2017-10-01 20:46

2017-10-01 20:47

Nyopererad Solberg fyra

BUXTEHUDE: Rallycross

Johan Kristoffersson säkrade guldet i rallycross-VM redan för två veckor sedan i Lettland. I Tyskland gick det desto tyngre för Arvikasonen, som missade finalen efter att ha blivit stängd i semin.
Nyopererade Petter Solberg trotsade däremot oddsen och körde till sig en imponerande fjärdeplats.

För sex dagar sedan låg Petter Solberg på sjukhus och gick igenom en operation för ett brutet nyckelben. Men det fanns ingenting kirurgerna kunde göra åt de två revben som han bröt samtidigt när hans PSRX Volkswagen Team Swedens Polo GTI Supercar blev påkörd i Lettland för två veckor sedan.

Efter en lugn vecka med intensiv behandling efter operationen missade trefaldige världsmästaren Petter Solberg den fria träningen och fokuserade på två kvalomgångar. Mot alla odds kunde Petter ta sig vidare från en blöt, miserabel och svår lördag på en tredjeplats.

Efter regnet kom söndagen med solsken och ur solskenet kom Solberg, snabbast i Q3 och Q4.

”Jag hade så ont”

Han vann även semifinalen och förlorade segern först efter att ha sladdat ut för långt i första kurvan efter de två första varven i det sista racet i Buxtehude.

Trött och full av känslor efter målgången sade Petter:

– Det var mitt beslut att köra. Jag var verkligt nere efter krocken i Riga. Jag trodde allt var över. Jag hade så ont, jag visste genast att jag skadat mig och brutit revbenen. Ärligt talat trodde jag det var slut.

– Efter en tid och efter att ha pratat med läkare och kirurger, visste jag att jag kunde gå igenom operationen och sedan börja tänka på racet. Min familj och hela teamet runt mig förblev väldigt lugna och vi tänkte mycket på vad vi skulle göra. Jag ville köra, säger Petter.

Vann gjorde Mattias Ekström, som därmed bara är en poäng bakom Petter inför avgörandet.

Johan Kristofferssons första race som världsmästare i FIA World Rallycross kunde inte skilja sig mer från resten av hans extraordinära säsong. Den svenska superstjärnan kämpade för att ta sin Polo GTI till en bra start i kvalet men tappade allt i trängseln i semifinalens första kurva.

Johan Kristoffersson kom till Estering efter imponerande tio pallplatser i rad, sex segrar i rad och rekordet sju segrar under en säsong, men han åkte därifrån besviken.

Fortfarande överlycklig

– Det var inte min helg den här gången, men den otroliga sviten måste ta slut någon gång, säger Johan.

– Men du vet, jag är fortfarande överlycklig över min säsong, vad skulle jag annars vara? Det har varit fantastiskt och det är fortfarande en tävling kvar, fortsätter Johan.

– Det här var Petters weekend. Han är en verklig hjälte efter vad han gjort. Jag såg lite av vad som hände bakom scenen, hur mycket han satsade och hur hårt han jobbade för att komma till den fria träningen, säger Arvikasonen.

Den tyske rallystjärnan och Volkswagen-förare sedan länge, Dieter Depping, gjorde sin debut i World RX i PSRX Volkswagen Swedens team i Buxtehude. Han slutade på 16:e plats efter kvalomgångarna men missade knappt semifinalen.

För sex dagar sedan låg Petter Solberg på sjukhus och gick igenom en operation för ett brutet nyckelben. Men det fanns ingenting kirurgerna kunde göra åt de två revben som han bröt samtidigt när hans PSRX Volkswagen Team Swedens Polo GTI Supercar blev påkörd i Lettland för två veckor sedan.

Efter en lugn vecka med intensiv behandling efter operationen missade trefaldige världsmästaren Petter Solberg den fria träningen och fokuserade på två kvalomgångar. Mot alla odds kunde Petter ta sig vidare från en blöt, miserabel och svår lördag på en tredjeplats.

Efter regnet kom söndagen med solsken och ur solskenet kom Solberg, snabbast i Q3 och Q4.

”Jag hade så ont”

Han vann även semifinalen och förlorade segern först efter att ha sladdat ut för långt i första kurvan efter de två första varven i det sista racet i Buxtehude.

Trött och full av känslor efter målgången sade Petter:

– Det var mitt beslut att köra. Jag var verkligt nere efter krocken i Riga. Jag trodde allt var över. Jag hade så ont, jag visste genast att jag skadat mig och brutit revbenen. Ärligt talat trodde jag det var slut.

– Efter en tid och efter att ha pratat med läkare och kirurger, visste jag att jag kunde gå igenom operationen och sedan börja tänka på racet. Min familj och hela teamet runt mig förblev väldigt lugna och vi tänkte mycket på vad vi skulle göra. Jag ville köra, säger Petter.

Vann gjorde Mattias Ekström, som därmed bara är en poäng bakom Petter inför avgörandet.

Johan Kristofferssons första race som världsmästare i FIA World Rallycross kunde inte skilja sig mer från resten av hans extraordinära säsong. Den svenska superstjärnan kämpade för att ta sin Polo GTI till en bra start i kvalet men tappade allt i trängseln i semifinalens första kurva.

Johan Kristoffersson kom till Estering efter imponerande tio pallplatser i rad, sex segrar i rad och rekordet sju segrar under en säsong, men han åkte därifrån besviken.

Fortfarande överlycklig

– Det var inte min helg den här gången, men den otroliga sviten måste ta slut någon gång, säger Johan.

– Men du vet, jag är fortfarande överlycklig över min säsong, vad skulle jag annars vara? Det har varit fantastiskt och det är fortfarande en tävling kvar, fortsätter Johan.

– Det här var Petters weekend. Han är en verklig hjälte efter vad han gjort. Jag såg lite av vad som hände bakom scenen, hur mycket han satsade och hur hårt han jobbade för att komma till den fria träningen, säger Arvikasonen.

Den tyske rallystjärnan och Volkswagen-förare sedan länge, Dieter Depping, gjorde sin debut i World RX i PSRX Volkswagen Swedens team i Buxtehude. Han slutade på 16:e plats efter kvalomgångarna men missade knappt semifinalen.