2010-08-23 07:30

2015-01-16 17:21

Ingen övre åldersgräns för kunder

EON REPLIK

Konsumentskyddet har visat sig vara nödvändigt sedan KO i parti och minut fick ta emot anmälningar från anhöriga till personer med demenssjukdomar. Oftast har det handlat om äldre människor som gått med på avtal vid dörren eller telefonen utan att vara helt medvetna om vad de ingått för avtal, skriver Torbjörn Larsson

Nya Wermlands-Tidningen har i två artiklar antytt att Eon utövar åldersdiskriminering, och angett ett exempel där en 76-årig kund fick sitt avtal annullerat av en dörrförsäljare. Det är viktigt att slå fast en sak: Vi har ingen övre åldersgräns för människor som vill bli kunder hos Eon.

Däremot har de dörr- och telefonföretag som vi anlitar i vår försäljning, själva infört en övre åldergräns för sina säljare. Är kunden över en viss ålder ska avtalet överföras till Eons Kundservice som blir kundens avtalspart. I det fall som anges i tidningen har säljbolaget 75 år som åldersgräns och det anser Eon vara rimligt.

Det här är en rutin som används i flera branscher efter påtryckningar från bland annat konsumentorganisationer. Och det enda syftet är att skydda konsumenten. Konsumentskyddet har visat sig vara nödvändigt sedan KO i parti och minut fick ta emot anmälningar från anhöriga till personer med demenssjukdomar. Oftast har det handlat om äldre människor som gått med på avtal vid dörren eller telefonen utan att vara helt medvetna om vad de ingått för avtal.

Som alla säkert förstår är det ju inte helt enkelt att veta var man ska dra en sådan här gräns. De allra flesta 75-åringar är vitala och vid sina sinnens fulla bruk. Å andra sidan kan demenssjukdomar uppträdda långt tidigare i livet. Men helt klart har det här skyddet visat sig effektivt, och klagomålen från anhöriga har upphört helt. Men framför allt har vi fått ett fullgott konsumentskydd åt en utsatt grupp i samhället.

Det brukar heller inte uppstå några problem ikontakter med kunder som ligger över åldersgränsen, för i slutänden spelar det ingen roll för kunden om avtalet tecknas med dörrförsäljaren eller med Eons kundservice. Erbjudandet är precis detsamma. När det gäller den kundkontakt som beskrivs i NWT, där kunden först fick ett avtal som sedan dörrförsäljaren annullerade med hänvisning till åldersgränsen, så kan jag hålla med om att det kunde ha skötts på ett betydligt smidigare sätt.

Torbjörn Larsson

Varumärke & Kommunikation, Eon

Nya Wermlands-Tidningen har i två artiklar antytt att Eon utövar åldersdiskriminering, och angett ett exempel där en 76-årig kund fick sitt avtal annullerat av en dörrförsäljare. Det är viktigt att slå fast en sak: Vi har ingen övre åldersgräns för människor som vill bli kunder hos Eon.

Däremot har de dörr- och telefonföretag som vi anlitar i vår försäljning, själva infört en övre åldergräns för sina säljare. Är kunden över en viss ålder ska avtalet överföras till Eons Kundservice som blir kundens avtalspart. I det fall som anges i tidningen har säljbolaget 75 år som åldersgräns och det anser Eon vara rimligt.

Det här är en rutin som används i flera branscher efter påtryckningar från bland annat konsumentorganisationer. Och det enda syftet är att skydda konsumenten. Konsumentskyddet har visat sig vara nödvändigt sedan KO i parti och minut fick ta emot anmälningar från anhöriga till personer med demenssjukdomar. Oftast har det handlat om äldre människor som gått med på avtal vid dörren eller telefonen utan att vara helt medvetna om vad de ingått för avtal.

Som alla säkert förstår är det ju inte helt enkelt att veta var man ska dra en sådan här gräns. De allra flesta 75-åringar är vitala och vid sina sinnens fulla bruk. Å andra sidan kan demenssjukdomar uppträdda långt tidigare i livet. Men helt klart har det här skyddet visat sig effektivt, och klagomålen från anhöriga har upphört helt. Men framför allt har vi fått ett fullgott konsumentskydd åt en utsatt grupp i samhället.

Det brukar heller inte uppstå några problem ikontakter med kunder som ligger över åldersgränsen, för i slutänden spelar det ingen roll för kunden om avtalet tecknas med dörrförsäljaren eller med Eons kundservice. Erbjudandet är precis detsamma. När det gäller den kundkontakt som beskrivs i NWT, där kunden först fick ett avtal som sedan dörrförsäljaren annullerade med hänvisning till åldersgränsen, så kan jag hålla med om att det kunde ha skötts på ett betydligt smidigare sätt.

Torbjörn Larsson

Varumärke & Kommunikation, Eon

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.