2016-10-12 06:00

2016-10-12 06:00

Ny behandling inget svårt val

ARVIKA: Innebandy

Han gav upp proffskarriären i Schweiz och flyttade hem till Arvika, där han spelade med Arvikas division I-lag förra säsongen, men kampen mot testikelcancern var inte över helt och hållet i och med det.
Ett blodprov i somras gjorde att Håkan Wingskog återigen fick underkasta sig en krävande cellgiftskur.

– De såg en förändring i ett blodprov och då tog vi beslutet att göra en kur igen. Jag hade väl någonstans, när de första kollarna var bra hoppats att jag kunde lägga det här bakom mig. Det var en liten käftsmäll, det var det, konstaterar Håkan.

– De märkte en förändring, men såg ingen spridning.

Behandlingen var densamma som han gjorde för två år sedan och i slutändan var inte beslutet så svårt.

– Jag kunde ha sagt att jag inte ville göra det nu, men då hade det blivit tuffare om det blivit något. Då hade jag fått göra en längre kur och då är det bättre att göra den här nu och förhoppningsvis sätta punkt för det här. Det var ett tråkigt beslut men ändå ganska lätt.

Att redan ha gått igenom det en gång gjorde det också lättare.

– Jag var mer redo. Det hjälper så mycket mentalt att man gjort det tidigare, det är viktigare än man tror, att hålla upp humöret och inte gräva ner sig.

Håkan avslutade behandlingen i Karlstad för några veckor sedan och är nu hemma i Arvika igen.

– Det gick väldigt bra fram till sista dagen. Då kraschade kroppen och jag fick ligga en vecka på isolering och efter det var jag sliten, men jag var mycket mer redo den här gången och åkte inte på någon blodpropp som jag gjorde då, då låg jag med hög feber i två veckor och tappade väldigt många kilon.

Slitsam väg tillbaka

Han vet av erfarenhet att vägen tillbaka är slitsam.

– Jag vet att det är segt, men nu är känslan att jag kan starta livet igen.

Ett liv som kommer att få en rätt stark norsk prägel vad det lider, då det är klart att han kommer att flytta tillbaka till Fredrikstad och norska elitlaget Slevik – där han spelade innan han åkte ner till Schweiz 2012.

– Det är inget datum satt och det är ingen stress. Jag skrev på för två år och det känns gott att ha landat i det, det är första gången i mitt liv jag skrivit ett kontrakt längre än ett år.

En bra helhet

Det är inte utan att det märks att Håkan har mycket goda erfarenheter av både klubben och staden.

– För mig är det en väldigt bra helhet och långsiktigt. Jag kommer att sakna gubbarna i Arvika, så är det ju, och jag har trivts kanon här, men jag har saknat Fredrikstad, folket, staden och klubben. Någonstans fanns tanken att jag någon gång skulle komma tillbaka.

Förutom att spela med Slevik kommer Håkan också att träna två lag på ungdomssidan.

– Det ska bli riktigt kul. Det är ett väldigt bra upplägg. Slevik är en klubb som går lite i bräschen för norsk innebandy och det är väldigt bra ordning och reda. Det är en klubb jag kan tänka mig att fortsätta jobba vidare i.

Klubben kommer också att bistå i jakten på att komma tillbaka i fysisk form.

– Jag kommer att få hjälp av en PT, men det får ta den tid det tar. Kroppen får säga sitt, men jag siktar på att jag ska vara med under den andra halvan av säsongen. Jag vill vara med när det gäller, men samtidigt har jag haft min beskärda del av skador och det gör att man får en annan respekt för kroppen. Man får vara lite smartare.

– De såg en förändring i ett blodprov och då tog vi beslutet att göra en kur igen. Jag hade väl någonstans, när de första kollarna var bra hoppats att jag kunde lägga det här bakom mig. Det var en liten käftsmäll, det var det, konstaterar Håkan.

– De märkte en förändring, men såg ingen spridning.

Behandlingen var densamma som han gjorde för två år sedan och i slutändan var inte beslutet så svårt.

– Jag kunde ha sagt att jag inte ville göra det nu, men då hade det blivit tuffare om det blivit något. Då hade jag fått göra en längre kur och då är det bättre att göra den här nu och förhoppningsvis sätta punkt för det här. Det var ett tråkigt beslut men ändå ganska lätt.

Att redan ha gått igenom det en gång gjorde det också lättare.

– Jag var mer redo. Det hjälper så mycket mentalt att man gjort det tidigare, det är viktigare än man tror, att hålla upp humöret och inte gräva ner sig.

Håkan avslutade behandlingen i Karlstad för några veckor sedan och är nu hemma i Arvika igen.

– Det gick väldigt bra fram till sista dagen. Då kraschade kroppen och jag fick ligga en vecka på isolering och efter det var jag sliten, men jag var mycket mer redo den här gången och åkte inte på någon blodpropp som jag gjorde då, då låg jag med hög feber i två veckor och tappade väldigt många kilon.

Slitsam väg tillbaka

Han vet av erfarenhet att vägen tillbaka är slitsam.

– Jag vet att det är segt, men nu är känslan att jag kan starta livet igen.

Ett liv som kommer att få en rätt stark norsk prägel vad det lider, då det är klart att han kommer att flytta tillbaka till Fredrikstad och norska elitlaget Slevik – där han spelade innan han åkte ner till Schweiz 2012.

– Det är inget datum satt och det är ingen stress. Jag skrev på för två år och det känns gott att ha landat i det, det är första gången i mitt liv jag skrivit ett kontrakt längre än ett år.

En bra helhet

Det är inte utan att det märks att Håkan har mycket goda erfarenheter av både klubben och staden.

– För mig är det en väldigt bra helhet och långsiktigt. Jag kommer att sakna gubbarna i Arvika, så är det ju, och jag har trivts kanon här, men jag har saknat Fredrikstad, folket, staden och klubben. Någonstans fanns tanken att jag någon gång skulle komma tillbaka.

Förutom att spela med Slevik kommer Håkan också att träna två lag på ungdomssidan.

– Det ska bli riktigt kul. Det är ett väldigt bra upplägg. Slevik är en klubb som går lite i bräschen för norsk innebandy och det är väldigt bra ordning och reda. Det är en klubb jag kan tänka mig att fortsätta jobba vidare i.

Klubben kommer också att bistå i jakten på att komma tillbaka i fysisk form.

– Jag kommer att få hjälp av en PT, men det får ta den tid det tar. Kroppen får säga sitt, men jag siktar på att jag ska vara med under den andra halvan av säsongen. Jag vill vara med när det gäller, men samtidigt har jag haft min beskärda del av skador och det gör att man får en annan respekt för kroppen. Man får vara lite smartare.