2016-05-22 20:14

2016-05-22 20:14

Nils föll med flaggan i topp

JÖNKÖPING: Muay thai

För två år sedan skrev Nils Olsson, från Arvika Boxing Camp, svensk idrottshistoria när han som förste svensk vann ett junior-VM guld i muay-thai.
Nu, nästan på dagen två år senare, gjorde han sitt första senior-VM – och det på svensk mark, i Jönköping.

– Men det var fan inte så mycket publik, men stödet från landslaget var tillräckligt, konstaterade Nils, som inledde mästerskapet med att vinna sin första match i 71-kilosklassen, mot Hasan Cetain, från Turkiet, i torsdags.

En match där Nils vände ett underläge efter den första ronden till en imponerande seger.

I match nummer två, under fredag kväll, väntade Martynas Jasiunas, från Litauen.

En på papperet tuffare motståndare än Cetain – vilken också omsatte det i praktiken.

– Jag gick bara in och körde min grej. Första ronden var väldigt jämn, men han fick in mer knän i clinchen och tog ronden, konstaterar Nils.

Taktiken för rond två var densamma som i den första.

– Det var samma sak där. Jag jobbade med mycket raka slag och hårda armbågar. Det var också en väldigt jämn rond, men även den gick till honom.

I och med det hade västvärmlänningen pressen på sig i tredje, men han lyckades inte hitta några större öppningar i litauerns försvar och i slutändan var det Jasiunas som fick sin hand höjd av ringdomaren.

– Det var ett rättvist domslut, det var det ju. Jag tror han kommer att gå långt i turneringen, fortsätter Nils.

Stort steg

Svenske förbundskaptenen Pelle Bånghäll öste beröm över Nils efter matchen.

– Nils går från junior till senior och det är ett oerhört stort steg, det är en väldigt stor skillnad. Nils lär ha varit en av de yngsta här och han gör vad han kan mot en starkare motståndare. Litauern var väldigt komplett och hade dessutom mer räckvidd än Nils, men jag tycker verkligen att Nils föll med flaggan i topp.

Just clinchen var nog en av de mest avgörande faktorerna för domarna, enligt Bånghäll, som gav samtliga ronder till motståndaren.

Till kvartsfinal

I och med segern gick Martynas Jasiunas vidare i turneringen och B-klassens kvartsfinaler som avgjordes under söndagen.

För Nils del var VM över för den här gången, men han var inte alltför besviken med några dagars distans till förlusten.

– Det är helt okej, men jag vill ju vinna, konstaterar Nils.

– Nils ska ta med sig att han gått in i turneringen och vunnit en match, som senior, och sedan får han fortsätta att träna och bli starkare. Några års skillnad här gör väldigt stor skillnad i styrka, konstaterar Bånghäll.

Frågan är då vad Nils själv tar med sig från sitt första senior-VM.

– Frågan är vad jag inte tar med mig. Det är typ allt, avrundar Nils.

Sjuk Dahlbeck

Parallellt med B-klassmatcherna, som ungefärligen motsvarar fotbollens U21-mästerskap, gick också ”stora” VM, där svenska storstjärnan, Sanny Dahlbeck, skulle ha försvarat den blågula äran i Nils viktklass, -71 kilo.

Nu blev det dock inte så, då Dahlbeck tvingades kasta in handduken på grund av en efterhängsen förkylning, i kombination med pollenbesvär, och han ersattes på kort karens av 22-årige Magnus Andersson, från Halmstad.

– Men det var fan inte så mycket publik, men stödet från landslaget var tillräckligt, konstaterade Nils, som inledde mästerskapet med att vinna sin första match i 71-kilosklassen, mot Hasan Cetain, från Turkiet, i torsdags.

En match där Nils vände ett underläge efter den första ronden till en imponerande seger.

I match nummer två, under fredag kväll, väntade Martynas Jasiunas, från Litauen.

En på papperet tuffare motståndare än Cetain – vilken också omsatte det i praktiken.

– Jag gick bara in och körde min grej. Första ronden var väldigt jämn, men han fick in mer knän i clinchen och tog ronden, konstaterar Nils.

Taktiken för rond två var densamma som i den första.

– Det var samma sak där. Jag jobbade med mycket raka slag och hårda armbågar. Det var också en väldigt jämn rond, men även den gick till honom.

I och med det hade västvärmlänningen pressen på sig i tredje, men han lyckades inte hitta några större öppningar i litauerns försvar och i slutändan var det Jasiunas som fick sin hand höjd av ringdomaren.

– Det var ett rättvist domslut, det var det ju. Jag tror han kommer att gå långt i turneringen, fortsätter Nils.

Stort steg

Svenske förbundskaptenen Pelle Bånghäll öste beröm över Nils efter matchen.

– Nils går från junior till senior och det är ett oerhört stort steg, det är en väldigt stor skillnad. Nils lär ha varit en av de yngsta här och han gör vad han kan mot en starkare motståndare. Litauern var väldigt komplett och hade dessutom mer räckvidd än Nils, men jag tycker verkligen att Nils föll med flaggan i topp.

Just clinchen var nog en av de mest avgörande faktorerna för domarna, enligt Bånghäll, som gav samtliga ronder till motståndaren.

Till kvartsfinal

I och med segern gick Martynas Jasiunas vidare i turneringen och B-klassens kvartsfinaler som avgjordes under söndagen.

För Nils del var VM över för den här gången, men han var inte alltför besviken med några dagars distans till förlusten.

– Det är helt okej, men jag vill ju vinna, konstaterar Nils.

– Nils ska ta med sig att han gått in i turneringen och vunnit en match, som senior, och sedan får han fortsätta att träna och bli starkare. Några års skillnad här gör väldigt stor skillnad i styrka, konstaterar Bånghäll.

Frågan är då vad Nils själv tar med sig från sitt första senior-VM.

– Frågan är vad jag inte tar med mig. Det är typ allt, avrundar Nils.

Sjuk Dahlbeck

Parallellt med B-klassmatcherna, som ungefärligen motsvarar fotbollens U21-mästerskap, gick också ”stora” VM, där svenska storstjärnan, Sanny Dahlbeck, skulle ha försvarat den blågula äran i Nils viktklass, -71 kilo.

Nu blev det dock inte så, då Dahlbeck tvingades kasta in handduken på grund av en efterhängsen förkylning, i kombination med pollenbesvär, och han ersattes på kort karens av 22-årige Magnus Andersson, från Halmstad.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.