2009-06-18 07:30

2015-01-05 19:44

Centern levererar en efterlängtad förnyelse

ROVDJURSPOLITIKEN DEBATT

Det är tydligt för alla som följer frågorna att trovärdigheten för rovdjurspolitiken måste återupprättas. Människor måste känna att besluten om rovdjuren fattas nära dem – inte i Stockholm eller Bryssel, skriver Erik A Eriksson och Lars Nyborg.

Äntligen får Sverige en ny, trovärdig rovdjurspolitik! Den förra regeringens metoder, att skjuta upp besluten eller begrava dem i utredningar, har kört förtroendet för förvaltningen av rovdjuren i botten. I dag upplever folk i hela landet att situationen är otrygg och ohållbar. Centerpartiet och alliansregeringen tar nu sitt ansvar för rovdjursstammarna men också för att ge berörda människor makt över frågorna.

Centerpartiet har tidigare medverkat till att ändra jaktförordningen (§28) för att ge möjlighet för människor att försvara sina tamdjur mot rovdjursattacker. Nu är vi med och skapar en rovdjursförvaltning som både tar hänsyn till naturvårdsintressen och till djurägare och andra berörda i rovdjursområden.

Det är tydligt för alla som följer frågorna att trovärdigheten för rovdjurspolitiken måste återupprättas. Människor måste känna att besluten om rovdjuren fattas nära dem – inte i Stockholm eller Bryssel! Detta kommer innebära att den trubbighet och tröghet som exempelvis rått för att få tillstånd skyddsjakt i Jangenreviret försvinner. Grundläggande för rovdjursfrågornas legitimitet är att ansvaret för förvaltningen ligger på regional nivå och med tydligt lokalt inflytande.

Nu får vi större ansvar i vårt närområde genom att myndighetsbeslut om licens- och skyddsjakt på rovdjur flyttas till länen. I varje län inrättas en viltförvaltningsdelegation. Delegationerna ges rätt att fatta beslut om rovdjuren och ska bestå av representanter för olika samhällsintressen som naturvårdsorganisationer, byalag, markägarorganisationer och näringsföreträdare.

Tillväxten av varg begränsas och licensjakt tillåts redan i vinter. Genom jakt hålls vargstammen på en nivå som långsiktigt skapar en större acceptans för vargen i vår fauna. Riksdagens etappmål, som motsvarar 20 föryngringar och totalt cirka 200 vargar, förlängs.

Tillväxten för lodjur begränsas också. Det är viktigt för att minska rovdjurstrycket i såväl renbetesområdet som här i Värmland. Antalet lodjur begränsas till 1 250 invidiver, vilket alltså innebär en minskning från dagens mål på 1 500 lodjur.

I arbetet med propositionen har Centerpartiets företrädare i regeringen haft flera samråd och en nära dialog med jakt- och naturvårdsorganisationer, liksom företrädare för de gröna näringarna och renägare. Det gör att förslagen har förankring och är kopplade till hur verkligheten ser ut för människor i rovdjurstäta områden. Grunden är nu lagd för en ny rovdjurspolitik och Centerpartiet infriar därmed ett av sina tydligaste vallöften.

Erik A Eriksson (C)

Riksdagsledamot, Klässbol

Lars Nyborg (C)

Sunnemo, distriktsordförande för Centerpartiet i Värmland

Äntligen får Sverige en ny, trovärdig rovdjurspolitik! Den förra regeringens metoder, att skjuta upp besluten eller begrava dem i utredningar, har kört förtroendet för förvaltningen av rovdjuren i botten. I dag upplever folk i hela landet att situationen är otrygg och ohållbar. Centerpartiet och alliansregeringen tar nu sitt ansvar för rovdjursstammarna men också för att ge berörda människor makt över frågorna.

Centerpartiet har tidigare medverkat till att ändra jaktförordningen (§28) för att ge möjlighet för människor att försvara sina tamdjur mot rovdjursattacker. Nu är vi med och skapar en rovdjursförvaltning som både tar hänsyn till naturvårdsintressen och till djurägare och andra berörda i rovdjursområden.

Det är tydligt för alla som följer frågorna att trovärdigheten för rovdjurspolitiken måste återupprättas. Människor måste känna att besluten om rovdjuren fattas nära dem – inte i Stockholm eller Bryssel! Detta kommer innebära att den trubbighet och tröghet som exempelvis rått för att få tillstånd skyddsjakt i Jangenreviret försvinner. Grundläggande för rovdjursfrågornas legitimitet är att ansvaret för förvaltningen ligger på regional nivå och med tydligt lokalt inflytande.

Nu får vi större ansvar i vårt närområde genom att myndighetsbeslut om licens- och skyddsjakt på rovdjur flyttas till länen. I varje län inrättas en viltförvaltningsdelegation. Delegationerna ges rätt att fatta beslut om rovdjuren och ska bestå av representanter för olika samhällsintressen som naturvårdsorganisationer, byalag, markägarorganisationer och näringsföreträdare.

Tillväxten av varg begränsas och licensjakt tillåts redan i vinter. Genom jakt hålls vargstammen på en nivå som långsiktigt skapar en större acceptans för vargen i vår fauna. Riksdagens etappmål, som motsvarar 20 föryngringar och totalt cirka 200 vargar, förlängs.

Tillväxten för lodjur begränsas också. Det är viktigt för att minska rovdjurstrycket i såväl renbetesområdet som här i Värmland. Antalet lodjur begränsas till 1 250 invidiver, vilket alltså innebär en minskning från dagens mål på 1 500 lodjur.

I arbetet med propositionen har Centerpartiets företrädare i regeringen haft flera samråd och en nära dialog med jakt- och naturvårdsorganisationer, liksom företrädare för de gröna näringarna och renägare. Det gör att förslagen har förankring och är kopplade till hur verkligheten ser ut för människor i rovdjurstäta områden. Grunden är nu lagd för en ny rovdjurspolitik och Centerpartiet infriar därmed ett av sina tydligaste vallöften.

Erik A Eriksson (C)

Riksdagsledamot, Klässbol

Lars Nyborg (C)

Sunnemo, distriktsordförande för Centerpartiet i Värmland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.
null
null
null

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.