2010-10-20 07:30

2015-01-06 01:08

Kolesterolmyten en medicinsk skandal

MEDICIN REPLIK

Högt kolesterol är inte förknippat med åderförkalkning. Det visade två amerikanska forskare redan på trettiotalet och deras fynd har bekräftats igen och igen, skriver Uffe Ravnskov.

Svar till Birgitta Sigvant med flera (NWT 13/10)

Det finns övertygande bevis för kolesterolets roll, skriver sex överläkare som en reaktion på Christer Enkvists artikel om kolesterolmyten. Men som vanligt reagerar mytens anhängare inte när de konfronteras med motstridiga fakta.

Läkare, som är sysselsatta fulltid inom vården kan naturligtvis inte hålla sig à jour med vetenskapen utan litar helt på forskarna. Vad de inte tänker på är att stort sett alla experter inom kolesterolfältet är betalda av läkemedelsindustrin. Låt mig därför presentera några fakta som är lätta att kontrollera. Antingen känner kolesterolexperterna inte till dem, eller de ignorerar dem med flit för att inte riskera sin karriär.

Redan bland de tidigaste kolesterolstudier hittar vi observationer, som borde ha stoppat kolesterolkampanjen i sin linda. Det rör sig om fynd, som har bekräftats igen och igen utan att någon reagerat. Låt mig börja med idén att högt kolesterol leder till åderförkalkning. Om så är fallet borde människor med högt kolesterol vara mer åderförkalkade än människor med lågt, det är ren logik. Och om så inte är fallet kan vi skrota idén omedelbart.

Högt kolesterol är inte förknippat med åderförkalkning. Det visade två amerikanska forskare redan på trettiotalet och deras fynd har bekräftats igen och igen, senast för några få år sedan med hjälp av en modern teknik som kallas elektronstråletomografi. Människor med lågt kolesterol blir precis lika åderförkalkade som människor med högt.

Alla ”vet” också att mättat fett får kolesterolet till att stiga. Det gör tydligen inget intryck på överläkarna, när Christer Enkvist nämner Massajerna, som äter minst dubbelt så mycket mättat fett som vi andra och trots detta har de lägsta kolesterolvärden man uppmätt hos friska människor. Överläkarna menar nämligen att äldre studier saknar beviskraft. Låt mig därför berätta att minst tio senare stora studier från olika delar av världen har visat, att de som frossar i ost, grädde och köttprodukter har i snitt samma kolesterolvärden jämfört med de som följer de gängse kostråden.

Studier från hela världen har visat att högt kolesterol är farligt, skriver överläkarna. Det har de inte alls. Ingen har till exempel kunnat visa att högt kolesterol är en riskfaktor för kvinnor och de flesta har funnit att högt kolesterol inte är en riskfaktor för äldre heller. Mer än tjugo studier har till och med visat att äldre människor med högt kolesterol lever längst.

Undrar överläkarna sig inte heller över att patienter med akut hjärtinfarkt har lägre kolesterol än normalt och inte högre? Det visade amerikanska forskare nyligen och det går inte att vifta bort som ett tillfälligt undantag, därför att studien omfattade mer än 130 000 patienter. Dessutom var det värst för dem som hade de allra lägsta värden. Tre år senare var det dubbelt så många som hade dött jämfört med de andra.

Men liksom de sex överläkarna har de amerikanska forskarna inte heller insett kolesterolmytens alla absurditeter. Deras konklusion från sina egna uppseendeväckande resultat är nämligen att kolesterolet bör sänkas ännu mer! Enligt överläkarna är resultaten från de kolesterolsänkande experimenten det bästa beviset. Vet de inte, eller har de glömt, att kolesterolsänkning med de gamla preparaten ökade dödligheten?

Det är korrekt att statinerna, de moderna kolesterolsänkarna, kan förebygga hjärtinfarkt. Det gäller emellertid blott för män som redan är sjuka. Ingen har lyckats förlänga livet hos kvinnor eller hos människor vars enda ”sjukdom” är ett högt kolesterol. Bland män som redan haft en hjärtinfarkt är effekten dessutom minimal. Det är blott några få procent som har nytta av medicinen; resten tar tabletterna helt i onödan. Effekten har dessutom inget med kolesterolsänkningen att göra. Statinerna har nämligen andra och mera nyttiga effekter. De hade säkert gjort större nytta om de inte samtidigt sänkte kolesterolet.

Industrins forskare gör dessutom allt för att bagatellisera biverkningarna. Muskelbesvär påstås det ses hos mindre än 1 procent. Oberoende forskare har emellertid funnit att 25 procent är närmare sanningen. Andra har visat att 20 procent av männen blir impotenta. Många läkare känner inte heller till de skadliga effekterna på hjärnans funktioner utan misstolkar det hela som ålderskrämpor.

Det är enkelt att kolla sanningshalten i det jag skrivit här. I min senaste bok finns alla hänvisningar till den vetenskapliga litteraturen.

Uffe Ravnskov

Medicine doktor, docent

Svar till Birgitta Sigvant med flera (NWT 13/10)

Det finns övertygande bevis för kolesterolets roll, skriver sex överläkare som en reaktion på Christer Enkvists artikel om kolesterolmyten. Men som vanligt reagerar mytens anhängare inte när de konfronteras med motstridiga fakta.

Läkare, som är sysselsatta fulltid inom vården kan naturligtvis inte hålla sig à jour med vetenskapen utan litar helt på forskarna. Vad de inte tänker på är att stort sett alla experter inom kolesterolfältet är betalda av läkemedelsindustrin. Låt mig därför presentera några fakta som är lätta att kontrollera. Antingen känner kolesterolexperterna inte till dem, eller de ignorerar dem med flit för att inte riskera sin karriär.

Redan bland de tidigaste kolesterolstudier hittar vi observationer, som borde ha stoppat kolesterolkampanjen i sin linda. Det rör sig om fynd, som har bekräftats igen och igen utan att någon reagerat. Låt mig börja med idén att högt kolesterol leder till åderförkalkning. Om så är fallet borde människor med högt kolesterol vara mer åderförkalkade än människor med lågt, det är ren logik. Och om så inte är fallet kan vi skrota idén omedelbart.

Högt kolesterol är inte förknippat med åderförkalkning. Det visade två amerikanska forskare redan på trettiotalet och deras fynd har bekräftats igen och igen, senast för några få år sedan med hjälp av en modern teknik som kallas elektronstråletomografi. Människor med lågt kolesterol blir precis lika åderförkalkade som människor med högt.

Alla ”vet” också att mättat fett får kolesterolet till att stiga. Det gör tydligen inget intryck på överläkarna, när Christer Enkvist nämner Massajerna, som äter minst dubbelt så mycket mättat fett som vi andra och trots detta har de lägsta kolesterolvärden man uppmätt hos friska människor. Överläkarna menar nämligen att äldre studier saknar beviskraft. Låt mig därför berätta att minst tio senare stora studier från olika delar av världen har visat, att de som frossar i ost, grädde och köttprodukter har i snitt samma kolesterolvärden jämfört med de som följer de gängse kostråden.

Studier från hela världen har visat att högt kolesterol är farligt, skriver överläkarna. Det har de inte alls. Ingen har till exempel kunnat visa att högt kolesterol är en riskfaktor för kvinnor och de flesta har funnit att högt kolesterol inte är en riskfaktor för äldre heller. Mer än tjugo studier har till och med visat att äldre människor med högt kolesterol lever längst.

Undrar överläkarna sig inte heller över att patienter med akut hjärtinfarkt har lägre kolesterol än normalt och inte högre? Det visade amerikanska forskare nyligen och det går inte att vifta bort som ett tillfälligt undantag, därför att studien omfattade mer än 130 000 patienter. Dessutom var det värst för dem som hade de allra lägsta värden. Tre år senare var det dubbelt så många som hade dött jämfört med de andra.

Men liksom de sex överläkarna har de amerikanska forskarna inte heller insett kolesterolmytens alla absurditeter. Deras konklusion från sina egna uppseendeväckande resultat är nämligen att kolesterolet bör sänkas ännu mer! Enligt överläkarna är resultaten från de kolesterolsänkande experimenten det bästa beviset. Vet de inte, eller har de glömt, att kolesterolsänkning med de gamla preparaten ökade dödligheten?

Det är korrekt att statinerna, de moderna kolesterolsänkarna, kan förebygga hjärtinfarkt. Det gäller emellertid blott för män som redan är sjuka. Ingen har lyckats förlänga livet hos kvinnor eller hos människor vars enda ”sjukdom” är ett högt kolesterol. Bland män som redan haft en hjärtinfarkt är effekten dessutom minimal. Det är blott några få procent som har nytta av medicinen; resten tar tabletterna helt i onödan. Effekten har dessutom inget med kolesterolsänkningen att göra. Statinerna har nämligen andra och mera nyttiga effekter. De hade säkert gjort större nytta om de inte samtidigt sänkte kolesterolet.

Industrins forskare gör dessutom allt för att bagatellisera biverkningarna. Muskelbesvär påstås det ses hos mindre än 1 procent. Oberoende forskare har emellertid funnit att 25 procent är närmare sanningen. Andra har visat att 20 procent av männen blir impotenta. Många läkare känner inte heller till de skadliga effekterna på hjärnans funktioner utan misstolkar det hela som ålderskrämpor.

Det är enkelt att kolla sanningshalten i det jag skrivit här. I min senaste bok finns alla hänvisningar till den vetenskapliga litteraturen.

Uffe Ravnskov

Medicine doktor, docent

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.
null
null
null

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.