2018-06-10 20:09

2018-06-10 20:09

Total dominans av historisk Johan

HELL: Rallycross

Som den andre föraren i VM-rallycrossens historia tog Johan Kristoffersson full pott: snabbast i samtliga fyra kvalomgångar, seger i semifinalen och en övertygande finaltriumf i norska Hell. Total dominans! Kristoffersson fick sällskap på pallen av teamkompisen Petter Solberg – en stark lagprestation av PSRX Volkswagen Sweden.

– Vilken fantastisk helg! Redan från början kände jag mig bekväm med bilen. Det är underbart när du har bilen så totalt under kontroll och känner att du kan göra precis som du vill, summerar Johan sin succétävling.

Till skillnad från tidigare tävlingar dominerade Johan Kristoffersson skeendet redan under lördagen på Lånke-banan. Två segrar innebar ledning över natten och på samma sätt fortsatte det under söndagen. Kristoffersson tog starterna och försvarade sin position med lätthet.

I semifinalen stod de båda PSRX Volkswagen Sweden-förarna än en gång bredvid varandra i första ledet och den här gången blev det ingen dramatik. Kristoffersson styrde sin Polo R Supercar till en övertygande seger och Solberg kom in som trea.

– Det här är ett så härligt race. Jag älskar att vinna här. Ok, Sverige är mitt hem, men jag bor nära Norge så den här segern är underbar. Samtidigt är de 30 poängen ännu viktigare.

Före Ekström

Dramatiken i finalen utspelade sig i den första kurvan, strax bakom ledande Kristoffersson. Timmy Hansen fick en tryckare, åkte sidledes och var nära att träffa Johan. Efter att ha kommit genom där kontrollerade Kristoffersson händelserna. Mattias Ekström, med tidig joker bakom sig, jagade, men den regerande världsmästaren tryckte till lite extra med sin Polo R Supercar och var i mål åtta tiondelar före Ekström och med Petter Solberg som trea. Därmed tog värmlänningen sin andra seger på raken på Lånke-banan inför 24 000 åskådare och den fjärde triumfen på fem deltävlingar i årets VM.

– Ännu en fantastisk insats av PSRX Volkwagen Sweden. Vi hade en strategi och den fungerade. Finalen var okej när vi väl kom ur första svängen som etta och tvåa. Och det är fantastiskt att ha min teamkompis med mig upp på pallen.

Ovanlig bedrift

Genom att vinna alla fyra kvalomgångarna, semifinalen och finalen kopierade Kristoffersson en bedrift som endast Andreas Bakkerud gjort tidigare i VM-sammanhang.

– Mycket bra känsla, tycker Johan.

Tröst efter Silverstone

Petter Solberg fick äntligen till det på sin hemmabana i Norge, även om det inte blev seger. Solberg fick till sist ge sig för Ekströms attack, men klarade tredjeplatsen med god marginal före Kevin Hansen.

– Det här var vad jag behövde efter besvikelsen på Silverstone. Det fanns inte mycket mer jag kunde göra. Visst hade det varit trevligt att vara etta och tvåa, men tredje plats är också bra. Det är ett riktigt starkt resultat av PSRX Volkswagen Sweden, summerar Petter.

Efter den femte VM-deltävlingen leder nu Johan Kristoffersson förarmästerskapet med hela 31 poäng, 135 mot 104, alltjämt före Sebastien Loeb, som missade finalen.

Petter Solberg tar med sina 22 poäng klivet upp som trea i tabellen med totalt 102 poäng.

Den fina insatsen av teamet betyder förstås utökad ledning i teammästerskapet. PSRX har nu 237 poäng, mot 198 för EKS Audi Sport och Team Peugeot Total. Resultatet i den norska VM-deltävlingen är också bästa tänkbara att ta med sig till teamets hemmatävling i Höljes om tre veckor. Men innan folkfesten i norra Värmland ska Polo R Supercar-bilarna spetsas ytterligare genom en del tester.

– Vilken fantastisk helg! Redan från början kände jag mig bekväm med bilen. Det är underbart när du har bilen så totalt under kontroll och känner att du kan göra precis som du vill, summerar Johan sin succétävling.

Till skillnad från tidigare tävlingar dominerade Johan Kristoffersson skeendet redan under lördagen på Lånke-banan. Två segrar innebar ledning över natten och på samma sätt fortsatte det under söndagen. Kristoffersson tog starterna och försvarade sin position med lätthet.

I semifinalen stod de båda PSRX Volkswagen Sweden-förarna än en gång bredvid varandra i första ledet och den här gången blev det ingen dramatik. Kristoffersson styrde sin Polo R Supercar till en övertygande seger och Solberg kom in som trea.

– Det här är ett så härligt race. Jag älskar att vinna här. Ok, Sverige är mitt hem, men jag bor nära Norge så den här segern är underbar. Samtidigt är de 30 poängen ännu viktigare.

Före Ekström

Dramatiken i finalen utspelade sig i den första kurvan, strax bakom ledande Kristoffersson. Timmy Hansen fick en tryckare, åkte sidledes och var nära att träffa Johan. Efter att ha kommit genom där kontrollerade Kristoffersson händelserna. Mattias Ekström, med tidig joker bakom sig, jagade, men den regerande världsmästaren tryckte till lite extra med sin Polo R Supercar och var i mål åtta tiondelar före Ekström och med Petter Solberg som trea. Därmed tog värmlänningen sin andra seger på raken på Lånke-banan inför 24 000 åskådare och den fjärde triumfen på fem deltävlingar i årets VM.

– Ännu en fantastisk insats av PSRX Volkwagen Sweden. Vi hade en strategi och den fungerade. Finalen var okej när vi väl kom ur första svängen som etta och tvåa. Och det är fantastiskt att ha min teamkompis med mig upp på pallen.

Ovanlig bedrift

Genom att vinna alla fyra kvalomgångarna, semifinalen och finalen kopierade Kristoffersson en bedrift som endast Andreas Bakkerud gjort tidigare i VM-sammanhang.

– Mycket bra känsla, tycker Johan.

Tröst efter Silverstone

Petter Solberg fick äntligen till det på sin hemmabana i Norge, även om det inte blev seger. Solberg fick till sist ge sig för Ekströms attack, men klarade tredjeplatsen med god marginal före Kevin Hansen.

– Det här var vad jag behövde efter besvikelsen på Silverstone. Det fanns inte mycket mer jag kunde göra. Visst hade det varit trevligt att vara etta och tvåa, men tredje plats är också bra. Det är ett riktigt starkt resultat av PSRX Volkswagen Sweden, summerar Petter.

Efter den femte VM-deltävlingen leder nu Johan Kristoffersson förarmästerskapet med hela 31 poäng, 135 mot 104, alltjämt före Sebastien Loeb, som missade finalen.

Petter Solberg tar med sina 22 poäng klivet upp som trea i tabellen med totalt 102 poäng.

Den fina insatsen av teamet betyder förstås utökad ledning i teammästerskapet. PSRX har nu 237 poäng, mot 198 för EKS Audi Sport och Team Peugeot Total. Resultatet i den norska VM-deltävlingen är också bästa tänkbara att ta med sig till teamets hemmatävling i Höljes om tre veckor. Men innan folkfesten i norra Värmland ska Polo R Supercar-bilarna spetsas ytterligare genom en del tester.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.