2016-07-28 18:05

2016-07-28 18:05

Amanda intar fitnesscenen

GÖTEBORG/BARCELONA: Bikini Fitness

Amanda Larsson från Arvika fick upp ögonen för Bikini Fitness på det välkända Gold's gym i USA, där flera kända kroppsbyggare börjat sin karriär. Där blev hon lovordad och en satsning tog fart.
I våras vann hon den svenska Fitnessgalan och i höst tävlar hon i SM och i Barcelona - i jakten på ett proffskort och de största fitnesscenerna.

När Amanda Larsson flyttade till Los Angeles med sin sambo för två år sedan råkade de bosätta sig nära Gold´s Gym och det var där hon fick upp ögonen för träningsformen Bikini Fitness.

– Jag har en passion för träning och där fick jag träna på samma gym som några av de största namnen. Arnold Schwarzenegger började sin karriär där. Jag fick lovord av en stor och känd tränare och då var det bara att köra på. De två första tävlingarna gjorde jag i USA och på en av dem kom jag på andra plats.

Klar målbild

Bikini Fitness är en relativt ny tävlingsform i Sverige och sporten har precis fått två nationella proffs. Ambitionen är att Amanda ska sälla sig till den skaran. I april hölls tävlingen och mässan Fitnessgalan i Stockholm. Amanda, som deltog för första gången, gick och vann sin klass.

– Jag var sjukt nervös på tävlingsdagen men jag hade bestämt mig för att vinna. Jag såg framför mig hur de ropade ut ”vinnaren är Amanda Larsson” när jag sprang på löpbandet. Jag hade en klar och tydlig målbild så när jag vann var det som att jag redan sett den bilden framför mig.

Tävlar inför 50 000

Amanda, som nu bor i Göteborg, har tre viktiga helger i rad framför sig i höst med SM i Alingsås 17-18 september följt av en stor tävling i Barcelona och en nordisk tävling i Finland.

– Jag blev beviljad av SKKF (Svensk Kroppskultuförening) att tävla i SM och min sponsor utmanade mig att anmäla mig till Arnold Classic i Barcelona, det är ingen proffstävling utan är öppen för amatörer i hela Europa, men det finns ett krav att man ska ha vunnit på nationell nivå. Det kommer vara runt 50 000 besökare på plats där.

Jagar proffskort

Samtliga tre tävlingar kan leda till ett proffskort, förutsatt att Amanda vinner totalen i sin klass.

– Ett proffskort innebär att man får ställa sig på de ännu större scenerna och tävla med andra proffs. Målet är sen att kvala sig vidare till Olympiascenen i Las Vegas, som ett OS i bodybuilding. Jag och min sambo var där när vi bodde i LA, det var sjukt stort.

”Inte som 60 meter”

Skulle Amanda gå miste om ett proffskort under sin fitnessturné ges en ny chans i april på nästa Fitnessgalan som då heter Fitnessgames och blir den första tävlingen i Sverige där man kan vinna ett proffskort. Amanda har goda förhoppningar. Samtidigt är hon väl medveten om att hon tävlar i en bedömningssport.

– Jag tror helt klart jag har en chans. Formen känns jättebra, jag ligger före min planering. Jag gillar att jobba så, det gör mig mer lugn i sinnet. Men även om jag är i den bästa formen så handlar det om vad domarna tycker, de vill kanske ha en mer kurvig eller feminin. Det är inte som att tävla i 60 meter där snabbast vinner. Andra saker kan också spela in, som vem som vann senast. Men så länge jag kommer upp i min bästa form så är jag nöjd.

När Amanda Larsson flyttade till Los Angeles med sin sambo för två år sedan råkade de bosätta sig nära Gold´s Gym och det var där hon fick upp ögonen för träningsformen Bikini Fitness.

– Jag har en passion för träning och där fick jag träna på samma gym som några av de största namnen. Arnold Schwarzenegger började sin karriär där. Jag fick lovord av en stor och känd tränare och då var det bara att köra på. De två första tävlingarna gjorde jag i USA och på en av dem kom jag på andra plats.

Klar målbild

Bikini Fitness är en relativt ny tävlingsform i Sverige och sporten har precis fått två nationella proffs. Ambitionen är att Amanda ska sälla sig till den skaran. I april hölls tävlingen och mässan Fitnessgalan i Stockholm. Amanda, som deltog för första gången, gick och vann sin klass.

– Jag var sjukt nervös på tävlingsdagen men jag hade bestämt mig för att vinna. Jag såg framför mig hur de ropade ut ”vinnaren är Amanda Larsson” när jag sprang på löpbandet. Jag hade en klar och tydlig målbild så när jag vann var det som att jag redan sett den bilden framför mig.

Tävlar inför 50 000

Amanda, som nu bor i Göteborg, har tre viktiga helger i rad framför sig i höst med SM i Alingsås 17-18 september följt av en stor tävling i Barcelona och en nordisk tävling i Finland.

– Jag blev beviljad av SKKF (Svensk Kroppskultuförening) att tävla i SM och min sponsor utmanade mig att anmäla mig till Arnold Classic i Barcelona, det är ingen proffstävling utan är öppen för amatörer i hela Europa, men det finns ett krav att man ska ha vunnit på nationell nivå. Det kommer vara runt 50 000 besökare på plats där.

Jagar proffskort

Samtliga tre tävlingar kan leda till ett proffskort, förutsatt att Amanda vinner totalen i sin klass.

– Ett proffskort innebär att man får ställa sig på de ännu större scenerna och tävla med andra proffs. Målet är sen att kvala sig vidare till Olympiascenen i Las Vegas, som ett OS i bodybuilding. Jag och min sambo var där när vi bodde i LA, det var sjukt stort.

”Inte som 60 meter”

Skulle Amanda gå miste om ett proffskort under sin fitnessturné ges en ny chans i april på nästa Fitnessgalan som då heter Fitnessgames och blir den första tävlingen i Sverige där man kan vinna ett proffskort. Amanda har goda förhoppningar. Samtidigt är hon väl medveten om att hon tävlar i en bedömningssport.

– Jag tror helt klart jag har en chans. Formen känns jättebra, jag ligger före min planering. Jag gillar att jobba så, det gör mig mer lugn i sinnet. Men även om jag är i den bästa formen så handlar det om vad domarna tycker, de vill kanske ha en mer kurvig eller feminin. Det är inte som att tävla i 60 meter där snabbast vinner. Andra saker kan också spela in, som vem som vann senast. Men så länge jag kommer upp i min bästa form så är jag nöjd.