2018-09-13 17:33

2018-09-13 17:33

Starka minnen för Johan Kristoffersson inför Riga

RIGA: Rallycross

Rallycross-VM återvänder i helgen till Riga, platsen där lyckan var total för Johan Kristoffersson och smärtan brutal för Petter Solberg. Förra årets tävling i Lettland innebar himmel och helvete för teamet när Kristoffersson säkrade sin VM-titel samtidigt som Solberg var på väg till sjukhus.

– Vi minns alla Petters olycka förra året. Det var verkligen inte någon skön känsla att veta att min teamkamrat och kompis var skadad, säger Johan.

Samtidigt upplevde värmlänningen, i stark kontrast, sin största stund i idrottskarriären när han vann finalen och säkrade VM-guldet.

– Det är inte varje dag man vinner FIA World Rallycross Championship och jag kommer aldrig att glömma den där söndagseftermiddagen i Riga förra året. Det minnet får mig att se fram mot det här racet ännu mer. Det var ett väldigt speciellt ögonblick och att få återvända till den depån kommer att locka fram alla känslor igen.

Men den som tror att Johan lever på gamla meriter och nostalgi får tänka om. Fullt fokus gäller som vanligt, med en ny VM-titel i sikte.

– Så fort jag kommer in i bilen är de tankarna borta. Det är alltid nästa sväng och nästa race som gäller. Jag har ett jobb att göra. Mästerskapet ser bra ut, men inget är klart än. Och naturligtvis är det viktigt för mig och Petter att köra bra och samla poäng till PSRX Volkswagen Sweden.

Åttonde segern

Med två Polo R Supercar i topptrim är förutsättningarna goda.

– Normalt sett är Riga ett fint ställe att tävla på. Vi körde ett test mitt under säsongen där och har därför stor kunskap om vilken set-up vi behöver för en bana med riktigt bra grepp. Och vi har förstås bra självförtroende efter tävlingen i Frankrike, säger Kristoffersson, som har chans på sin åttonde seger för säsongen, vilket i så fall skulle innebära nytt rekord i VM-sammanhang.

Fel på lungan

För Petter Solberg fortsätter jakten på den första segern för säsongen, men för honom är det en triumf i sig att komma till start. Solberg har bestämt sig för att öppet berätta om de problem som har besvärat honom det senaste året, och då handlar det inte enbart om sviterna efter kraschen i Riga.

– För ett tag sedan började jag bli riktigt trött. När jag nu ser tillbaka på det så blev det värre och värre, men jag la inte märke till det först, berättar Petter och fortsätter:

– Sedan kom olyckan i Riga och jag har faktiskt en hel del att tacka det som hände där. Jag blev då röntgad och bilderna visade att jag hade ett fel på ena lungan. Den här åkomman har ett väldigt långt namn, men för att förklara det enkelt, så producerar jag för mycket järn.

Sedan dess har han fått mediciner, men innan doseringen blev rätt så uppstod nya problem, bland annat synsvårigheter.

– Ska jag vara ärlig så har jag varit riktigt rädd stundtals. Jag visste inte vad som hände eller varför. Under tävlingarna har adrenalinet hjälpt mig att orka, men efteråt har jag blivit riktigt trött.

– Vi minns alla Petters olycka förra året. Det var verkligen inte någon skön känsla att veta att min teamkamrat och kompis var skadad, säger Johan.

Samtidigt upplevde värmlänningen, i stark kontrast, sin största stund i idrottskarriären när han vann finalen och säkrade VM-guldet.

– Det är inte varje dag man vinner FIA World Rallycross Championship och jag kommer aldrig att glömma den där söndagseftermiddagen i Riga förra året. Det minnet får mig att se fram mot det här racet ännu mer. Det var ett väldigt speciellt ögonblick och att få återvända till den depån kommer att locka fram alla känslor igen.

Men den som tror att Johan lever på gamla meriter och nostalgi får tänka om. Fullt fokus gäller som vanligt, med en ny VM-titel i sikte.

– Så fort jag kommer in i bilen är de tankarna borta. Det är alltid nästa sväng och nästa race som gäller. Jag har ett jobb att göra. Mästerskapet ser bra ut, men inget är klart än. Och naturligtvis är det viktigt för mig och Petter att köra bra och samla poäng till PSRX Volkswagen Sweden.

Åttonde segern

Med två Polo R Supercar i topptrim är förutsättningarna goda.

– Normalt sett är Riga ett fint ställe att tävla på. Vi körde ett test mitt under säsongen där och har därför stor kunskap om vilken set-up vi behöver för en bana med riktigt bra grepp. Och vi har förstås bra självförtroende efter tävlingen i Frankrike, säger Kristoffersson, som har chans på sin åttonde seger för säsongen, vilket i så fall skulle innebära nytt rekord i VM-sammanhang.

Fel på lungan

För Petter Solberg fortsätter jakten på den första segern för säsongen, men för honom är det en triumf i sig att komma till start. Solberg har bestämt sig för att öppet berätta om de problem som har besvärat honom det senaste året, och då handlar det inte enbart om sviterna efter kraschen i Riga.

– För ett tag sedan började jag bli riktigt trött. När jag nu ser tillbaka på det så blev det värre och värre, men jag la inte märke till det först, berättar Petter och fortsätter:

– Sedan kom olyckan i Riga och jag har faktiskt en hel del att tacka det som hände där. Jag blev då röntgad och bilderna visade att jag hade ett fel på ena lungan. Den här åkomman har ett väldigt långt namn, men för att förklara det enkelt, så producerar jag för mycket järn.

Sedan dess har han fått mediciner, men innan doseringen blev rätt så uppstod nya problem, bland annat synsvårigheter.

– Ska jag vara ärlig så har jag varit riktigt rädd stundtals. Jag visste inte vad som hände eller varför. Under tävlingarna har adrenalinet hjälpt mig att orka, men efteråt har jag blivit riktigt trött.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.