsyn till varje barns speciella behov. När vi får fler barn som haft en tuff start på livet är det extra viktigt att de får det stöd de så väl behöver. Därför kommer vi under det kommande året göra insatser för att vi ska få mindre barngrupper, en förbättrad vikariesituation i förskolan och mer resurser till personalen.

Ett annat viktigt uppdrag är vården och omsorgen. Vi blir fler äldre i förhållande till den totala befolkningen, men vi blir också friskare. Det betyder att vi ska ta väl hand om dem som behöver hjälp – men också att de som inte är sjuka får en bra tid på ålderns höst. Fler medarbetare ska ge bättre arbetsmiljö och mer tid till de äldre.

Nästa stora steg i Karlstads utveckling tas när stadsdelarna på båda sidor om järnvägen byggs ihop. Det kommer att innebära stora förändringar. Det blir en öppnare stad där vi tar vara på områden som hittills varit avskärmade med möjligheter till nya gång- och cykelstråk.

Visst har vi ganska stora utmaningar framför oss, men kommunens ekonomi är i balans och de allra flesta som bor och jobbar här trivs mycket bra. Därför kan vi, samtidigt som vi växer, hjälpa dem som har det svårt.

Med dessa ord vill vi önska alla en riktigt god jul och tacka för att vi fått förtroendet att leda Karlstads kommun under de kommande fyra åren.

Den styrande majoriteten i Karlstads kommun

Per-Samuel Nisser (M)

Marléne Lund Kopparklint (M)

Maria Frisk (MP)

Per-Inge Lidén (MP)

Niklas Wikström (FP)

Peter Kullgren (KD)

Andreas Pettersson (C)

Karlstads befolkning ökar med cirka 700 personer per år. Det betyder att år 2024 bor det 7 000 fler i kommunen − det motsvarar invånarantalet i en medelstor svensk ort. En växande kommun måste ständigt ligga ett steg före. Den kommunala servicen ska fungera, vi ska kunna erbjuda bostäder, bra och hållbara kommunikationer, utbildning och vård till alla.

Det har inte undgått någon att det byggs mycket i både centrala Karlstad och runt om i kommunen. Det är vägar, rondeller, byggnader och beredning av ny mark. Vårt tålamod testas när framkomligheten under perioder försämras. Men allt detta är nödvändigt både för att underhålla befintliga vägar och broar men också för att möta behovet av fler bostäder och byggbar mark.

Några av våra nya invånare kommer till oss som asylsökande från krigshärjade områden, en del av dem är barn som anländer helt ensamma. Andra söker sig hit därför att de usla förhållandena i deras hemländer gör att tigga på våra gator betraktas som ett bättre alternativ. Karlstadsbor och frivilligorganisationer har ställt upp mangrant för att hjälpa dessa människor, till dem vill vi rikta ett särskilt tack. Det värmer att se att det finns så mycket medmänsklighet i vår stad. Tillsammans kommer vi att fortsätta hjälpa dem som är särskilt utsatta.

Ett av kommunens viktigaste uppdrag är att erbjuda bra utbildning – ett uppdrag som innebär stora utmaningar. Vi ska ha en skola där vi har möjlighet att ta hänsyn till varje barns speciella behov. När vi får fler barn som haft en tuff start på livet är det extra viktigt att de får det stöd de så väl behöver. Därför kommer vi under det kommande året göra insatser för att vi ska få mindre barngrupper, en förbättrad vikariesituation i förskolan och mer resurser till personalen.

Ett annat viktigt uppdrag är vården och omsorgen. Vi blir fler äldre i förhållande till den totala befolkningen, men vi blir också friskare. Det betyder att vi ska ta väl hand om dem som behöver hjälp – men också att de som inte är sjuka får en bra tid på ålderns höst. Fler medarbetare ska ge bättre arbetsmiljö och mer tid till de äldre.

Nästa stora steg i Karlstads utveckling tas när stadsdelarna på båda sidor om järnvägen byggs ihop. Det kommer att innebära stora förändringar. Det blir en öppnare stad där vi tar vara på områden som hittills varit avskärmade med möjligheter till nya gång- och cykelstråk.

Visst har vi ganska stora utmaningar framför oss, men kommunens ekonomi är i balans och de allra flesta som bor och jobbar här trivs mycket bra. Därför kan vi, samtidigt som vi växer, hjälpa dem som har det svårt.

Med dessa ord vill vi önska alla en riktigt god jul och tacka för att vi fått förtroendet att leda Karlstads kommun under de kommande fyra åren.

Den styrande majoriteten i Karlstads kommun

Per-Samuel Nisser (M)

Marléne Lund Kopparklint (M)

Maria Frisk (MP)

Per-Inge Lidén (MP)

Niklas Wikström (FP)

Peter Kullgren (KD)

Andreas Pettersson (C)

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.