2016-09-27 17:41

2016-09-27 17:41

Pontus Tidemand kör SM-finalen i Uppsala

CHARLOTTENBERG: Rally

Det är mer än två år sedan han senast deltog i ett SM-rally, men till helgen är den västvärmländske rallystjärnan Pontus Tidemand tillbaka på svensk mark och gör en efterlängtad start i SM-finalen i Uppsala.

Pontus, som 2011 blev den yngste svenska rallymästaren någonsin, är numera stammis i Rally-VM där han nu kör sin andra säsong som fabriksförare för Skoda Motorsport i WRC 2-klassen.

Några tävlingar återstår av säsongen och Pontus fightas om en topplacering i mästerskapet. Men trots de internationella framgångarna har han saknat att tävla inför hemmapubliken i den nationella serien – det var ju här allt tog fart.

Fick en lucka

När VM-rallyt i Rally Kina blev inställt, fick Pontus en lucka i sitt intensiva schema och såg chansen att få till ett inhopp i SM. Med en samling trogna partners i ryggen, kommer han och kartläsaren Jonas Andersson nu till start i helgens Rally Uppsala i en likadan Skoda Fabia R5 som de rattar i VM, denna gång inhyrd från Toni Gardemeister och hans team TSG.

– Jag ser verkligen fram emot det här, det ska bli hur kul som helst, säger Pontus. Det har varit stenhårt jobb dygnet runt för att det ska klaffa, men det är det värt. Det är tack vare mina partners som jag kan köra här och det betyder mycket för mig att kunna ge något tillbaka till alla som stöttar mig härifrån Sverige, både samarbetspartners och supportrar. Det är för dem jag kör i helgen.

Spanien nästa

Härnäst på schemat står det spanska VM-rallyt i mitten av oktober och Pontus ser även Rally Uppsala som ett utmärkt träningstillfälle för att få några extra fullfartsmil i bagaget.

– All körning är bra körning och nu när vi gick miste om en tävling är det jättepositivt att vi får en möjlighet att underhålla tempot i väntan på nästa VM-runda. Nivån i SM är hög och det blir knappast någon cruising i helgen. Vi kommer absolut att få hård konkurrens så vi lär slå på tävlingsläget från start, skrattar Pontus.

367 kilometer

Rally Uppsala är alltså finalen i årets upplaga av det svenska mästerskapet i rally och avgörs på fredag och lördag och omfattar sammanlagt cirka 367 km, varav 104 km ingår i tävlingens 11 specialsträckor.

Pontus, som 2011 blev den yngste svenska rallymästaren någonsin, är numera stammis i Rally-VM där han nu kör sin andra säsong som fabriksförare för Skoda Motorsport i WRC 2-klassen.

Några tävlingar återstår av säsongen och Pontus fightas om en topplacering i mästerskapet. Men trots de internationella framgångarna har han saknat att tävla inför hemmapubliken i den nationella serien – det var ju här allt tog fart.

Fick en lucka

När VM-rallyt i Rally Kina blev inställt, fick Pontus en lucka i sitt intensiva schema och såg chansen att få till ett inhopp i SM. Med en samling trogna partners i ryggen, kommer han och kartläsaren Jonas Andersson nu till start i helgens Rally Uppsala i en likadan Skoda Fabia R5 som de rattar i VM, denna gång inhyrd från Toni Gardemeister och hans team TSG.

– Jag ser verkligen fram emot det här, det ska bli hur kul som helst, säger Pontus. Det har varit stenhårt jobb dygnet runt för att det ska klaffa, men det är det värt. Det är tack vare mina partners som jag kan köra här och det betyder mycket för mig att kunna ge något tillbaka till alla som stöttar mig härifrån Sverige, både samarbetspartners och supportrar. Det är för dem jag kör i helgen.

Spanien nästa

Härnäst på schemat står det spanska VM-rallyt i mitten av oktober och Pontus ser även Rally Uppsala som ett utmärkt träningstillfälle för att få några extra fullfartsmil i bagaget.

– All körning är bra körning och nu när vi gick miste om en tävling är det jättepositivt att vi får en möjlighet att underhålla tempot i väntan på nästa VM-runda. Nivån i SM är hög och det blir knappast någon cruising i helgen. Vi kommer absolut att få hård konkurrens så vi lär slå på tävlingsläget från start, skrattar Pontus.

367 kilometer

Rally Uppsala är alltså finalen i årets upplaga av det svenska mästerskapet i rally och avgörs på fredag och lördag och omfattar sammanlagt cirka 367 km, varav 104 km ingår i tävlingens 11 specialsträckor.