2013-01-12 07:30

2015-01-13 17:28

Mot ett hållbart samhälle – i nöd och lust

Debatt: Vindpark Vänern

Men när något krånglar och man möter svårigheter då ser man vilka som står kvar och vill lösa problem och vilka som vill vända kappan efter vinden och strö salt i såren, skriver Maria Frisk och Per-Inge Lidén.

Nya Wermlands-Tidningen har i stort uppslagna artiklar diskuterat Miljöpartiets roll när Karlstad sökt nya vägar för att ställa om sin energiproduktion i en hållbar riktning. Artiklarna har varit starkt vinklade med en kritisk udd gentemot såväl vindkraft i allmänhet som miljöpartiet och Åke Pettersson Frykberg i synnerhet.

De fossila energikällorna skapar klimatförändringar och de fossila bränslena kommer en dag att ta slut. Karlstad har därför satsat stora resurser på energiomställning, energieffektivisering, solfångare, biokraftvärmeverk och vindkraft. Vi håller med om att vi varit pådrivande och det är vi stolta över, men vi har absolut inte varit ensamma.

Därför var det i full enighet som kommunfullmäktigebeslöt att satsa på Vindpark Vänern. Lena Melesjö Windahl var då ordförande i såväl kommunstyrelsen som vårt moderbolag Karlstads Stadshus AB. Inget av de dåvarande borgerliga oppositionspartierna var emot. Åke Pettersson Frykberg var då precis som nu ordförande i Karlstad Energi. Tal hölls, band klipptes och alla var överens om satsningen och hur den skulle genomföras.

Sen blev det val. Lena Melesjö Windahl har flera gånger gått ut och gett olika versioner om vad som hände i våra förhandlingar efter valet 2010. Nu påstår hon att vi skulle ha krävt särskilda poster för Åke Pettersson Frykberg. Vi har hittills aldrig kommenterat våra förhandlingar eftersom vi menar att sådana bygger på förtroende. Men nu kan vi inte hålla oss längre. Sanningen var att vi diskuterade politik och att vi därefter tog ställning till två olika program på våra medlemsmöten.

Åke Pettersson Frykberg anklagas nu för jäv. Vi har självklart undersökt om så är fallet. Och någon jävssituation föreligger inte. Varför skulle ett jäv i så fall uppstå nu och inte när vindparken byggdes och Lena Melesjö Windahl var bolagsordförande. Pettersson Frykberg är just nu vår mest erfarne bolagsordförande i kommunen. Han är delägare och vd i ett projektutvecklingsbolag som arbetar med projektering av vindkraft. Detta bolag hade inte bildats när Vindpark Vänern byggdes och har inga som helst affärsrelationer med Karlstads kommun eller de kommunägda bolagen. Vilken företagare kommer i fortsättningen att våga gå in i politiska förtroendeuppdrag?

Att kullager skadats och att växellådorna i flera av våra gemensamt ägda vindkraftverk som därmed inte fungerar är däremot djupt olyckligt. Det är tekniska problem som inte handlar om vindkraft i sig men som vi måste lära oss av inför framtiden. Hur bedömer vi ett företags likviditet som vi gör avtal med, hur återförsäkrar vi oss för att skydda oss mot framtida skador, vilken kompetens har serviceföretag? Det är frågor som vi kan behöva bli duktigare på i all upphandling av varor och tjänster. Det är naturligtvis också frågor som Vindpark Vänerns ordförande och ytterst ansvarige Gunnar Odell (M) får arbeta vidare med.

Men vi har lärt oss en sak till. Att styra en kommun handlar om att ta ansvar i nöd och i lust. Så länge någonting går bra är det många som vill vara med. Då håller man högtidstal och vill vara med och vill dela på äran. Men när något krånglar och man möter svårigheter då ser man vilka som står kvar och vill lösa problem och vilka som vill vända kappan efter vinden och strö salt i såren.

Vi vill fortsätta att bygga ett modernt och hållbart samhälle tillsammans med alla goda krafter som vill vara med. I nöd och i lust!

Maria Frisk (MP)

Språkrör, Karlstad

Per-Inge Lidén (MP)

Språkrör, Karlstad

Nya Wermlands-Tidningen har i stort uppslagna artiklar diskuterat Miljöpartiets roll när Karlstad sökt nya vägar för att ställa om sin energiproduktion i en hållbar riktning. Artiklarna har varit starkt vinklade med en kritisk udd gentemot såväl vindkraft i allmänhet som miljöpartiet och Åke Pettersson Frykberg i synnerhet.

De fossila energikällorna skapar klimatförändringar och de fossila bränslena kommer en dag att ta slut. Karlstad har därför satsat stora resurser på energiomställning, energieffektivisering, solfångare, biokraftvärmeverk och vindkraft. Vi håller med om att vi varit pådrivande och det är vi stolta över, men vi har absolut inte varit ensamma.

Därför var det i full enighet som kommunfullmäktigebeslöt att satsa på Vindpark Vänern. Lena Melesjö Windahl var då ordförande i såväl kommunstyrelsen som vårt moderbolag Karlstads Stadshus AB. Inget av de dåvarande borgerliga oppositionspartierna var emot. Åke Pettersson Frykberg var då precis som nu ordförande i Karlstad Energi. Tal hölls, band klipptes och alla var överens om satsningen och hur den skulle genomföras.

Sen blev det val. Lena Melesjö Windahl har flera gånger gått ut och gett olika versioner om vad som hände i våra förhandlingar efter valet 2010. Nu påstår hon att vi skulle ha krävt särskilda poster för Åke Pettersson Frykberg. Vi har hittills aldrig kommenterat våra förhandlingar eftersom vi menar att sådana bygger på förtroende. Men nu kan vi inte hålla oss längre. Sanningen var att vi diskuterade politik och att vi därefter tog ställning till två olika program på våra medlemsmöten.

Åke Pettersson Frykberg anklagas nu för jäv. Vi har självklart undersökt om så är fallet. Och någon jävssituation föreligger inte. Varför skulle ett jäv i så fall uppstå nu och inte när vindparken byggdes och Lena Melesjö Windahl var bolagsordförande. Pettersson Frykberg är just nu vår mest erfarne bolagsordförande i kommunen. Han är delägare och vd i ett projektutvecklingsbolag som arbetar med projektering av vindkraft. Detta bolag hade inte bildats när Vindpark Vänern byggdes och har inga som helst affärsrelationer med Karlstads kommun eller de kommunägda bolagen. Vilken företagare kommer i fortsättningen att våga gå in i politiska förtroendeuppdrag?

Att kullager skadats och att växellådorna i flera av våra gemensamt ägda vindkraftverk som därmed inte fungerar är däremot djupt olyckligt. Det är tekniska problem som inte handlar om vindkraft i sig men som vi måste lära oss av inför framtiden. Hur bedömer vi ett företags likviditet som vi gör avtal med, hur återförsäkrar vi oss för att skydda oss mot framtida skador, vilken kompetens har serviceföretag? Det är frågor som vi kan behöva bli duktigare på i all upphandling av varor och tjänster. Det är naturligtvis också frågor som Vindpark Vänerns ordförande och ytterst ansvarige Gunnar Odell (M) får arbeta vidare med.

Men vi har lärt oss en sak till. Att styra en kommun handlar om att ta ansvar i nöd och i lust. Så länge någonting går bra är det många som vill vara med. Då håller man högtidstal och vill vara med och vill dela på äran. Men när något krånglar och man möter svårigheter då ser man vilka som står kvar och vill lösa problem och vilka som vill vända kappan efter vinden och strö salt i såren.

Vi vill fortsätta att bygga ett modernt och hållbart samhälle tillsammans med alla goda krafter som vill vara med. I nöd och i lust!

Maria Frisk (MP)

Språkrör, Karlstad

Per-Inge Lidén (MP)

Språkrör, Karlstad

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.
null
null
null

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.