2016-07-22 06:52

2016-07-22 10:02

Pia Gund femma i VM

LOS ANGELES

Pia Gund behöll sin femteplats när finalen i Crossfit Games avgjordes på torsdagseftermiddagen i Los Angeles. Därmed kan hon kalla sig den femte bästa mest vältränade kvinnan i världen i damer 60 plus.

Det blev en mycket tuff final där de tio kvinnorna ställdes inför 27 pullups, 12 marklyft med en betydligt grövre stång än normalt och med en total vikt av 42 kilo, nio hangpower clean och sex pushpress, alla med 42 kilostången.I det andra varvet gjordes samma övningar, förutom pullupsen.

– Jag tror det blev problem för oss alla med den grova stången, som blev svår att greppa, säger Pia Gund, som kom in som sexa i det avslutande finalpasset och därmed behöll sin femteplats i totalen.

Men det var ytterst nära att hon kunnat bli fyra, då det endast skiljde fyra poäng till australiensiskan Karen Miller som fick 522 poäng mot Pia Gunds 518.

– Det här har varit ett fantastiskt äventyr och självklart ska jag försöka komma tillbaka nästa år, säger Pia Gund, som främst tackar Eric Nordlöf för framgången.

– Han har lagt upp finslipningen inför tävlingen, hans råd inför de olika grenarna har varit ovärderliga och han har också sett till att jag kunnat fullfölja tävlingen trots mina sargade händer efter repklättringen första dagen.

Det var ej heller några vackra händer som Pia Gund kunde visa upp, när finalen var över och smärtan var högst påtaglig.

I finalen ställdes Miller och Gund mot åtta amerikanskor och med Shaun Howard i topp med 626 poäng före favoriten Lidia Beer som nådde 608.

Trots den amerikanska dominansen blev Pia Gund något av en favorit bland publiken. Under tävlingarna fick de tio supportrarna från Arvika gott stöd av hemmapubliken som entusiasmerades i allt högre grad över Pia Gunds framgångar.

– Och framgången berodde framförallt på Pias jämnhet med en andraplats och fyra sjätteplatser bland annat, säger Eric Nordlöf, stolt coach och svärson.

Intresset kring Pia Gunds framträdande i USA har varit rekordstort både i Arvika och Värmland i övrigt. När Pia tävlat i eftermiddagspassen, som avgjorts kring midnatt svensk tid har lokalerna i hemmaklubben Crossfit Mejeriet varit fyllda av medlemmarna, som följt tävlingarna i direktsändning. Crossfit Mejeriet har under den här veckan haft 126000 besökare, som kunnat ta del av videoklippen från Crossfit Games.

För Pia Gunds del väntar några avkopplande dagar i Los Angeles, där hon ska följa elitens kamp om vem som ska bli världens mest vältränade man och kvinna alla kategorier. På tisdag är hon tillbaka i Arvika.

– Men då blir det träningsledigt några dagar tills händerna har läkt, säger en mörbultad "VM-femma" med ett brett leende.

Arvika har fått en ny idrottsstjärna i snart 61-åriga Pia Gund!

 

 

Bilder på Pia i tidigare deltävlingar samt på de Arvikasupporters som följt Pia under de tre tävlingsdagarna i StubHub center i Carson, Los Angeles.

Det blev en mycket tuff final där de tio kvinnorna ställdes inför 27 pullups, 12 marklyft med en betydligt grövre stång än normalt och med en total vikt av 42 kilo, nio hangpower clean och sex pushpress, alla med 42 kilostången.I det andra varvet gjordes samma övningar, förutom pullupsen.

– Jag tror det blev problem för oss alla med den grova stången, som blev svår att greppa, säger Pia Gund, som kom in som sexa i det avslutande finalpasset och därmed behöll sin femteplats i totalen.

Men det var ytterst nära att hon kunnat bli fyra, då det endast skiljde fyra poäng till australiensiskan Karen Miller som fick 522 poäng mot Pia Gunds 518.

– Det här har varit ett fantastiskt äventyr och självklart ska jag försöka komma tillbaka nästa år, säger Pia Gund, som främst tackar Eric Nordlöf för framgången.

– Han har lagt upp finslipningen inför tävlingen, hans råd inför de olika grenarna har varit ovärderliga och han har också sett till att jag kunnat fullfölja tävlingen trots mina sargade händer efter repklättringen första dagen.

Det var ej heller några vackra händer som Pia Gund kunde visa upp, när finalen var över och smärtan var högst påtaglig.

I finalen ställdes Miller och Gund mot åtta amerikanskor och med Shaun Howard i topp med 626 poäng före favoriten Lidia Beer som nådde 608.

Trots den amerikanska dominansen blev Pia Gund något av en favorit bland publiken. Under tävlingarna fick de tio supportrarna från Arvika gott stöd av hemmapubliken som entusiasmerades i allt högre grad över Pia Gunds framgångar.

– Och framgången berodde framförallt på Pias jämnhet med en andraplats och fyra sjätteplatser bland annat, säger Eric Nordlöf, stolt coach och svärson.

Intresset kring Pia Gunds framträdande i USA har varit rekordstort både i Arvika och Värmland i övrigt. När Pia tävlat i eftermiddagspassen, som avgjorts kring midnatt svensk tid har lokalerna i hemmaklubben Crossfit Mejeriet varit fyllda av medlemmarna, som följt tävlingarna i direktsändning. Crossfit Mejeriet har under den här veckan haft 126000 besökare, som kunnat ta del av videoklippen från Crossfit Games.

För Pia Gunds del väntar några avkopplande dagar i Los Angeles, där hon ska följa elitens kamp om vem som ska bli världens mest vältränade man och kvinna alla kategorier. På tisdag är hon tillbaka i Arvika.

– Men då blir det träningsledigt några dagar tills händerna har läkt, säger en mörbultad "VM-femma" med ett brett leende.

Arvika har fått en ny idrottsstjärna i snart 61-åriga Pia Gund!

 

 

Bilder på Pia i tidigare deltävlingar samt på de Arvikasupporters som följt Pia under de tre tävlingsdagarna i StubHub center i Carson, Los Angeles.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.