2016-09-09 06:00

2016-09-09 06:00

Matts tillbaka i landslaget

SAAS-FEE: Alpint

I september förra året så råkade Matts Olsson ut för en allvarlig knäskada.
Nu, nästan ett år senare, är han tillbaka både i landslagets träningsgrupper och skidbackarna – mitt uppe i förberedelserna för världscupspremiären om en månad.
– Det är ganska bra. Det är som att vara tillbaka i de gamla gängorna, konstaterar Matts, som är försiktigt optimistisk inför den kommande säsongen.

– Knäet har varit bra, men ryggen har strulat lite med mig den senaste månaden. Det har gjort att jag inte kunnat göra allt efter planen, men det har inte sabbat allt heller, utan har mer varit ett litet orosmoment i vardagen. Det kanske har blivit något åk mindre än vad det skulle ha blivit, men inte mer än så. Det är mer standard.

Han räknar kallt med att ryggproblemen är en deleffekt av att allt fokus lagts på att få ordning på knäet och den omfattande rehabträning som det krävt.

– Lite har det nog med det att göra. Jag har lagt en jäkla massa rehab på det under en lång period. Jag har behövt vara noggrann med ryggen för att hålla den i schack, men nu när man ökat belastningen ganska snabbt så har den inte hängt med,

Inga bakslag

Matts ser det dock inte som något större problem och knäet ska, som sagt, vara redo för att tävla.

– Ryggen vet jag ju sedan innan att det kommer till och från, det är något som man får ha med i beräkningarna lite grann. Jag har i alla fall kunnat köra på hyfsat nu, med både knä och rygg, och jag inte haft några bakslag.

I jämförelse med sina tidigare världscupssäsonger uppskattar Matts att han ligger ungefär där han ska ligga med förberedelserna just nu.

– Jag har kunnat köra på som vanligt vid den här tidpunkten. Nu är det ingenting som jag håller igen och det känns lite som att man går in i en vanlig säsong, det är samma typ av stress och åkningen är med ungefär som vanligt. Visst, det är en hel del som behöver förbättras för en lyckad premiär men det känns heller inte helt off.

På snö i Schweiz

Matts jagade ihop tio dagar på snö i juni, vilket följdes upp av ett läger med landslaget i Zermatt i augusti och nu ytterligare ett med landslaget, i Saas-Fee, i Schweiz.

– Det man märker är hur fruktansvärt roligt det är att vara iväg. Efter ett tag i det här så tycker man att åren har rullat på ganska exakt likadant och till slut tar man det för givet att det är så, men om det blir ett break så får man se det på ett annat sätt.

På så vis blir det en mycket skid- och tävlingssugen Matts som kommer att åka till Sölden om en månad.

Ny organisation

En nystart är det också på sätt och vis med tanke på Matts kommer tillbaka till en nästan helt ny landslagsorganisation.

– Det är nästan helt nytt och än så länge är det relativt positivt. Vi är fortfarande i uppstartsfasen för att lära känna varandra, men det finns en del intressanta delar i tränarteamet. Vi har varit med lite för många år allihopa för att ta ut något i förskott, så det kommer nog mer när det blir lite mer hett läge för hela gruppen.

Vem eller vilka som Matts kommer att jobba mest med har inte utkristalliserat sig än.

– Det är inte riktigt spikat än, även om det väl finns någon typ av idé. Hittills har de mest mixat runt lite för att hitta de bästa rollerna. Alla breddar sig lite i början för att alla ska ha lite koll på allting, för att det ska kunna bli lite mer flexibelt.

Matts är i nuläget den ende renodlade storslalomåkaren i den första träningsgruppen, men i världscupen kommer han att få sällskap av André Myhrer och ytterligare en svensk.

– Det finns en plats till, men jag vet inte vem som kommer att få den.

– Knäet har varit bra, men ryggen har strulat lite med mig den senaste månaden. Det har gjort att jag inte kunnat göra allt efter planen, men det har inte sabbat allt heller, utan har mer varit ett litet orosmoment i vardagen. Det kanske har blivit något åk mindre än vad det skulle ha blivit, men inte mer än så. Det är mer standard.

Han räknar kallt med att ryggproblemen är en deleffekt av att allt fokus lagts på att få ordning på knäet och den omfattande rehabträning som det krävt.

– Lite har det nog med det att göra. Jag har lagt en jäkla massa rehab på det under en lång period. Jag har behövt vara noggrann med ryggen för att hålla den i schack, men nu när man ökat belastningen ganska snabbt så har den inte hängt med,

Inga bakslag

Matts ser det dock inte som något större problem och knäet ska, som sagt, vara redo för att tävla.

– Ryggen vet jag ju sedan innan att det kommer till och från, det är något som man får ha med i beräkningarna lite grann. Jag har i alla fall kunnat köra på hyfsat nu, med både knä och rygg, och jag inte haft några bakslag.

I jämförelse med sina tidigare världscupssäsonger uppskattar Matts att han ligger ungefär där han ska ligga med förberedelserna just nu.

– Jag har kunnat köra på som vanligt vid den här tidpunkten. Nu är det ingenting som jag håller igen och det känns lite som att man går in i en vanlig säsong, det är samma typ av stress och åkningen är med ungefär som vanligt. Visst, det är en hel del som behöver förbättras för en lyckad premiär men det känns heller inte helt off.

På snö i Schweiz

Matts jagade ihop tio dagar på snö i juni, vilket följdes upp av ett läger med landslaget i Zermatt i augusti och nu ytterligare ett med landslaget, i Saas-Fee, i Schweiz.

– Det man märker är hur fruktansvärt roligt det är att vara iväg. Efter ett tag i det här så tycker man att åren har rullat på ganska exakt likadant och till slut tar man det för givet att det är så, men om det blir ett break så får man se det på ett annat sätt.

På så vis blir det en mycket skid- och tävlingssugen Matts som kommer att åka till Sölden om en månad.

Ny organisation

En nystart är det också på sätt och vis med tanke på Matts kommer tillbaka till en nästan helt ny landslagsorganisation.

– Det är nästan helt nytt och än så länge är det relativt positivt. Vi är fortfarande i uppstartsfasen för att lära känna varandra, men det finns en del intressanta delar i tränarteamet. Vi har varit med lite för många år allihopa för att ta ut något i förskott, så det kommer nog mer när det blir lite mer hett läge för hela gruppen.

Vem eller vilka som Matts kommer att jobba mest med har inte utkristalliserat sig än.

– Det är inte riktigt spikat än, även om det väl finns någon typ av idé. Hittills har de mest mixat runt lite för att hitta de bästa rollerna. Alla breddar sig lite i början för att alla ska ha lite koll på allting, för att det ska kunna bli lite mer flexibelt.

Matts är i nuläget den ende renodlade storslalomåkaren i den första träningsgruppen, men i världscupen kommer han att få sällskap av André Myhrer och ytterligare en svensk.

– Det finns en plats till, men jag vet inte vem som kommer att få den.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.