2017-11-14 17:28

2017-11-14 17:28

Simon besviken med sjätteplatsen

KAPSTADEN: Rallycross

Fransmannen Cyril Raymond gjorde som Johan Kristofersson i stora Supercar och avslutade VM-säsongen på bästa sätt, med seger i sista deltävlingen och totalt i RX2.
Det västvärmländska hoppet, Simon Olofsson, fick se oturen grina honom i ansiktet även i årets sista deltävling och fick nöja sig med en fjärdeplats i semifinalen – och en sjätteplats i VM.

– Jag är inte nöjd. Förväntningarna var mycket högre än vad vi orkade prestera. Vi har utvecklats på många sätt under den här säsongen, mer än bara i fart, men det har gått fruktansvärt mycket emot oss, konstaterar Simon.

Inför den avslutande tävlingen i Sydafrika hade Simon chansen att avancera upp till en fjärdeplats som bäst i VM-sammandraget, men nu var det han som kom upp tomhänt av den trio förare som främst slogs om platsen.

Detta trots att han tog samma poäng som William Nilsson, som sedermera tog femteplatsen, och dessutom placerade sig bättre i sista tävlingen.

– Det går väl att diskutera det där. Jag fick väl egentligen femte plats, men hej svejs så gjorde de om reglementet och så blev jag sexa istället. Tidigare har det alltid varit sista poängen som räknades, och jag var fyra i min semi och William femma, men nu blev det så här och det är väl sak samma. Femte eller sjätte plats är inte så mycket att hurra för.

Förhoppningarna om bättre placeringar, och en eventuell fjärdeplats i VM, strandade dock på stökiga kvalheat, där Simon noterade resultatraden 7-12-7-9.

– Det funkade bra på den fria träningen, där jag var näst snabbast efter Cyril, men sedan blev jag påkörd i tre av de fyra kvalheaten, och är inte bilen hundra är det inte så mycket att göra, fortsätter Simon, som kunde räkna in både brutna länkarmar och styrstag.

– Hjulen stod inte där de skulle.

I alla tre incidenterna blev han påkörd av andra – utan egen möjlighet att påverka.

– Det blev lite diskussioner i depån, men det är ju ändå rallycross vi bedriver.

Den struliga vägen fram gav Simon fjärde bästa startspår i semifinal nummer ett.

– Jag stod lite längre bak och var inte nog snabb för att köra ikapp och kunna använda jokervarvet på ett bra sätt. Jag var fyra ut i starten och var fyra in i mål.

Guld till Raymond

Cyril Raymond vann, som sagt, den här tävlingen, närmast före Sondre Evjen och Tanner Whitten – som i kraft av den pallplaceringen tog sig upp på fjärde plats totalt i VM, före William Nilsson på femte och Simon på sjätte, sju poäng efter.

– Whitten hade en lite mer lyckad helg än oss. Det var inte så mycket att göra något åt.

Simon var besviken över utfallet för säsongen, men kunde ändå ta med sig positiva detaljer.

– Det har varit jävligt tufft, men med tanke på allt som hänt har vi ändå gjort det bra.

– Jag är inte nöjd. Förväntningarna var mycket högre än vad vi orkade prestera. Vi har utvecklats på många sätt under den här säsongen, mer än bara i fart, men det har gått fruktansvärt mycket emot oss, konstaterar Simon.

Inför den avslutande tävlingen i Sydafrika hade Simon chansen att avancera upp till en fjärdeplats som bäst i VM-sammandraget, men nu var det han som kom upp tomhänt av den trio förare som främst slogs om platsen.

Detta trots att han tog samma poäng som William Nilsson, som sedermera tog femteplatsen, och dessutom placerade sig bättre i sista tävlingen.

– Det går väl att diskutera det där. Jag fick väl egentligen femte plats, men hej svejs så gjorde de om reglementet och så blev jag sexa istället. Tidigare har det alltid varit sista poängen som räknades, och jag var fyra i min semi och William femma, men nu blev det så här och det är väl sak samma. Femte eller sjätte plats är inte så mycket att hurra för.

Förhoppningarna om bättre placeringar, och en eventuell fjärdeplats i VM, strandade dock på stökiga kvalheat, där Simon noterade resultatraden 7-12-7-9.

– Det funkade bra på den fria träningen, där jag var näst snabbast efter Cyril, men sedan blev jag påkörd i tre av de fyra kvalheaten, och är inte bilen hundra är det inte så mycket att göra, fortsätter Simon, som kunde räkna in både brutna länkarmar och styrstag.

– Hjulen stod inte där de skulle.

I alla tre incidenterna blev han påkörd av andra – utan egen möjlighet att påverka.

– Det blev lite diskussioner i depån, men det är ju ändå rallycross vi bedriver.

Den struliga vägen fram gav Simon fjärde bästa startspår i semifinal nummer ett.

– Jag stod lite längre bak och var inte nog snabb för att köra ikapp och kunna använda jokervarvet på ett bra sätt. Jag var fyra ut i starten och var fyra in i mål.

Guld till Raymond

Cyril Raymond vann, som sagt, den här tävlingen, närmast före Sondre Evjen och Tanner Whitten – som i kraft av den pallplaceringen tog sig upp på fjärde plats totalt i VM, före William Nilsson på femte och Simon på sjätte, sju poäng efter.

– Whitten hade en lite mer lyckad helg än oss. Det var inte så mycket att göra något åt.

Simon var besviken över utfallet för säsongen, men kunde ändå ta med sig positiva detaljer.

– Det har varit jävligt tufft, men med tanke på allt som hänt har vi ändå gjort det bra.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.