2016-08-22 06:00

2016-08-22 06:00

L-O vann hett Brunskogslopp

BRUNSKOG: Löpning

Det blev ett hett lopp för löparna som ställde upp i årets upplaga av Brunskogsloppet på lördagen. Först i mål, och därmed segrare i herrklassen, blev Lars-Olof Gävert. Segrande dam blev Sofia Hjert, som sprang loppet för första gången.

Solen gassade ordentligt på de omkring 80 löpare som under lördagen sprang den åttonde upplagan av Brunskogsloppet. Men värmen till trots blev det ett snabbt lopp.

– Ja det gick ganska snabbt i år. Lars-Olof Gävert vinner på 35 minuter och 42 sekunder. Det är en bra tid med tanke på värmen, men det är inte nytt banrekord, säger tävlingsledare Gunnar Grahn.

Lars-Olof Gävert var alltså först över mållinjen, vilket blev Arvikalöparens tredje seger i loppet totalt. Han kunde springa in i mål ohotad, cirka en och en halv minut före tvåan, David Kjellén från IF Göta. Efter målgång var Gävert hyfsat nöjd.

– Det är alltid roligt att vara först i mål. Sedan tyckte jag att jag kände mig lite seg i kroppen men jag försökte jobba på i ett lagom tempo för den känslan som jag hade. Jag fick ledning ganska tidigt så jag behövde inte förta mig heller.

Tungt av värmen

Värmen tog ut sin rätt.

– Ja, det var varmt. Jag har alltid varit känslig för värme och jag tyckte att jag märkte att det tog emot av värmen, och jag tror att det var många fler än jag som hade det tungt på grund av det.

Gävert har haft några års uppehåll från deltagande i Brunskogsloppet.

– Senast jag var med måste ha varit 2013, och då tror jag att jag blev tvåa faktiskt, så det blev en liten revansch idag.

Vann i premiären

Första dam över mållinjen blev Sofia Hjert från Årjäng som tog sig i mål på 41 minuter och 16 sekunder. Hon, däremot, sprang loppet för första gången och hade inte räknat med en vinst.

– Nej, det trodde jag inte så jag är förvånad men väldigt glad. Det här är första Brunskogsloppet och tredje loppet totalt som jag springer men det gick ju förvånansvärt bra, säger hon.

Efteråt hade hon enbart positiva saker att säga om tävlingsbanan.

– Jag blev positivt överraskad för det var en riktigt rolig bana. Jag gillade att det var en hel del asfalt och att det varvades med mycket backar för jag älskar backar, så det var en skön kontrast.

Direkt efter målgång hade hon bestämt sig – hon kommer tillbaka.

– Absolut, det blir nästa år igen.

En annan som efter målgång inte var lika säker på ett lopp nästa år var 13-åriga Maja Holgersson från Brunskog som sprang sitt allra första 10-kilometerslopp.

– Det var väldigt tungt de första fem kilometrarna, men sen gick det bra. Ärligt talat så har jag inte tränat alls mycket, jag har sprungit 3- och 5-kilometerspass och jag tror att det var denna vecka som jag faktiskt gjorde min första mil i träning, säger hon.

Slog vad med mamma

Hon tog sig runt banan på 1,04,40. Vad som fick henne att ställa upp i loppet förklarar hon så här;

– Det var faktiskt ett vad mellan mig och mamma. Om jag klarade det så ska jag få 500 kronor. Men jag är glad att jag gjorde det för nu vet jag hur det känns.

Mamma Camilla Holgersson har själv ställt upp i samtliga åtta Brunskogslopp. Denna gång sprang hon för att hjälpa sin dotter runt.

– Jag är löpare och jag tyckte att det vore roligt om Maja skulle testa att springa också. Så idag har jag varit coach och mental tränare åt henne. Nu har hon i alla fall testat och vi får se om hon fastnar för det. Men oavsett så är jag väldigt stolt över henne.

Solen gassade ordentligt på de omkring 80 löpare som under lördagen sprang den åttonde upplagan av Brunskogsloppet. Men värmen till trots blev det ett snabbt lopp.

– Ja det gick ganska snabbt i år. Lars-Olof Gävert vinner på 35 minuter och 42 sekunder. Det är en bra tid med tanke på värmen, men det är inte nytt banrekord, säger tävlingsledare Gunnar Grahn.

Lars-Olof Gävert var alltså först över mållinjen, vilket blev Arvikalöparens tredje seger i loppet totalt. Han kunde springa in i mål ohotad, cirka en och en halv minut före tvåan, David Kjellén från IF Göta. Efter målgång var Gävert hyfsat nöjd.

– Det är alltid roligt att vara först i mål. Sedan tyckte jag att jag kände mig lite seg i kroppen men jag försökte jobba på i ett lagom tempo för den känslan som jag hade. Jag fick ledning ganska tidigt så jag behövde inte förta mig heller.

Tungt av värmen

Värmen tog ut sin rätt.

– Ja, det var varmt. Jag har alltid varit känslig för värme och jag tyckte att jag märkte att det tog emot av värmen, och jag tror att det var många fler än jag som hade det tungt på grund av det.

Gävert har haft några års uppehåll från deltagande i Brunskogsloppet.

– Senast jag var med måste ha varit 2013, och då tror jag att jag blev tvåa faktiskt, så det blev en liten revansch idag.

Vann i premiären

Första dam över mållinjen blev Sofia Hjert från Årjäng som tog sig i mål på 41 minuter och 16 sekunder. Hon, däremot, sprang loppet för första gången och hade inte räknat med en vinst.

– Nej, det trodde jag inte så jag är förvånad men väldigt glad. Det här är första Brunskogsloppet och tredje loppet totalt som jag springer men det gick ju förvånansvärt bra, säger hon.

Efteråt hade hon enbart positiva saker att säga om tävlingsbanan.

– Jag blev positivt överraskad för det var en riktigt rolig bana. Jag gillade att det var en hel del asfalt och att det varvades med mycket backar för jag älskar backar, så det var en skön kontrast.

Direkt efter målgång hade hon bestämt sig – hon kommer tillbaka.

– Absolut, det blir nästa år igen.

En annan som efter målgång inte var lika säker på ett lopp nästa år var 13-åriga Maja Holgersson från Brunskog som sprang sitt allra första 10-kilometerslopp.

– Det var väldigt tungt de första fem kilometrarna, men sen gick det bra. Ärligt talat så har jag inte tränat alls mycket, jag har sprungit 3- och 5-kilometerspass och jag tror att det var denna vecka som jag faktiskt gjorde min första mil i träning, säger hon.

Slog vad med mamma

Hon tog sig runt banan på 1,04,40. Vad som fick henne att ställa upp i loppet förklarar hon så här;

– Det var faktiskt ett vad mellan mig och mamma. Om jag klarade det så ska jag få 500 kronor. Men jag är glad att jag gjorde det för nu vet jag hur det känns.

Mamma Camilla Holgersson har själv ställt upp i samtliga åtta Brunskogslopp. Denna gång sprang hon för att hjälpa sin dotter runt.

– Jag är löpare och jag tyckte att det vore roligt om Maja skulle testa att springa också. Så idag har jag varit coach och mental tränare åt henne. Nu har hon i alla fall testat och vi får se om hon fastnar för det. Men oavsett så är jag väldigt stolt över henne.

  • Lisa Harkman

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.