2016-07-31 21:27

2016-07-31 21:27

Stjärnspelen gav hemmatävlaren Moa mersmak

ARVIKA: Friidrott

Arvikas Moa Laurila gjorde bra ifrån sig i helgens friidrottstävlingar. Under lördagen stötte hon säsongens första kula och slog personligt rekord. Under söndagen var det dags för spjut där hon placerade sig på topp 20 på listan över Sveriges årsbästa.

KFUM Arvikas Moa Laurila hade en bra helg på Stjärnspelen. Hon slog personligt rekord i båda sina grenar, spjut och kula, och i skrivandets stund har hon tagit plats i topp 20 på listan över Sveriges årsbästa för 15-åringar i båda grenarna.

Stjärnspelen var Moas första tävling för säsongen i kula men detta till trots lyckades hon slå sitt egna personliga rekord med drygt 80 centimeter och nådde upp till ett resultat på 10,76, vilket gav henne en andraplats i sin klass F15.

I grenen spjut, som var söndagens utmaning, har Moa hunnit med en tävling innan i sommar. Och även där lyckades hon förbättra sitt personliga rekord, denna gång med dryga metern. Med ett resultat på 30,71 vann hon den klassen.

– Hon är jättenöjd med båda resultaten. Hon har fått till tekniken i kula, det är hon också väldigt nöjd med, säger Moas mamma, Emma Laurila.

Vilken gren Moa gillar bäst är svårt att säga, säger mamma Emma.

– Jag tror att det är 50/50. Hon har nästan inte tränat på spjut i sommar, utan har satsat mer tid på att träna på kula, för att hitta tekniken. Men med det här resultatet i dag blev det en nytändning för spjut sa hon själv, säger Emma.

Faktum är att Moa inte är den enda i familjen Laurila som det går bra för i både spjut och kula. Mamma Emma var med och tävlade i veteran-SM förra helgen där hon kom på en sjätte plats i spjut och en tredjeplats i kula.

– Så jag fick med mig en bronsmedalj hem till Värmland, säger Emma.

Hon säger att hon inte känner sig som en veteran, men hon avslöjar att tävlingsdeltagandet var ett resultat av en vadslagning med dottern Moa.

– Vi sa för några år sedan att när jag blir veteran så ska jag ställa upp i veteran-SM. Det är en kul grej, jag gör det inte för att prestera några resultat eller jaga några rekord, jag tränar ju inte på det sättet. Jag gör några spjutkast per sommar och några kulstötar har jag gjort i sommar. Men nu kastar ju Moa längre än mig. Jag vill visa att man kan hålla på med friidrott fast man är lite äldre, säger hon.

Moas resultat i helgen har gett henne en skjuts, säger mamma Emma.

– Hon vill göra några fler tävlingar den här säsongen för att se om hon kan göra längre längder och göra bättre resultat, så vi får jaga några sensommar- och hösttävlingar för att se vad vi kan hitta, så hon får chansen, säger Emma.

KFUM Arvikas Moa Laurila hade en bra helg på Stjärnspelen. Hon slog personligt rekord i båda sina grenar, spjut och kula, och i skrivandets stund har hon tagit plats i topp 20 på listan över Sveriges årsbästa för 15-åringar i båda grenarna.

Stjärnspelen var Moas första tävling för säsongen i kula men detta till trots lyckades hon slå sitt egna personliga rekord med drygt 80 centimeter och nådde upp till ett resultat på 10,76, vilket gav henne en andraplats i sin klass F15.

I grenen spjut, som var söndagens utmaning, har Moa hunnit med en tävling innan i sommar. Och även där lyckades hon förbättra sitt personliga rekord, denna gång med dryga metern. Med ett resultat på 30,71 vann hon den klassen.

– Hon är jättenöjd med båda resultaten. Hon har fått till tekniken i kula, det är hon också väldigt nöjd med, säger Moas mamma, Emma Laurila.

Vilken gren Moa gillar bäst är svårt att säga, säger mamma Emma.

– Jag tror att det är 50/50. Hon har nästan inte tränat på spjut i sommar, utan har satsat mer tid på att träna på kula, för att hitta tekniken. Men med det här resultatet i dag blev det en nytändning för spjut sa hon själv, säger Emma.

Faktum är att Moa inte är den enda i familjen Laurila som det går bra för i både spjut och kula. Mamma Emma var med och tävlade i veteran-SM förra helgen där hon kom på en sjätte plats i spjut och en tredjeplats i kula.

– Så jag fick med mig en bronsmedalj hem till Värmland, säger Emma.

Hon säger att hon inte känner sig som en veteran, men hon avslöjar att tävlingsdeltagandet var ett resultat av en vadslagning med dottern Moa.

– Vi sa för några år sedan att när jag blir veteran så ska jag ställa upp i veteran-SM. Det är en kul grej, jag gör det inte för att prestera några resultat eller jaga några rekord, jag tränar ju inte på det sättet. Jag gör några spjutkast per sommar och några kulstötar har jag gjort i sommar. Men nu kastar ju Moa längre än mig. Jag vill visa att man kan hålla på med friidrott fast man är lite äldre, säger hon.

Moas resultat i helgen har gett henne en skjuts, säger mamma Emma.

– Hon vill göra några fler tävlingar den här säsongen för att se om hon kan göra längre längder och göra bättre resultat, så vi får jaga några sensommar- och hösttävlingar för att se vad vi kan hitta, så hon får chansen, säger Emma.

  • Lisa Harkman

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.