2018-09-16 17:05

2018-09-16 18:07

Tung helg för Tidemand i Turkiet – tvingades bryta

TURKIET: Rally

Pontus Tidemand tvingades bryta redan på fredagen i den turkiska deltävlingen i Rally-VM.
– Det är verkligen jättetrist och jag är givetvis besviken, säger Pontus i ett pressmeddelande.

Pontus Tidemand fick en bra start i den turkiska deltävlingen i Rally-VM och var endast sex sekunder från ledningen i WRC2-klassen efter fem sträckor.

Punkteringar

Men på fredagens näst sista sträcka stötte Tidemand och kartläsaren Jonas Andersson på problem. De fick dubbelpunkteringar och var tvungna att stanna och byta däck. De tappade tid – men låg kvar i toppskiktet. Men utan reservdäck blev de extra sårbara, och med en sträcka kvar åkte de på ytterligare en punktering.

Tidemand och Andersson startade trots det fredagens sista sträcka, men tog sig bara halvvägs.

– Riktigt tråkigt, säger Pontus. Jag körde verkligen försiktigt och runt alla stora stenar, men de här vassa stenarna är överallt och turen var inte på vår sida. Vi är långt ifrån de enda som haft problem i dag så det svänger fort i rally och det måste vi komma ihåg, säger Tidemand i ett pressmeddelande.

Teamet hoppades på en omstart under lördagen – men så blev inte fallet. När bilen kom tillbaka från fredagens sista sträcka upptäcktes ytterligare skador på bilen som inte kunde repareras på plats. FIA:s tekniker konsulterades och det konstaterades att en reparation som inte äventyrar säkerheten inte kunde genomföras. Tidemand tvingades därmed bryta tävlingen i Turkiet.

– Det är verkligen jättetrist och jag är givetvis besviken. Samtidigt måste säkerheten gå först, det är en självklarhet. Men surt, det är det, särskilt när jag vet med mig hur försiktiga vi var igår och gjorde allt som stod i vår makt för att inte hamna i ett sådant här läge. Det är som det är i den här sporten, vi laddar om och tar nya tag nästa gång, säger Pontus.

Problem för många

Pontus var långt ifrån den ende föraren som hade problem på vägarna i Turkiet. De svåra vägarna med flera vassa stenar ställde till det för många.

Trots motgången i Turkiet har inte Tidemands titelförhoppningar grusats helt och hållet. Tre tävlingar återstår – och chansen finns fortfarande. Nästa tävling i mästerskapet kör i Wales i början av oktober.

WRC2-klassen i Turkiet segrades till slut smått sensationellt av norrmannen Henning Solberg som gjorde en imponerande comeback på rallyvägarna.

Fina juniorframgångar

Emil Bergkvist från Torsåker, med värmländske kartläsaren Patrik Barth, säkrade i Turkiet världsmästartiteln i juniorklassen.

Dennis Rådström från Torsby kunde, dubbla punkteringar till trots, knipa andraplatsen i såväl Turkiet som i VM-totalen.

Pontus Tidemand fick en bra start i den turkiska deltävlingen i Rally-VM och var endast sex sekunder från ledningen i WRC2-klassen efter fem sträckor.

Punkteringar

Men på fredagens näst sista sträcka stötte Tidemand och kartläsaren Jonas Andersson på problem. De fick dubbelpunkteringar och var tvungna att stanna och byta däck. De tappade tid – men låg kvar i toppskiktet. Men utan reservdäck blev de extra sårbara, och med en sträcka kvar åkte de på ytterligare en punktering.

Tidemand och Andersson startade trots det fredagens sista sträcka, men tog sig bara halvvägs.

– Riktigt tråkigt, säger Pontus. Jag körde verkligen försiktigt och runt alla stora stenar, men de här vassa stenarna är överallt och turen var inte på vår sida. Vi är långt ifrån de enda som haft problem i dag så det svänger fort i rally och det måste vi komma ihåg, säger Tidemand i ett pressmeddelande.

Teamet hoppades på en omstart under lördagen – men så blev inte fallet. När bilen kom tillbaka från fredagens sista sträcka upptäcktes ytterligare skador på bilen som inte kunde repareras på plats. FIA:s tekniker konsulterades och det konstaterades att en reparation som inte äventyrar säkerheten inte kunde genomföras. Tidemand tvingades därmed bryta tävlingen i Turkiet.

– Det är verkligen jättetrist och jag är givetvis besviken. Samtidigt måste säkerheten gå först, det är en självklarhet. Men surt, det är det, särskilt när jag vet med mig hur försiktiga vi var igår och gjorde allt som stod i vår makt för att inte hamna i ett sådant här läge. Det är som det är i den här sporten, vi laddar om och tar nya tag nästa gång, säger Pontus.

Problem för många

Pontus var långt ifrån den ende föraren som hade problem på vägarna i Turkiet. De svåra vägarna med flera vassa stenar ställde till det för många.

Trots motgången i Turkiet har inte Tidemands titelförhoppningar grusats helt och hållet. Tre tävlingar återstår – och chansen finns fortfarande. Nästa tävling i mästerskapet kör i Wales i början av oktober.

WRC2-klassen i Turkiet segrades till slut smått sensationellt av norrmannen Henning Solberg som gjorde en imponerande comeback på rallyvägarna.

Fina juniorframgångar

Emil Bergkvist från Torsåker, med värmländske kartläsaren Patrik Barth, säkrade i Turkiet världsmästartiteln i juniorklassen.

Dennis Rådström från Torsby kunde, dubbla punkteringar till trots, knipa andraplatsen i såväl Turkiet som i VM-totalen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.