2017-09-19 17:28

2017-09-19 17:28

Känslosamt VM-guld

KOPPSÄNG: Rallycross

Johan Kristoffersson säkrade ett efterlängtat VM-guld när han i söndags korsade mållinjen som segrare i VM-deltävlingen i Riga.
– Det var väldigt känslosamt. Av många anledningar, säger Johan.

Närmare två dygn har gått sedan VM-deltävlingen i Riga avslutades när AN-sporten gör ett besök i KMS lokaler i Koppsäng – och hittar en småkrasslig nybliven världsmästare.

– Jag har lite ont i halsen, konstaterar Johan.

– Jag tror det är sömnrelaterat. Jag har verkligen tillåtit mig själv att bli lite sjuk. Det har varit hektiskt sedan jag gick i mål, konstaterar han med ett leende.

– Annars brukar jag börja fokusera på nästa tävling nästan direkt efter målgång, men det har jag inte gjort den här gången. Man måste passa på att njuta av nuet också någon gång, fortsätter han leende.

Gratulanterna har varit många sedan finalsegern i Riga, och Johan och teamet har firat de båda VM-gulden – Johans i förarmästerskapet och det i teammästerskapet, som också säkrades i samband med helgens tävling.

Känslosamt firande

Firandet har varit känslosamt, men inte enbart bjudit på odelad glädje påpekar Johan.

– Naturligtvis är jag väldigt glad för att jag har vunnit mitt första VM-guld. Det är något som jag har jobbat för sedan 2013, jag började ju med rallycross för att bli världsmästare, säger Johan.

– När jag körde racing var det en annan sak. Då hade jag som mål att ta mig så långt som möjligt. Där finns det ju så många olika serier, så det blir alltid diskussioner om vem som är bäst, fortsätter han.

– I rallycross-VM är det annorlunda, där är ju de bästa rallycrossförarna med, och det var väldigt kul att få säkra guldet med en seger. Det är klart att det var känslosamt på grund av det, men också för att Petter blev skadad och inte kunde vara med och fira, konstaterar Johan.

– Han besitter en otrolig kunskap, och den har han valt att dela med sig av till mig under den här säsongen. Jag ser Petter som en stor del i mitt guld, och det var ju också hans och Pernillas dröm som gick i uppfyllelse samtidigt, att vi vann teammästerskapet. Därför var det väldigt känslosamt att han inte kunde vara med och fira.

Kvar på sjukhus

Petter Solberg, Johans förarkollega och teamchefen Pernillas man, blev påkörd kort efter start i sin semifinal och fick lämna banan och uppsöka sjukhus med smärtor i ena axeln och delar av ryggen.

I går eftermiddag låg Petter fortfarande kvar på sjukhuset i Lettland, men därifrån kom det lugnande besked redan under måndagskvällen.

– Petter har brutit ett nyckelben och har frakturer på två revben, revben nio och tio, informerar Per-Espen Løchen, mediaansvarig i PSRX Volkswagen-teamet.

– Vi ska försöka få hem Petter till Sverige i dag eller i morgon (läs i går eller i dag), fortsätter Per-Espen.

– Men han kommer oavsett att få ligga kvar på sjukhus ett tag. Petter säger själv att han ska köra i Tyskland (där nästa deltävling körs i Buxtehude nästa helg, reds anm), men vi får se om det går, avslutar han.

Närmare två dygn har gått sedan VM-deltävlingen i Riga avslutades när AN-sporten gör ett besök i KMS lokaler i Koppsäng – och hittar en småkrasslig nybliven världsmästare.

– Jag har lite ont i halsen, konstaterar Johan.

– Jag tror det är sömnrelaterat. Jag har verkligen tillåtit mig själv att bli lite sjuk. Det har varit hektiskt sedan jag gick i mål, konstaterar han med ett leende.

– Annars brukar jag börja fokusera på nästa tävling nästan direkt efter målgång, men det har jag inte gjort den här gången. Man måste passa på att njuta av nuet också någon gång, fortsätter han leende.

Gratulanterna har varit många sedan finalsegern i Riga, och Johan och teamet har firat de båda VM-gulden – Johans i förarmästerskapet och det i teammästerskapet, som också säkrades i samband med helgens tävling.

Känslosamt firande

Firandet har varit känslosamt, men inte enbart bjudit på odelad glädje påpekar Johan.

– Naturligtvis är jag väldigt glad för att jag har vunnit mitt första VM-guld. Det är något som jag har jobbat för sedan 2013, jag började ju med rallycross för att bli världsmästare, säger Johan.

– När jag körde racing var det en annan sak. Då hade jag som mål att ta mig så långt som möjligt. Där finns det ju så många olika serier, så det blir alltid diskussioner om vem som är bäst, fortsätter han.

– I rallycross-VM är det annorlunda, där är ju de bästa rallycrossförarna med, och det var väldigt kul att få säkra guldet med en seger. Det är klart att det var känslosamt på grund av det, men också för att Petter blev skadad och inte kunde vara med och fira, konstaterar Johan.

– Han besitter en otrolig kunskap, och den har han valt att dela med sig av till mig under den här säsongen. Jag ser Petter som en stor del i mitt guld, och det var ju också hans och Pernillas dröm som gick i uppfyllelse samtidigt, att vi vann teammästerskapet. Därför var det väldigt känslosamt att han inte kunde vara med och fira.

Kvar på sjukhus

Petter Solberg, Johans förarkollega och teamchefen Pernillas man, blev påkörd kort efter start i sin semifinal och fick lämna banan och uppsöka sjukhus med smärtor i ena axeln och delar av ryggen.

I går eftermiddag låg Petter fortfarande kvar på sjukhuset i Lettland, men därifrån kom det lugnande besked redan under måndagskvällen.

– Petter har brutit ett nyckelben och har frakturer på två revben, revben nio och tio, informerar Per-Espen Løchen, mediaansvarig i PSRX Volkswagen-teamet.

– Vi ska försöka få hem Petter till Sverige i dag eller i morgon (läs i går eller i dag), fortsätter Per-Espen.

– Men han kommer oavsett att få ligga kvar på sjukhus ett tag. Petter säger själv att han ska köra i Tyskland (där nästa deltävling körs i Buxtehude nästa helg, reds anm), men vi får se om det går, avslutar han.