2017-05-17 06:00

2017-05-17 06:00

Viktiga poäng på spel i jakten på VM-guld

PORTO: Rally

I morgon drar årets upplaga av det portugisiska VM-rallyt i gång, och för Pontus Tidemand och Jonas Andersson är det viktiga poäng som står på spel i jakten på ett nytt VM-guld.
– Det kan bli en av årets viktigaste tävlingar, konstaterar Pontus.

Pontus Tidemand och co-drivern Jonas Andersson har båda två vunnit VM-guld i rally i juniorklassen.

I år är de på jakt efter det första gemensamma guldet, i WRC 2-klassen, och ett bra resultat i Rally de Portugal skulle föra dem ett stort steg närmare målet.

– Rally Portugal är en tävling jag ser fram emot varje år. Atmosfären är alltid fantastisk och Europas kanske mest entusiastiska rallyfans kantar sträckorna, säger Pontus, som gjort fem starter i rallyt genom åren, och placerat sig på pallen vid samtliga tillfällen – ifjol som segrare i WRC 2.

– Att vi har gjort bra ifrån oss tidigare år ger självförtroende, precis som vetskapen att vi har levererat hittills den här säsongen, men den här gången blir det med all säkerhet en kamp utöver det vanliga med flera tänkbara vinnare. Jag tror att det blir en av årets viktigaste tävlingar.

Tre obligatoriska

Deltagarna i WRC 2-klassen får i år anmäla sig för att köra om poäng i sju av de totalt 13 VM-deltävlingarna – och får sedan räkna poäng från sex av de sju starterna i mästerskapet.

Tidigare har deltagarna fått välja helt fritt vilka sju deltävlingar som de har ställt upp i, men i år har tre av deltävlingar blivit obligatoriska och den första deltävlingen som alla WRC 2-ekipagen måste köra är just Rally de Portugal.

Tufft motstånd

Därför är motståndet som väntar Pontus och Jonas nere i norra delarna av Portugal det tuffast möjliga.

Pontus och Jonas har valt att göra tre av sina fyra valfria starter redan, och har tagit full pott, 75 poäng, via segrar i Sverige, Mexiko och Argentina.

I Portugal ställs de bland annat mot teamkollegan i Skoda, Andreas Mikkelsen, som tillsammans med Anders Jæger kört två deltävlingar hittills, Monte Carlo och Korsika, vunnit båda och därmed kört ihop 50 poäng.

Bland toppförarna som kommer till start i WRC 2 återfinns även Ford-duon Eric Camilli och Teemu Suninen, som i skrivande stund ligger trea, med 46 poäng på fyra starter, respektive fyra, med 36 poäng på två starter, i mästerskapet.

– Vi siktar på att slå oss in i toppstriden och göra vårt bästa för att se efter försprånget vi har nu. Hur stora risker vi är beredda att ta får vi ta ställning till när vi ser hur tävlingen benar ut sig efter startskottet, säger Pontus avslutningsvis.

Pontus Tidemand och co-drivern Jonas Andersson har båda två vunnit VM-guld i rally i juniorklassen.

I år är de på jakt efter det första gemensamma guldet, i WRC 2-klassen, och ett bra resultat i Rally de Portugal skulle föra dem ett stort steg närmare målet.

– Rally Portugal är en tävling jag ser fram emot varje år. Atmosfären är alltid fantastisk och Europas kanske mest entusiastiska rallyfans kantar sträckorna, säger Pontus, som gjort fem starter i rallyt genom åren, och placerat sig på pallen vid samtliga tillfällen – ifjol som segrare i WRC 2.

– Att vi har gjort bra ifrån oss tidigare år ger självförtroende, precis som vetskapen att vi har levererat hittills den här säsongen, men den här gången blir det med all säkerhet en kamp utöver det vanliga med flera tänkbara vinnare. Jag tror att det blir en av årets viktigaste tävlingar.

Tre obligatoriska

Deltagarna i WRC 2-klassen får i år anmäla sig för att köra om poäng i sju av de totalt 13 VM-deltävlingarna – och får sedan räkna poäng från sex av de sju starterna i mästerskapet.

Tidigare har deltagarna fått välja helt fritt vilka sju deltävlingar som de har ställt upp i, men i år har tre av deltävlingar blivit obligatoriska och den första deltävlingen som alla WRC 2-ekipagen måste köra är just Rally de Portugal.

Tufft motstånd

Därför är motståndet som väntar Pontus och Jonas nere i norra delarna av Portugal det tuffast möjliga.

Pontus och Jonas har valt att göra tre av sina fyra valfria starter redan, och har tagit full pott, 75 poäng, via segrar i Sverige, Mexiko och Argentina.

I Portugal ställs de bland annat mot teamkollegan i Skoda, Andreas Mikkelsen, som tillsammans med Anders Jæger kört två deltävlingar hittills, Monte Carlo och Korsika, vunnit båda och därmed kört ihop 50 poäng.

Bland toppförarna som kommer till start i WRC 2 återfinns även Ford-duon Eric Camilli och Teemu Suninen, som i skrivande stund ligger trea, med 46 poäng på fyra starter, respektive fyra, med 36 poäng på två starter, i mästerskapet.

– Vi siktar på att slå oss in i toppstriden och göra vårt bästa för att se efter försprånget vi har nu. Hur stora risker vi är beredda att ta får vi ta ställning till när vi ser hur tävlingen benar ut sig efter startskottet, säger Pontus avslutningsvis.