2016-05-20 06:00

2016-05-20 06:46

Test för O-Ringen-karta

KROKSÅSEN: Orientering

I onsdags kunde man i AN läsa om förra veckans Motionsorientering som gick av stapeln på Kroksåsen i Koppom, vilket var första och sista gången innan O-Ringen som man prövade på terrängen vilken en av kartorna kommer finnas på.

– Det är första och sista tillfället innan O-Ringen som vi använder en av kartorna, så det är lite roligt. De här kartorna är ju hemliga kan man säga, fram till starten i O-Ringen egentligen, berättar Andreas Blomgren, en av kartritarna för O-Ringen och dessutom biträdande tävlingsledare, när AN-sporten fanns på plats på Kroksåsen förra torsdagen.

– Vi är ju på ett hörn av O-Ringen-kartan som inte kommer att nyttjas på själva O-Ringen, löparna på O-Ringen kommer aldrig att komma in på det området vi har varit på i dag, de kommer att vara norr och väster om det, säger en av banläggarna för O-Ringen nästa år, Joakim Mellqvist.

– Annars hade vi inte kunnat vara här i dag. Det är samma terräng, men inte exakt samma ställe, tillägger Andreas.

”En häftig upplevelse”

Jättetävlingen O-Ringen kommer ju nästa år att gå av stapeln i just Västvärmland, och en av etapperna kommer att vara i Boda, som alltså inte är alltför långt ifrån där man förra veckan motionsorienterade.

Och det är en terräng som förhoppningsvis kommer bli mycket uppskattad.

– Nils-Göran Olsson heter han som har ritat just den här kartan, han ritade den i höst och han var väldigt nöjd själv. Han är ju van en annan terräng i Sundsvall, men han var fascinerad över terrängen, han tror nog att det kommer att bli väldigt bra, säger Andreas.

– Vi som har varit här lite grann känner ju till terrängen lite bättre, så vi är inte överraskade så. De kommer att få en häftig upplevelse här, kuperat och rejäl terräng.

Men att lägga banor för O-Ringen är ett ganska omfattande arbete som kräver mycket planering och rekognosering.

Det fanns i början 20 olika områden man kunde tänka sig till jättetävlingen, innan det slutligen gallrades ner till endast tre stycken.

– Vi sprang igenom terrängen och gjorde bedömning var vi tyckte det var okej att lägga banor för O-Ringen, för banor på O-Ringen är ju en utmaning, för det är allt ifrån världseliten till de minsta knattarna till gamla tanter och farbröder, det ska vara något för alla, menar Joakim Mellqvist.

Men man ligger bra med vad gäller färdigställandet av kartorna.

– Den här kartan är klar, och den i Rackstad är klar. Sen är den tredje kartan inte riktigt klar än, men den kommer bli klar någon gång under maj eller i juni. Sen ska vi rita en sprintkarta i Arvikas centrum som kommer bli klar i höst, säger Andreas.

– Det är första och sista tillfället innan O-Ringen som vi använder en av kartorna, så det är lite roligt. De här kartorna är ju hemliga kan man säga, fram till starten i O-Ringen egentligen, berättar Andreas Blomgren, en av kartritarna för O-Ringen och dessutom biträdande tävlingsledare, när AN-sporten fanns på plats på Kroksåsen förra torsdagen.

– Vi är ju på ett hörn av O-Ringen-kartan som inte kommer att nyttjas på själva O-Ringen, löparna på O-Ringen kommer aldrig att komma in på det området vi har varit på i dag, de kommer att vara norr och väster om det, säger en av banläggarna för O-Ringen nästa år, Joakim Mellqvist.

– Annars hade vi inte kunnat vara här i dag. Det är samma terräng, men inte exakt samma ställe, tillägger Andreas.

”En häftig upplevelse”

Jättetävlingen O-Ringen kommer ju nästa år att gå av stapeln i just Västvärmland, och en av etapperna kommer att vara i Boda, som alltså inte är alltför långt ifrån där man förra veckan motionsorienterade.

Och det är en terräng som förhoppningsvis kommer bli mycket uppskattad.

– Nils-Göran Olsson heter han som har ritat just den här kartan, han ritade den i höst och han var väldigt nöjd själv. Han är ju van en annan terräng i Sundsvall, men han var fascinerad över terrängen, han tror nog att det kommer att bli väldigt bra, säger Andreas.

– Vi som har varit här lite grann känner ju till terrängen lite bättre, så vi är inte överraskade så. De kommer att få en häftig upplevelse här, kuperat och rejäl terräng.

Men att lägga banor för O-Ringen är ett ganska omfattande arbete som kräver mycket planering och rekognosering.

Det fanns i början 20 olika områden man kunde tänka sig till jättetävlingen, innan det slutligen gallrades ner till endast tre stycken.

– Vi sprang igenom terrängen och gjorde bedömning var vi tyckte det var okej att lägga banor för O-Ringen, för banor på O-Ringen är ju en utmaning, för det är allt ifrån världseliten till de minsta knattarna till gamla tanter och farbröder, det ska vara något för alla, menar Joakim Mellqvist.

Men man ligger bra med vad gäller färdigställandet av kartorna.

– Den här kartan är klar, och den i Rackstad är klar. Sen är den tredje kartan inte riktigt klar än, men den kommer bli klar någon gång under maj eller i juni. Sen ska vi rita en sprintkarta i Arvikas centrum som kommer bli klar i höst, säger Andreas.