2017-10-29 19:46

2017-10-29 20:22

Från klarhet till klarhet i Wales

DEESIDE: Rally

Pontus Tidemand gick från klarhet till klarhet i Wales Rally GB. Med full kontroll på de hala lervägarna i Wales tog han en överlägsen seger – den femte VM-segern i år – och visade upp den skicklighet som gjort honom till världsmästare.

– Målet var att göra en stark avslutning på säsongen och visa varför vi står här med VM-guldet. Den målsättningen lyckades vi med och jag kunde inte vara mer nöjd, både för vår egen del och för Skoda Motorsports fantastiska team som gjort ett otroligt jobb hela året för att ge oss de bästa möjliga förutsättningarna att prestera på topp, säger en belåten Pontus efter söndagens målgång.

Flygande start

Skoda och Even Managements svenska duo, Pontus Tidemand och co-drivern Jonas Andersson, fick en flygande start på sitt sista VM-rally för året. Efter att ha kopplat grepp om ledningen redan på öppningssträckan på Tir Prince travbana på torsdag kväll, tog de med sig tempot och en bra känsla ut i de walesiska skogarna de följande dagarna.

En stark insats i lervällingen på fredagen drygade ut försprånget till över 40 sekunder innan Pontus snabbt laddade om för att gå ut ännu hårdare nästa dag.

Fenomenal lördag

Sträckseger efter sträckseger gjorde att ledningen växte alltmer och på lördagens två avslutande sträckor var han fenomenal i extremt svåra förhållanden med mörker, dimma, regn och vind.

Bara på de här sträckorna så gott som dubblerade han ledningen och på den första av de två var han hela 36 sekunder snabbare än tvåan och dessutom satte han en imponerande tionde bästa tid totalt.

– Det har definitivt varit en kul dag. Vi har pushat lite, satt bra tider och visat framfötterna. Jag ska inte sticka under stol med att det är krävande med den här typen av underlag men när man njuter av att köra och allt fungerar utan problem faller det sig naturligt och man kan hålla ett hyfsat högt tempo. Att köra i mörker och dimma där man knappt ser framför motorhuven är inte lätt men vi var tydligen rätt snabba trots allt, säger Pontus med ett skratt.

Ökade glappet

Finaldagens fem sista sträckor startade Pontus med ett övertag på mer än en och en halv minut och trots att han inte gasade på för att ta sträckvinster ökade ändå glappet till andraplatsen.

Segermarginalen landade till slut på en minut och 54 sekunder ner till tvåan Eric Camilli och med tanke på startfältet - kanske årets tuffaste motstånd med samtliga WRC 2-förare på plats - är en så överlägsen vinst en bragd i sig och visar Pontus enorma kapacitet.

Förutom vinsten i WRC 2 slutade han även på en elfte plats totalt i tävlingen.

– En perfekt helg, säger Pontus. Bilen har fungerat felfritt, vi har haft en bra känsla hela vägen och trots de trixiga förhållandena har det känts naturligt att ligga på lite och visa vad vi går för. Vi tar med oss det här som ett väldigt positivt kvitto på de framsteg vi gjort.

Lyckad säsong

Pontus säkrade världsmästartiteln i WRC 2 redan i augusti och utöver VM-deltävlingarna har han även kört rallyn i tjeckiska och svenska mästerskapen som träning - uteslutande med seger eller pallplats som resultat.

– Säsongen har varit otroligt lyckad och att alla inblandade har jobbat hårt har varit nyckeln, berättar Pontus. Vi har förberett noggrant inför varje tävling och inget har lämnats åt slumpen varken med bil, noter eller allt runtomkring. Jonas har gjort ett kanonjobb, han är en av världens mest erfarna kartläsare och vårt samarbete har varit perfekt ända sedan han tog plats i högerstolen förra året. Jag är verkligen spänd på att se vad framtiden har att ge.

– Målet var att göra en stark avslutning på säsongen och visa varför vi står här med VM-guldet. Den målsättningen lyckades vi med och jag kunde inte vara mer nöjd, både för vår egen del och för Skoda Motorsports fantastiska team som gjort ett otroligt jobb hela året för att ge oss de bästa möjliga förutsättningarna att prestera på topp, säger en belåten Pontus efter söndagens målgång.

Flygande start

Skoda och Even Managements svenska duo, Pontus Tidemand och co-drivern Jonas Andersson, fick en flygande start på sitt sista VM-rally för året. Efter att ha kopplat grepp om ledningen redan på öppningssträckan på Tir Prince travbana på torsdag kväll, tog de med sig tempot och en bra känsla ut i de walesiska skogarna de följande dagarna.

En stark insats i lervällingen på fredagen drygade ut försprånget till över 40 sekunder innan Pontus snabbt laddade om för att gå ut ännu hårdare nästa dag.

Fenomenal lördag

Sträckseger efter sträckseger gjorde att ledningen växte alltmer och på lördagens två avslutande sträckor var han fenomenal i extremt svåra förhållanden med mörker, dimma, regn och vind.

Bara på de här sträckorna så gott som dubblerade han ledningen och på den första av de två var han hela 36 sekunder snabbare än tvåan och dessutom satte han en imponerande tionde bästa tid totalt.

– Det har definitivt varit en kul dag. Vi har pushat lite, satt bra tider och visat framfötterna. Jag ska inte sticka under stol med att det är krävande med den här typen av underlag men när man njuter av att köra och allt fungerar utan problem faller det sig naturligt och man kan hålla ett hyfsat högt tempo. Att köra i mörker och dimma där man knappt ser framför motorhuven är inte lätt men vi var tydligen rätt snabba trots allt, säger Pontus med ett skratt.

Ökade glappet

Finaldagens fem sista sträckor startade Pontus med ett övertag på mer än en och en halv minut och trots att han inte gasade på för att ta sträckvinster ökade ändå glappet till andraplatsen.

Segermarginalen landade till slut på en minut och 54 sekunder ner till tvåan Eric Camilli och med tanke på startfältet - kanske årets tuffaste motstånd med samtliga WRC 2-förare på plats - är en så överlägsen vinst en bragd i sig och visar Pontus enorma kapacitet.

Förutom vinsten i WRC 2 slutade han även på en elfte plats totalt i tävlingen.

– En perfekt helg, säger Pontus. Bilen har fungerat felfritt, vi har haft en bra känsla hela vägen och trots de trixiga förhållandena har det känts naturligt att ligga på lite och visa vad vi går för. Vi tar med oss det här som ett väldigt positivt kvitto på de framsteg vi gjort.

Lyckad säsong

Pontus säkrade världsmästartiteln i WRC 2 redan i augusti och utöver VM-deltävlingarna har han även kört rallyn i tjeckiska och svenska mästerskapen som träning - uteslutande med seger eller pallplats som resultat.

– Säsongen har varit otroligt lyckad och att alla inblandade har jobbat hårt har varit nyckeln, berättar Pontus. Vi har förberett noggrant inför varje tävling och inget har lämnats åt slumpen varken med bil, noter eller allt runtomkring. Jonas har gjort ett kanonjobb, han är en av världens mest erfarna kartläsare och vårt samarbete har varit perfekt ända sedan han tog plats i högerstolen förra året. Jag är verkligen spänd på att se vad framtiden har att ge.

Resultat topp 5 WRC 2 Wales Rally GB 2017

1. Pontus Tidemand (SWE) 3:07:12.2

2. Eric Camilli (FRA) +1:54.4

3. Tom Cave (GBR) +2:02.3

4. David Bogie (GBR) +2:36.1

5. Juuso Nordgren (FIN) +4:04.0

 

PONTUS TIDEMAND

Född: 10 december 1990

Team: SKODA Motorsport

Bil: SKODA Fabia R5

Co-driver: Jonas Andersson

Första WRC-start: Rally Sweden 2012

Totalt antal WRC-starter: 39'

Pallplatser i WRC: 26 (17 WRC 2, 8 JWRC, 1 SWRC)

Titlar: WRC 2 champion 2017, Asia-Pacific Rally Champion 2015, Juniorvärldsmästare i rally 2013, Svensk mästare i rallysprint 2015 och 2013, Svensk mästare i rally 2011.