2016-06-15 06:00

2016-06-15 10:07

Oskar slutar med fotboll

ARVIKA: Fotboll

Västvärmlands främsta fotbollstalang på den här sidan millennieskiftet, ordinarie i pojklandslaget och på gränsen till allsvenskt spel med IFK Göteborg, väljer att lägga ner fotbollskarriären.

– Så ligger det till. Själva beslutet tog jag för två-tre veckor sedan, det var då jag berättade det för mina föräldrar, berättar Oskar Jansson.

Ett, åtminstone för utomstående, mycket överraskande beslut.

– Jag har känt ett tag nu att jag inte tyckte att fotboll var roligt längre. Jag tappade lusten för att både träna och spela, själva glädjen försvann.

Ett tufft beslut på många sätt och vis.

– Jag har tänkt väldigt mycket på det, jag har ju spelat fotboll i stort sett varje dag i hela mitt liv, och har lagt ner kanske dubbelt så mycket tid som de flesta. Hela min identitet har ju varit klassad från fotbollen, och det har varit svårt för mig själv att acceptera att jag tröttnat.

Ingen idé

Följdaktligen var inte det här någon process som gick snabbt, utan mer fick värka fram.

– Jag började känna så i vintras, att det inte var kul längre, att själva glädjen var borta och så var det, även om jag försökte köra på ändå. Till slut kom jag fram till att det inte var någon idé att fortsätta så här.

Stor förståelse

Oskar pratade med sina lagkamrater och sin tränare i IFK Göteborg, meddelade dem sitt beslut, och är nu – efter skolavslutningen – tillbaka hemma i Arvika.

– Lagkamraterna blev ju klart lite ledsna och lite chockade, men samtidigt så hade de ju märkt på mig att jag inte tyckte att det var kul längre. Jag har ju diskuterat med mina närmaste vänner under det här och de var väl kanske inte så förvånade. Tränaren hade ju också sett det på mig, så det har varit en stor förståelse.

Oskar hade en skadetyngd fjolårssäsong, då han drogs med efterhängsna bekymmer med baksidan av låret, men det har inte spelat in i det här beslutet.

– I stort sett ingenting. Det var ju så klart tråkigt att gå skadad, men emellan det så har det ju gått bra. Det är inget runtomkring det handlar om, utan om fotbollen i sig.

Skadorna har ändå funnits med i bakgrunden även under den här våren, så det har inte blivit riktigt så många matcher som det kunde ha varit.

– Det har blivit en del i U19-laget, men inte så många matcher i U21-laget, förklarar Oskar, som också fick chansen att sitta på bänken för A-laget under någon träningsmatch.

Känns det inte konstigt att sluta när man är så nära att få spela i Allsvenskan?

– Att spela i Allsvenskan var kanske inte något mål i sig, utan för mig handlade det mer om att bli så bra som möjligt och i så fall spela ute i Europa. Att spela i Allsvenskan hade ju också varit en bedrift, men hade nog varit mer av ett mål på vägen. Just det har inte varit något som jag tänkt så mycket på och är inget som jag grämer mig över.

Flyttar hem

I samband med det här avbryter Oskar sina studier i Göteborg och kommer att läsa klart gymnasiet här hemma i Arvika.

Någon fotboll på lite lägre nivå blir det dock inte. Inte nu.

– Det är inget som jag orkat tänka på, det får komma av sig självt. Känslan just nu är att jag inte vill spela fotboll. Sedan kan det ju vara så att jag vaknar upp en dag och vill knyta på mig skorna igen, men det får jag ta då.

Lättnaden över att det svåra beslutet ändå är taget går inte att ta fel på.

– Så klart att det har varit ett tufft beslut att ta, och det är många som sagt det till mig, men nu när jag väl tagit det och berättat det för alla så känns det bara väldigt skönt, som en lättnad.

– Så ligger det till. Själva beslutet tog jag för två-tre veckor sedan, det var då jag berättade det för mina föräldrar, berättar Oskar Jansson.

Ett, åtminstone för utomstående, mycket överraskande beslut.

– Jag har känt ett tag nu att jag inte tyckte att fotboll var roligt längre. Jag tappade lusten för att både träna och spela, själva glädjen försvann.

Ett tufft beslut på många sätt och vis.

– Jag har tänkt väldigt mycket på det, jag har ju spelat fotboll i stort sett varje dag i hela mitt liv, och har lagt ner kanske dubbelt så mycket tid som de flesta. Hela min identitet har ju varit klassad från fotbollen, och det har varit svårt för mig själv att acceptera att jag tröttnat.

Ingen idé

Följdaktligen var inte det här någon process som gick snabbt, utan mer fick värka fram.

– Jag började känna så i vintras, att det inte var kul längre, att själva glädjen var borta och så var det, även om jag försökte köra på ändå. Till slut kom jag fram till att det inte var någon idé att fortsätta så här.

Stor förståelse

Oskar pratade med sina lagkamrater och sin tränare i IFK Göteborg, meddelade dem sitt beslut, och är nu – efter skolavslutningen – tillbaka hemma i Arvika.

– Lagkamraterna blev ju klart lite ledsna och lite chockade, men samtidigt så hade de ju märkt på mig att jag inte tyckte att det var kul längre. Jag har ju diskuterat med mina närmaste vänner under det här och de var väl kanske inte så förvånade. Tränaren hade ju också sett det på mig, så det har varit en stor förståelse.

Oskar hade en skadetyngd fjolårssäsong, då han drogs med efterhängsna bekymmer med baksidan av låret, men det har inte spelat in i det här beslutet.

– I stort sett ingenting. Det var ju så klart tråkigt att gå skadad, men emellan det så har det ju gått bra. Det är inget runtomkring det handlar om, utan om fotbollen i sig.

Skadorna har ändå funnits med i bakgrunden även under den här våren, så det har inte blivit riktigt så många matcher som det kunde ha varit.

– Det har blivit en del i U19-laget, men inte så många matcher i U21-laget, förklarar Oskar, som också fick chansen att sitta på bänken för A-laget under någon träningsmatch.

Känns det inte konstigt att sluta när man är så nära att få spela i Allsvenskan?

– Att spela i Allsvenskan var kanske inte något mål i sig, utan för mig handlade det mer om att bli så bra som möjligt och i så fall spela ute i Europa. Att spela i Allsvenskan hade ju också varit en bedrift, men hade nog varit mer av ett mål på vägen. Just det har inte varit något som jag tänkt så mycket på och är inget som jag grämer mig över.

Flyttar hem

I samband med det här avbryter Oskar sina studier i Göteborg och kommer att läsa klart gymnasiet här hemma i Arvika.

Någon fotboll på lite lägre nivå blir det dock inte. Inte nu.

– Det är inget som jag orkat tänka på, det får komma av sig självt. Känslan just nu är att jag inte vill spela fotboll. Sedan kan det ju vara så att jag vaknar upp en dag och vill knyta på mig skorna igen, men det får jag ta då.

Lättnaden över att det svåra beslutet ändå är taget går inte att ta fel på.

– Så klart att det har varit ett tufft beslut att ta, och det är många som sagt det till mig, men nu när jag väl tagit det och berättat det för alla så känns det bara väldigt skönt, som en lättnad.