2011-10-17 07:30

2015-01-13 14:19

Värmland behöver invandrarna

MÅNGKULTUR SLUTREPLIK

I dag rekryterar IT-företagen i Karlstad unga duktiga människor från Indien och på våra vårdcentraler runt om i länet arbetar sjukvårdspersonal med bakgrund i olika länder, skriver Per-Inge Lidén.

Svar till Runar Filper (NWT 3/10)

Runar Filper och jag har väldigt olika syn på hur Värmland ska utvecklas. Jag arbetar politiskt för ett öppet och växande Värmland. Ett landskap där vårt goda bemötande, vår kulturella öppenhet och livsglädje får människor att känna sig hemma. Jag tror på mångfalden och Värmland som en mötesplats där vi inte frågar vad du har för färg på huden eller religiös tillhörighet. Vi behöver bli fler som lever och verkar i detta vackra landskap. Då måste människor känna sig välkomna och det spelar ingen roll om man flyttar hit från Stockholm, Mumbai eller Amsterdam. Många ska vilja välja Värmland!

För vi värmlänningar har själva olika bakgrund, och så har det varit sedan de invandrande finnarnas och vallonernas tid. I dag rekryterar IT-företagen i Karlstad unga duktiga människor från Indien och på våra vårdcentraler runt om i länet arbetar sjukvårdspersonal med bakgrund i olika länder. Hur skulle det se ut om de slutade? Det skulle bli kaos och enorma köer för att få medicinsk behandling.

När företag, kommuner och landsting rekryterar är det inte hudfärg eller religion som ska efterfrågas – utan kompetens. Tveklöst kommer det att behövas många händer framöver inom såväl vård och omsorg, som vår växande tjänstesektor. Vi har ett bra mentorsprogram i Karlstad kommun där vi tillsammans med näringslivet låter invandrare möta svenskar med samma yrkeskompetens. Det har slagit väl ut och det tror jag är en modell för hur vi ska arbeta.

Visst kan det vara svårt att komma till en ny kultur. Jag vet, jag har varit invandrare själv. I två och ett halvt år arbetade jag och bodde med min familj i Brazzaville, i Kongo, där jag arbetade med pedagogiskt utvecklingsarbete i den protestantiska kyrkans ungdomsrörelse. Jag blev väl omhändertagen, mötte nästan ingen rasism, jag fick snabbt arbets- och uppehållstillstånd och mina barn fick gå i skolan. På min arbetsplats tog man särskild hänsyn till min kulturella bakgrund och introducerade mig i landets seder och traditioner på ett lysande sätt.

Det är intressant att du lyfter att det råder skild kvinnosyn mellan svenskar och människor från länder långt borta. Jag tror inte vi behöver gå så långt. Sverigedemokraterna har minst antal kvinnor representerade, absolut sämst av alla riksdagspartier. Miljöpartiet har i regel näst högst eller högst andel kvinnor representerade på olika politiska nivåer. Miljöpartiet står för att människor är just människor och inte ska behöva underkasta sig strukturella hinder som kön och etnicitet.

Och så var det här med landsbygden. Vi vill att hela Värmland ska leva. Därför arbetar vi i Miljöpartiet hårt för en bra och väl utbyggd kollektivtrafik i hela länet, nya drivmedel till våra bilar, så att vi kan köra på landet även när oljan tar slut och vi har skarpa förslag på minskade pålagor för de småföretagare som landsbygden är så beroende av.

Slutligen, för att vi ska kunna leva tillsammans krävs tydliga lagar och regler. Jag tror inte att vår lagstiftning ska byggas på religiös värdegrund, utan vara lika för alla. Sharialagar eller lagar byggda på kristen grund har sällan fungerat. Även religionerna mår bäst när de får verka inom en sekulär stat och lagstiftning. Men där har ju du och jag ett gemensamt intresse, eftersom vi båda sitter i länets polisstyrelse. Vi ses på nästa möte.

Tack för en god debatt!

Per-Inge Lidén (MP)

Kommunalråd, Karlstad

Svar till Runar Filper (NWT 3/10)

Runar Filper och jag har väldigt olika syn på hur Värmland ska utvecklas. Jag arbetar politiskt för ett öppet och växande Värmland. Ett landskap där vårt goda bemötande, vår kulturella öppenhet och livsglädje får människor att känna sig hemma. Jag tror på mångfalden och Värmland som en mötesplats där vi inte frågar vad du har för färg på huden eller religiös tillhörighet. Vi behöver bli fler som lever och verkar i detta vackra landskap. Då måste människor känna sig välkomna och det spelar ingen roll om man flyttar hit från Stockholm, Mumbai eller Amsterdam. Många ska vilja välja Värmland!

För vi värmlänningar har själva olika bakgrund, och så har det varit sedan de invandrande finnarnas och vallonernas tid. I dag rekryterar IT-företagen i Karlstad unga duktiga människor från Indien och på våra vårdcentraler runt om i länet arbetar sjukvårdspersonal med bakgrund i olika länder. Hur skulle det se ut om de slutade? Det skulle bli kaos och enorma köer för att få medicinsk behandling.

När företag, kommuner och landsting rekryterar är det inte hudfärg eller religion som ska efterfrågas – utan kompetens. Tveklöst kommer det att behövas många händer framöver inom såväl vård och omsorg, som vår växande tjänstesektor. Vi har ett bra mentorsprogram i Karlstad kommun där vi tillsammans med näringslivet låter invandrare möta svenskar med samma yrkeskompetens. Det har slagit väl ut och det tror jag är en modell för hur vi ska arbeta.

Visst kan det vara svårt att komma till en ny kultur. Jag vet, jag har varit invandrare själv. I två och ett halvt år arbetade jag och bodde med min familj i Brazzaville, i Kongo, där jag arbetade med pedagogiskt utvecklingsarbete i den protestantiska kyrkans ungdomsrörelse. Jag blev väl omhändertagen, mötte nästan ingen rasism, jag fick snabbt arbets- och uppehållstillstånd och mina barn fick gå i skolan. På min arbetsplats tog man särskild hänsyn till min kulturella bakgrund och introducerade mig i landets seder och traditioner på ett lysande sätt.

Det är intressant att du lyfter att det råder skild kvinnosyn mellan svenskar och människor från länder långt borta. Jag tror inte vi behöver gå så långt. Sverigedemokraterna har minst antal kvinnor representerade, absolut sämst av alla riksdagspartier. Miljöpartiet har i regel näst högst eller högst andel kvinnor representerade på olika politiska nivåer. Miljöpartiet står för att människor är just människor och inte ska behöva underkasta sig strukturella hinder som kön och etnicitet.

Och så var det här med landsbygden. Vi vill att hela Värmland ska leva. Därför arbetar vi i Miljöpartiet hårt för en bra och väl utbyggd kollektivtrafik i hela länet, nya drivmedel till våra bilar, så att vi kan köra på landet även när oljan tar slut och vi har skarpa förslag på minskade pålagor för de småföretagare som landsbygden är så beroende av.

Slutligen, för att vi ska kunna leva tillsammans krävs tydliga lagar och regler. Jag tror inte att vår lagstiftning ska byggas på religiös värdegrund, utan vara lika för alla. Sharialagar eller lagar byggda på kristen grund har sällan fungerat. Även religionerna mår bäst när de får verka inom en sekulär stat och lagstiftning. Men där har ju du och jag ett gemensamt intresse, eftersom vi båda sitter i länets polisstyrelse. Vi ses på nästa möte.

Tack för en god debatt!

Per-Inge Lidén (MP)

Kommunalråd, Karlstad

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.
null
null
null

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.