Läger som lyfter fram motocrosstjejer

ARVIKA: Motocross

Tjejer är en minoritet inom motocross – men de finns och är på väg att bli fler. I lördags arrangerades Dirt bike girls – ett träningsläger av och för tjejer. Lägret, som hölls på Westombanan, arrangerades på kort tid, men lockade ändå 39 tjejer från olika håll i landet och även norska förare.
– Jätteroligt, det blir en helt annan stämning med bara tjejer, säger Angelica Dahl från Team Westom Mc.

Bakom Dirt bike girls står två norska motocrossförare som sett ett behov inom sporten.

– Vi har hört många tjejer som tycker det är tufft att träna och tävla med killar. Många som tycker att de inte får ta plats ute på banorna. Därför skapar vi den här mötesplatsen dit alla tjejer är välkomna. De som är här är allt från fem år upp till 59, säger Zandra Norum som kör för Kongsvinger och har startat forumet tillsammans med Anita Pedersen som kör för Lunner Motorsport.

Dirt bike girls startades som aktiebolag så sent som i mars och hade första träffen i Kongsvinger.

– Vi har 80 medlemmar nu i Sverige och Norge, det är jättekul. Det handlar inte bara om att köra, det sociala är också viktigt. Här är trösklarna låga, säger Zandra.

Arvika som värd

Andra träningslägret fick Arvika och Team Westom Mc stå som värd för i lördags.

– Vissa svenska åkare fick inte licens i Norge, så därför blev det att vi höll lägret här. Jag har också kört här i Arvika så jag har en koppling hit, säger Zandra.

Till Bergdalsbanan kom 39 tjejer, allt från nybörjare till Andrine Olstad som kör på NM-nivå.

– Jag har haft en tuffare period men nu när jag kom hit kom lusten att köra tillbaka, säger Andrine Olstad.

Roy som tränare

Team Westom hyrde inte bara ut banan utan också dagens tränare, Roy Kohlberg. Tjejerna fick köra fyra 15-minuterspass följt av coachning från Kohlberg, främst i sväng- och hoppteknik.

– Jätteroligt för tjejerna att få köra med andra tjejer. Vi ville egentligen ha ett tvådagarsläger men vi började med en dag nu. Vi hann inte riktigt med allt så jag hoppas att det här arrangemanget kommer tillbaka, säger Roy Kohlberg som ser en ny trend inom motocrossen.

– Vi har fler yngre tjejer på gång in i motocrossen. Tjejmotocrossen växer. De ska ju starta en motionsklass nu i Värmlandscrossen. Nästa steg borde vara en tjejklass, säger Roy.

”Mindre press”

Team Westom Mc har tre tjejer i klubben: Emma Östbye från Arvika, samt Angelica Dahl, Arvika, som tävlar i serielaget i division tre tillsammans med Säffles Amanda Karlsson.

– Det har varit skitkul. Det är första träningslägret jag är på. Man lär sig mycket av att se de andra och det blir mindre press när det bara är tjejer. När killar är med vill man visa att man är bättre men det behöver man inte nu, säger Emma Östbye som får medhåll av Angelica Dahl.

– Jätteroligt, det blir en helt annan stämning med bara tjejer. Man får mer stöttning. Det här blir också ett sätt att få fler vänner inom motocrossen. Alla är goa och jättetrevliga. En fantastisk dag. Jag har bara hört positivt av de som varit här. Många gillar banan här. Jag hoppas det kommer tillbaka till Arvika, säger Angelica Dahl.

Tränare Roy Kohlberg, som också tävlar i serielaget, är imponerad av de två Westomtjejerna.

– Vi hade tre snabba åkare i dag och Angelica var en av dem. Emma kör KM och är också en åkare som är på gång, säger Roy.

2017-07-16 20:49

2017-07-16 20:49