2017-03-20 12:13

2017-03-20 12:13

Blandade känslor i Monas final

HOLMENKOLLEN: Skidskytte

Mona Brorsson hade med sig en 33:e plats efter fredagens sprint i Holmenkollen, världscupens sista stopp. Efter två fullträffar på skjutvallen åkte västvärmländskan upp sig till en anmärkningsvärd 16:e plats i jaktstarten – tills bommarna kom i ståskyttet och hon slutade på en 32:a plats.
– Åkformen är bra men jag är inte på den nivå jag vill vara i skyttet. Jag hade verkligen velat tävla mer.

Holmenkollen ligger Mona Brorsson varmt om hjärtat. I världscupen är det tävlingen med det starka hemmastödet och även platsen där hon kom sexa förra året i VM-sprinten.

– Det känns vemodigt att avsluta världscupssäsongen men samtidigt jättekul att vara tillbaka. Ganska nervöst också nu när åkformen har varit bra ett tag och man fått en formtopp. Skulle den vara kvar nu, undrade man. Men det kändes jättebra åkmässigt och stämningen var fantastisk. Publikstödet var så härligt och att träffa allt folk gav jättemycket energi. Det är trist bara att skyttet inte satt.

Styrkor och svagheter

Att styrkan var åkningen och svagheten skyttet blev tydligt i helgens båda tävlingar. Det blev två bom i fredagens sprint och en 33:e plats.

– Jag är ändå nöjd med att komma 33:a med två bom. Det är svårt att ta poäng i sprinten men jag hade bra åkning.

Från 33:a till 16:e

Vilket innebar att Mona startade som 33:a i lördagens jaktstart. Monas första besök på skjutvallen gav full pott och när det var dags för det andra liggande skyttet gjorde hon favorit i repris. Och snabbt gick det också medan många av konkurrenterna bommade. Plötsligt hade västvärmländskan klättrat från 33:e plats upp till 16:e med bara sex sekunder upp till Dorothea Wierer.

– Det är motiverande. Känslan var att jag kan vara med, åka upp mig och hålla den placeringen när åkningen stämmer. Det visar också hur mycket ett bra skytte gör.

Föll i ståskyttet

Det tredje besöket på vallen, i ståskyttet, skulle dock ändra på saken. Mona inledde och avslutade med en bom och dalade ner i listan till 22:a plats. Med ytterligare en bom i fjärde gick Kölaprodukten ut som 26:a för att sedan sluta på en 32:a plats, en placering bättre än sprinten. En placering som inte räckte för att få köra söndagens masstart.

– En 32:a plats är godkänt men ingen superhöjdare. Klart det är en besvikelse att inte få köra masstarten. Jag behöver få tillbaka min skytteprocent. Tre bom är för mycket. Ligg är jag superstabil i men ståskyttet har varit svagheten i år. Det blir lätt så när man som jag fokuserat på skidåkningen. Många tar skyttet för givet men man måste hela tiden jobba på det också för att hålla en hög nivå.

Bättre än väntat

Mona ska se över skyttedelen och vilka förbättringar som kan göras.

– Jag ska få en ny stock som är ännu mer custommade. Det förändras ju genom åren. Och i övrigt fokusera på det mentala.

Världscupen är nu över och Mona Brorsson kom på en 42:a plats i den totala rakningen.

– Den här säsongen blev ändå bättre än vad jag trodde med tanke på hur allt började. Jag kan egentligen räkna bort första trimestern med vadproblemen jag hade då. Men efter nyår kom nystarten. Att jag då fått ihop så pass många poäng att jag kom 42 i totalen känns helt ok. Åkformen håller i sig och jag har tagit kliv och gjort bra grejer. Vinterns höjdpunkt är helt klart åttondeplatsen i för-OS i Sydkorea.

Vill tävla mer

Mona kan se tillbaka på en säsong som både tagit och gett.

– Det känts att det varit en lång säsong och man är mentalt sliten. Men jag hade verkligen velat tävla mer. Det känns vemodigt att avsluta när formen är så bra. Jag vill mer.

Och mer blir det. Fast inte i världscupssammanhang. Till helgen väntar SM i Lima, det sista Mona gör innan skidskyttesäsongen är till ända.

– Det kommer vara hårt motstånd men jag satsar på medalj. Det blir första gången jag kör singel mix-stafett, laget är ännu osäkert men det ska bli jättekul att få testa det, avslutar Mona.

Holmenkollen ligger Mona Brorsson varmt om hjärtat. I världscupen är det tävlingen med det starka hemmastödet och även platsen där hon kom sexa förra året i VM-sprinten.

– Det känns vemodigt att avsluta världscupssäsongen men samtidigt jättekul att vara tillbaka. Ganska nervöst också nu när åkformen har varit bra ett tag och man fått en formtopp. Skulle den vara kvar nu, undrade man. Men det kändes jättebra åkmässigt och stämningen var fantastisk. Publikstödet var så härligt och att träffa allt folk gav jättemycket energi. Det är trist bara att skyttet inte satt.

Styrkor och svagheter

Att styrkan var åkningen och svagheten skyttet blev tydligt i helgens båda tävlingar. Det blev två bom i fredagens sprint och en 33:e plats.

– Jag är ändå nöjd med att komma 33:a med två bom. Det är svårt att ta poäng i sprinten men jag hade bra åkning.

Från 33:a till 16:e

Vilket innebar att Mona startade som 33:a i lördagens jaktstart. Monas första besök på skjutvallen gav full pott och när det var dags för det andra liggande skyttet gjorde hon favorit i repris. Och snabbt gick det också medan många av konkurrenterna bommade. Plötsligt hade västvärmländskan klättrat från 33:e plats upp till 16:e med bara sex sekunder upp till Dorothea Wierer.

– Det är motiverande. Känslan var att jag kan vara med, åka upp mig och hålla den placeringen när åkningen stämmer. Det visar också hur mycket ett bra skytte gör.

Föll i ståskyttet

Det tredje besöket på vallen, i ståskyttet, skulle dock ändra på saken. Mona inledde och avslutade med en bom och dalade ner i listan till 22:a plats. Med ytterligare en bom i fjärde gick Kölaprodukten ut som 26:a för att sedan sluta på en 32:a plats, en placering bättre än sprinten. En placering som inte räckte för att få köra söndagens masstart.

– En 32:a plats är godkänt men ingen superhöjdare. Klart det är en besvikelse att inte få köra masstarten. Jag behöver få tillbaka min skytteprocent. Tre bom är för mycket. Ligg är jag superstabil i men ståskyttet har varit svagheten i år. Det blir lätt så när man som jag fokuserat på skidåkningen. Många tar skyttet för givet men man måste hela tiden jobba på det också för att hålla en hög nivå.

Bättre än väntat

Mona ska se över skyttedelen och vilka förbättringar som kan göras.

– Jag ska få en ny stock som är ännu mer custommade. Det förändras ju genom åren. Och i övrigt fokusera på det mentala.

Världscupen är nu över och Mona Brorsson kom på en 42:a plats i den totala rakningen.

– Den här säsongen blev ändå bättre än vad jag trodde med tanke på hur allt började. Jag kan egentligen räkna bort första trimestern med vadproblemen jag hade då. Men efter nyår kom nystarten. Att jag då fått ihop så pass många poäng att jag kom 42 i totalen känns helt ok. Åkformen håller i sig och jag har tagit kliv och gjort bra grejer. Vinterns höjdpunkt är helt klart åttondeplatsen i för-OS i Sydkorea.

Vill tävla mer

Mona kan se tillbaka på en säsong som både tagit och gett.

– Det känts att det varit en lång säsong och man är mentalt sliten. Men jag hade verkligen velat tävla mer. Det känns vemodigt att avsluta när formen är så bra. Jag vill mer.

Och mer blir det. Fast inte i världscupssammanhang. Till helgen väntar SM i Lima, det sista Mona gör innan skidskyttesäsongen är till ända.

– Det kommer vara hårt motstånd men jag satsar på medalj. Det blir första gången jag kör singel mix-stafett, laget är ännu osäkert men det ska bli jättekul att få testa det, avslutar Mona.