2016-06-21 18:28

2016-06-21 18:28

Mona sexa i SM-debuten

UPPSALA: Triathlon

Siktet var inställt på pallen när Set Sails Mona Hallberg ställde sig på startlinjen på sprint-SM i triathlon i lördags.
Simningen kostade dock lite för mycket tid och Mona fick nöja sig med en sjätteplats till slut.

– Simningen sabbade hela loppet, den gick sämre än vad jag hade räknat med. Resten är jag ganska nöjd med, konstaterar Mona, som var väl medveten om att simning fortfarande är hennes akilleshäl.

– Jag kom på efterkälken direkt och simmade både krokigt och snett. Jag hittade inte rätt riktning och det blev lite slalomsim av det, fortsätter Mona, som tappade hela fem minuter på ledande Annie Thorén och kom upp ur vattnet sist av alla damseniorer.

– Det var väldigt frustrerande och jag blev väldigt stressad i växlingen, när jag hörde att Annie redan avverkat första cykelvarvet. Jag var så kall om fingrarna så jag fumlade rätt mycket och tappade ännu mera tid.

Väl uppe på cykeln var dock Mona i sitt rätta element.

Mona plockade in tid på alla tjejer i startfältet, utom just nämnda Thorén, som höll undan till bästa cykeltid, med en sekunds marginal till Mona.

– Det var första gången jag cyklade ett draftinglopp, där man kör med linjecykel istället för tempocykel och får ligga på rulle, men det var inget som jag hade någon nytta av utan snarare tvärtom. Banan var väldigt teknisk och det var väldigt blött, så man fick ta det lite försiktigt.

Bästa löptiden

Mona fortsatte att plocka både tid och placeringar på den avslutande löpningen och gick till slut i mål som sjätte tjej, med den bästa löptiden av alla.

Upp till segrande Thorén skilde fem och en halv minut, ganska exakt det som Mona tappade på simningen och två lite sämre växlingar.

– Man får inte göra några misstag när det är så kort arbetstid som det är på en sprintdistans och jag är inte alls nöjd. En sjätteplats kanske är bra utifrån att det var första gången jag körde drafting och det var första SM-tävlingen i triathlon, men jag vet att jag kan bättre än så här.

Tempo-SM

Chans till revansch blir det riktigt snabbt då Mona drar på sig nummerlappen redan idag, onsdag, på cyklisternas SM-tempo, som körs i Västerås.

– Jag bestämde mig ganska sent för att ställa upp där, men jag kände att det skulle vara både roligt och intressant.

Efter det väntar Borejoggen på midsommarafton och sedan Stockholm Triathlon, Sveriges största triathlontävling över olympisk distans, nästa helg.

– Så det är ett ganska tufft tävlingsschema just nu, konstaterar Mona, som redan har börjat skruva in fokus mot nästa triathlonmästerskap, det som körs på olympisk distans, i Umeå, i slutet av juli.

I herrarnas Mastersklass 50-54 blev det en andraplats för västvärmländske Sören Persson, tävlande för I2 i Karlstad.

– Simningen sabbade hela loppet, den gick sämre än vad jag hade räknat med. Resten är jag ganska nöjd med, konstaterar Mona, som var väl medveten om att simning fortfarande är hennes akilleshäl.

– Jag kom på efterkälken direkt och simmade både krokigt och snett. Jag hittade inte rätt riktning och det blev lite slalomsim av det, fortsätter Mona, som tappade hela fem minuter på ledande Annie Thorén och kom upp ur vattnet sist av alla damseniorer.

– Det var väldigt frustrerande och jag blev väldigt stressad i växlingen, när jag hörde att Annie redan avverkat första cykelvarvet. Jag var så kall om fingrarna så jag fumlade rätt mycket och tappade ännu mera tid.

Väl uppe på cykeln var dock Mona i sitt rätta element.

Mona plockade in tid på alla tjejer i startfältet, utom just nämnda Thorén, som höll undan till bästa cykeltid, med en sekunds marginal till Mona.

– Det var första gången jag cyklade ett draftinglopp, där man kör med linjecykel istället för tempocykel och får ligga på rulle, men det var inget som jag hade någon nytta av utan snarare tvärtom. Banan var väldigt teknisk och det var väldigt blött, så man fick ta det lite försiktigt.

Bästa löptiden

Mona fortsatte att plocka både tid och placeringar på den avslutande löpningen och gick till slut i mål som sjätte tjej, med den bästa löptiden av alla.

Upp till segrande Thorén skilde fem och en halv minut, ganska exakt det som Mona tappade på simningen och två lite sämre växlingar.

– Man får inte göra några misstag när det är så kort arbetstid som det är på en sprintdistans och jag är inte alls nöjd. En sjätteplats kanske är bra utifrån att det var första gången jag körde drafting och det var första SM-tävlingen i triathlon, men jag vet att jag kan bättre än så här.

Tempo-SM

Chans till revansch blir det riktigt snabbt då Mona drar på sig nummerlappen redan idag, onsdag, på cyklisternas SM-tempo, som körs i Västerås.

– Jag bestämde mig ganska sent för att ställa upp där, men jag kände att det skulle vara både roligt och intressant.

Efter det väntar Borejoggen på midsommarafton och sedan Stockholm Triathlon, Sveriges största triathlontävling över olympisk distans, nästa helg.

– Så det är ett ganska tufft tävlingsschema just nu, konstaterar Mona, som redan har börjat skruva in fokus mot nästa triathlonmästerskap, det som körs på olympisk distans, i Umeå, i slutet av juli.

I herrarnas Mastersklass 50-54 blev det en andraplats för västvärmländske Sören Persson, tävlande för I2 i Karlstad.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.