2016-06-14 19:30

2016-06-14 19:30

Premiärdags för Arvikatravet

ARVIKA: Trav

På fredag eftermiddag går startskottet för den nya säsongen på Arvikatravet. Den stora höjdpunkten är V64-tävlingarna senare under sommaren men i år kör Arvika även en V65-omgång under midsommar.

Sedan ungefär ett år tillbaka är det Johannes Youssef som är platsansvarig på Arvikatravet.

– Jag har egentligen ingen travbakgrund, jag gick på travskolan i Åmål och sedan Lillerudsgymnasiet. Därefter har jag jobbat hos Paw Mahony och jag har även haft praktik hos andra tränare, berättar Johannes.

Med början på ett bygdetrav har Johannes hoppat in som speaker – och ibland även referent- både här och där de senaste tre åren. Genom jobbet hos Paw och att han skaffade sig egen häst har Johannes blivit bofast i Arvika. Att tacka ja till tjänsten som platsansvarig var inte självklart för Johannes.

– Det är så mycket att tänka på även om vi bara kör fyra tävlingsdagar.

Numera trivs han dock bra på jobbet.

– Det är roligt i och med att det har med trav att göra, men också genom att jag träffar folk och får knyta nya kontakter.

Säsongens högst doterade lopp är ett montélopp för kallblod under V64-fredagen i juli, ett mycket ovanligt tilltag. Förstapriset uppgår till 70 000 kronor.

– Vi satt på Färjestad och funderade på hur vi skulle kunna vara unika. Först tänkte vi på ett sulklopp för kallblodseliten, men sedan visade det sig att det skulle ha krockat med flera andra banor, säger Johannes.

Montéloppet som döpts till Julijakten är dessutom över lång distans, 2500 meter, och innehåller flera tillägg. Förhoppningsvis kommer några riktigt namnkunniga hästar till Arvika denna dag.

– Monté är också trav! Vi måste ju utveckla sporten och klassen på hästarna måste bli högre. Nu har vi två höga montélopp i regionen; häxjakten och det här, förklarar Johannes och poängterar att utvecklingen har gått starkt framåt på montésidan och att just montén har genererat många nya ansikten till svenskt trav.

V64-dagen innehåller i övrigt en hel mängd rubriklopp; Vallas Vandringspris, Boetts lopp, Arvikaloppet och förstås Arvika Jubileumslopp.

På fredag är det en vanlig V5-dag och fredagskvällar brukar vara bra publikmässigt.

– Det känns bra inför premiären och det är kul att vi är igång och att banan lever upp igen, anser platsansvariga Youssef.

Nio lopp finns i programmet och det var hyfsat gott anmält i samtliga. Ett montélopp finns med på V5-spelet och kvällen avslutas med anrika Nordenloppet.

Inga tysta zoner

Inför den här säsongen har banan bytt ut flera högtalare och nu ska det enligt uppgift inte finnas några tysta zoner längre. Dessutom har målkameran och datasystemet bytts ut i måldomartornet och det har skett lite upprustning i serveringen. När det kommer till banunderlaget har det av naturliga orsaker varit väldigt torrt, men det har nu saltats och vattnats och vattningen kommer att fortsätta vid behov.

Nästa tävlingsdag är V65 på midsommardagen och de tävlingarna startar efter Kalmars V75a. Midsommardagen är även Hästägaredagen och bland annat kommer Perle Pojkens minneslopp samt Hästägareföreningens Silverpris att köras. Säsongen avslutas sedan med en breddloppsdag en eftermiddag i mitten av juli.

Sedan ungefär ett år tillbaka är det Johannes Youssef som är platsansvarig på Arvikatravet.

– Jag har egentligen ingen travbakgrund, jag gick på travskolan i Åmål och sedan Lillerudsgymnasiet. Därefter har jag jobbat hos Paw Mahony och jag har även haft praktik hos andra tränare, berättar Johannes.

Med början på ett bygdetrav har Johannes hoppat in som speaker – och ibland även referent- både här och där de senaste tre åren. Genom jobbet hos Paw och att han skaffade sig egen häst har Johannes blivit bofast i Arvika. Att tacka ja till tjänsten som platsansvarig var inte självklart för Johannes.

– Det är så mycket att tänka på även om vi bara kör fyra tävlingsdagar.

Numera trivs han dock bra på jobbet.

– Det är roligt i och med att det har med trav att göra, men också genom att jag träffar folk och får knyta nya kontakter.

Säsongens högst doterade lopp är ett montélopp för kallblod under V64-fredagen i juli, ett mycket ovanligt tilltag. Förstapriset uppgår till 70 000 kronor.

– Vi satt på Färjestad och funderade på hur vi skulle kunna vara unika. Först tänkte vi på ett sulklopp för kallblodseliten, men sedan visade det sig att det skulle ha krockat med flera andra banor, säger Johannes.

Montéloppet som döpts till Julijakten är dessutom över lång distans, 2500 meter, och innehåller flera tillägg. Förhoppningsvis kommer några riktigt namnkunniga hästar till Arvika denna dag.

– Monté är också trav! Vi måste ju utveckla sporten och klassen på hästarna måste bli högre. Nu har vi två höga montélopp i regionen; häxjakten och det här, förklarar Johannes och poängterar att utvecklingen har gått starkt framåt på montésidan och att just montén har genererat många nya ansikten till svenskt trav.

V64-dagen innehåller i övrigt en hel mängd rubriklopp; Vallas Vandringspris, Boetts lopp, Arvikaloppet och förstås Arvika Jubileumslopp.

På fredag är det en vanlig V5-dag och fredagskvällar brukar vara bra publikmässigt.

– Det känns bra inför premiären och det är kul att vi är igång och att banan lever upp igen, anser platsansvariga Youssef.

Nio lopp finns i programmet och det var hyfsat gott anmält i samtliga. Ett montélopp finns med på V5-spelet och kvällen avslutas med anrika Nordenloppet.

Inga tysta zoner

Inför den här säsongen har banan bytt ut flera högtalare och nu ska det enligt uppgift inte finnas några tysta zoner längre. Dessutom har målkameran och datasystemet bytts ut i måldomartornet och det har skett lite upprustning i serveringen. När det kommer till banunderlaget har det av naturliga orsaker varit väldigt torrt, men det har nu saltats och vattnats och vattningen kommer att fortsätta vid behov.

Nästa tävlingsdag är V65 på midsommardagen och de tävlingarna startar efter Kalmars V75a. Midsommardagen är även Hästägaredagen och bland annat kommer Perle Pojkens minneslopp samt Hästägareföreningens Silverpris att köras. Säsongen avslutas sedan med en breddloppsdag en eftermiddag i mitten av juli.

  • Heléna Dahlbeck