2016-06-21 18:27

2016-06-21 18:27

Västframgångar i crosskart-SM

KARLSTAD: Crosskart

Det fanns gott om västförare med när den tredje SM-deltävlingen i crosskart avgjordes i Karlstad under helgen.

Mest framstående var den unge talangen Oliver Solberg – som vann 250-kubiksklassen i stor stil.
– Det var så extremt skönt att få ännu en seger, säger 15-åringen i en intervju med NWT.

Västvärmländske norrmannen och MK Ratten-föraren Oliver Solberg, son till regerande världsmästaren i rallycross, Petter Solberg, spås en lovande framtid inom motorsport även han, då han sedan några år tillbaka kör crosskart – där han redan har nått stora framgångar.

Så även under helgen, då han gick helt obesegrad under kvalet, med tre heatsegrar av tre möjliga, och sedan även gick och vann 250- kubiksklassens A-final i crosskart-SM, som gick av stapeln på Kalvholmsbanan i Karlstad.

– Jag vet inte varför jag vann, men jag var bara snabbast. I finalen gjorde jag inte ett enda fel och tog i allt jag hade. Banan här på kalvholmen var väldigt bra och man fick fäste lätt, konstaterar Oliver, bosatt i Mitanderfors och gåendes på Järvenskolan i Gunnarskog, till NWT.

Leder totalt

Tävlingen i Karlstad var alltså den tredje SM-deltävlingen för säsongen. Oliver hade innan dess även vunnit föregående tävling, i Höljes, med bästa möjliga utdelning.

Sämre gick det dock i SM-premiären i Haninge i början av maj.

– Jag bröt alla tre heat och kom inte till någon final alls som en följd av motorproblem. Men som tur är får man räkna bort en av de sju deltävlingarna, så nu leder jag totalställningen, berättar Solberg.

Om vi går tillbaka till helgens tävling så var det fler västvärmländska förare med fina placeringar. En av dem är Team Westom-föraren Alex Gustafsson, som slutade sexa i klassen med 85 kubik.

”Det funkade bra”

– Jag är jättenöjd, det är nog det bästa jag har kört upp mig till, säger 9-åringen, som även lyckades vinna ett av kvalheaten, det andra, medan han kom tvåa i resterande två:

– Det började med att jag blev tvåa i starten, så tog jag in vid en kurva och ledde hela varvet. Jag tog alternativet och vann, det funkade bra, berättar Alex, som har kört crosskart sedan fyra år tillbaka nu, varav de två senaste i 85-kubiksklassen.

Alex fick också sällskap i A-finalen av Westom-föraren Timmy Sakariassen, som slutade på en åttondeplats.

I den tyngsta klassen, 650 kubik, var Jimmie Österberg, från Team Westom, nära en pallplacering då han kom på en fjärdeplats efter ett mindre lyckat kval. Ytterligare en Westom-förare, Johan Fransson, tog sig också till A-final i samma klass, där han slutade nia, efter att bland annat ha knipit en heatseger i kvalet.

Ytterligare A-finalister var Peter Olsson och Anders Martinsson, båda Team Westom, som slutade fyra respektive sjua i klassen 40+.

Västvärmländske norrmannen och MK Ratten-föraren Oliver Solberg, son till regerande världsmästaren i rallycross, Petter Solberg, spås en lovande framtid inom motorsport även han, då han sedan några år tillbaka kör crosskart – där han redan har nått stora framgångar.

Så även under helgen, då han gick helt obesegrad under kvalet, med tre heatsegrar av tre möjliga, och sedan även gick och vann 250- kubiksklassens A-final i crosskart-SM, som gick av stapeln på Kalvholmsbanan i Karlstad.

– Jag vet inte varför jag vann, men jag var bara snabbast. I finalen gjorde jag inte ett enda fel och tog i allt jag hade. Banan här på kalvholmen var väldigt bra och man fick fäste lätt, konstaterar Oliver, bosatt i Mitanderfors och gåendes på Järvenskolan i Gunnarskog, till NWT.

Leder totalt

Tävlingen i Karlstad var alltså den tredje SM-deltävlingen för säsongen. Oliver hade innan dess även vunnit föregående tävling, i Höljes, med bästa möjliga utdelning.

Sämre gick det dock i SM-premiären i Haninge i början av maj.

– Jag bröt alla tre heat och kom inte till någon final alls som en följd av motorproblem. Men som tur är får man räkna bort en av de sju deltävlingarna, så nu leder jag totalställningen, berättar Solberg.

Om vi går tillbaka till helgens tävling så var det fler västvärmländska förare med fina placeringar. En av dem är Team Westom-föraren Alex Gustafsson, som slutade sexa i klassen med 85 kubik.

”Det funkade bra”

– Jag är jättenöjd, det är nog det bästa jag har kört upp mig till, säger 9-åringen, som även lyckades vinna ett av kvalheaten, det andra, medan han kom tvåa i resterande två:

– Det började med att jag blev tvåa i starten, så tog jag in vid en kurva och ledde hela varvet. Jag tog alternativet och vann, det funkade bra, berättar Alex, som har kört crosskart sedan fyra år tillbaka nu, varav de två senaste i 85-kubiksklassen.

Alex fick också sällskap i A-finalen av Westom-föraren Timmy Sakariassen, som slutade på en åttondeplats.

I den tyngsta klassen, 650 kubik, var Jimmie Österberg, från Team Westom, nära en pallplacering då han kom på en fjärdeplats efter ett mindre lyckat kval. Ytterligare en Westom-förare, Johan Fransson, tog sig också till A-final i samma klass, där han slutade nia, efter att bland annat ha knipit en heatseger i kvalet.

Ytterligare A-finalister var Peter Olsson och Anders Martinsson, båda Team Westom, som slutade fyra respektive sjua i klassen 40+.