2016-08-03 06:00

2016-08-03 06:00

KJ satsar på ett eget team

HEDEMORA: Triathlon

Triathlon kan många gånger vara en väldigt ensam sport, men för Karl-Johan Danielsson blir det nu definitivt ändring på det då han kompletterar sin egen elitsatsning med ett eget team att coacha.

I måndags gick den västvärmländske triathleten ut officiellt med sin nya satsning, på Sveriges första lag för age group-triathleter.

– Jag har jobbat en hel del med det här, så det var kul att kunna presentera det, konstaterar KJ, som tagit fram konceptet tillsammans med sina samarbetspartners.

– Jag har jobbat mycket med coachning tidigare och har bra partners inom triathlonbranschen.

Öppet för 20

Totalt kommer KJ att ta in 20 triathleter i Team KJ och urvalsprocessen har redan dragit igång.

– Det är det jag har budget för. Vi stänger anmälan den 25 augusti och drar igång den 1 september. Jag har redan fått in ansökningar så att det sjunger om det, fortsätter KJ, som gärna ser en stor spridning i ålder och bakgrund bland de aktiva.

– Det är viktigt att få ihop en grupp som fungerar bra när vi åker på läger och tränar ihop. Även om vi blir utspridda rent geografiskt så vill jag ha en gruppkänsla.

Träna som ett proffs

Det gemensamma målet för gruppen är att träna för, och genomföra, en Ironman nästa år. I riktlinjerna pekar man särskilt på tävlingarna i Kalmar, Köpenhamn och Hawaii.

– De kommer att få träna efter min filosofi i ett år, så att vi hinner bocka av alla boxarna. Jag lägger upp individuella träningsprogram, där vi tittar på de utvecklingsområden som finns och där vi tar hänsyn till vilken tid och ambition de har. Det blir väldigt individualiserat. Vi tar fram en nutritionsplan, en tävlingsplan, jobbar med löpskolning och material. Det kommer att bli väldigt ”curlat”, lite så som folk tror att proffsen har det.

Deltagarna får möjlighet att träna som ett proffs, och får ta del av ett proffs alla erfarenheter. För KJ själv ligger det en ekonomisk del i det hela och en marknadsföringsbas.

20 ambassadörer

– Det här blir 20 nya ambassadörer, 21 stycken nya KJ:s, säger KJ med ett skratt.

– Jag vill inte basera allt på prispengar, bonusar och att jaga sponsorer, utan även ha en trygg inkomst. Idag har jag varit väldigt spretig med hur jag jobbar, medan jag med det här kan välja själv när jag jobbar med det och jag kan göra det var jag än är i världen. Jag räknar med att alltid behöva jobba, men däremot kanske jag kan träna i dagsljus och träffa min dotter när hon är vaken.

Wales nästa

Årets upplaga av Ironman Kalmar är bara några veckor bort, men där kommer inte KJ att komma till start.

– Nej, jag kommer att köra Ironman Wales i september istället. De brukar ranka Lanzarote, Bolton och Wales som de tre tuffaste Ironmantävlingarna och nu bockar jag av dem alla tre.

Senare under hösten väntar sedan Ironman Mexico, den sista helgen i november.

Startar uppladdning

– Jag har haft semester och jobbat med det här projektet sedan Ironman UK och gjorde min första riktiga träningsdag inför de här tävlingarna i måndags. Det kändes ganska bra.

I måndags gick den västvärmländske triathleten ut officiellt med sin nya satsning, på Sveriges första lag för age group-triathleter.

– Jag har jobbat en hel del med det här, så det var kul att kunna presentera det, konstaterar KJ, som tagit fram konceptet tillsammans med sina samarbetspartners.

– Jag har jobbat mycket med coachning tidigare och har bra partners inom triathlonbranschen.

Öppet för 20

Totalt kommer KJ att ta in 20 triathleter i Team KJ och urvalsprocessen har redan dragit igång.

– Det är det jag har budget för. Vi stänger anmälan den 25 augusti och drar igång den 1 september. Jag har redan fått in ansökningar så att det sjunger om det, fortsätter KJ, som gärna ser en stor spridning i ålder och bakgrund bland de aktiva.

– Det är viktigt att få ihop en grupp som fungerar bra när vi åker på läger och tränar ihop. Även om vi blir utspridda rent geografiskt så vill jag ha en gruppkänsla.

Träna som ett proffs

Det gemensamma målet för gruppen är att träna för, och genomföra, en Ironman nästa år. I riktlinjerna pekar man särskilt på tävlingarna i Kalmar, Köpenhamn och Hawaii.

– De kommer att få träna efter min filosofi i ett år, så att vi hinner bocka av alla boxarna. Jag lägger upp individuella träningsprogram, där vi tittar på de utvecklingsområden som finns och där vi tar hänsyn till vilken tid och ambition de har. Det blir väldigt individualiserat. Vi tar fram en nutritionsplan, en tävlingsplan, jobbar med löpskolning och material. Det kommer att bli väldigt ”curlat”, lite så som folk tror att proffsen har det.

Deltagarna får möjlighet att träna som ett proffs, och får ta del av ett proffs alla erfarenheter. För KJ själv ligger det en ekonomisk del i det hela och en marknadsföringsbas.

20 ambassadörer

– Det här blir 20 nya ambassadörer, 21 stycken nya KJ:s, säger KJ med ett skratt.

– Jag vill inte basera allt på prispengar, bonusar och att jaga sponsorer, utan även ha en trygg inkomst. Idag har jag varit väldigt spretig med hur jag jobbar, medan jag med det här kan välja själv när jag jobbar med det och jag kan göra det var jag än är i världen. Jag räknar med att alltid behöva jobba, men däremot kanske jag kan träna i dagsljus och träffa min dotter när hon är vaken.

Wales nästa

Årets upplaga av Ironman Kalmar är bara några veckor bort, men där kommer inte KJ att komma till start.

– Nej, jag kommer att köra Ironman Wales i september istället. De brukar ranka Lanzarote, Bolton och Wales som de tre tuffaste Ironmantävlingarna och nu bockar jag av dem alla tre.

Senare under hösten väntar sedan Ironman Mexico, den sista helgen i november.

Startar uppladdning

– Jag har haft semester och jobbat med det här projektet sedan Ironman UK och gjorde min första riktiga träningsdag inför de här tävlingarna i måndags. Det kändes ganska bra.