2016-05-20 06:00

2016-05-20 06:42

Stenhårt motstånd i säsongspremiären

ARRECIFE: Triathlon

Karl-Johan Danielsson körde sitt senaste Ironman i Chattanooga, i slutet av september förra året, så det finns en viss ”tävlingsrost” när K-J drar på sig nummerlappen för Ironman Lanzarote nu till helgen.
– Jag vet ju att jag normalt sett är lite starkare när jag har tävlat en del, men jag hoppas att det ska gå bra ändå, konstaterar K-J.

20 veckor av förberedelser ska nu omsättas i praktiken, och förhoppningsvis ge en bra grund för en start i VM på Hawaii vad det lider.

Men motståndet på Lanzarote är osedvanligt hårt.

– Normalt sett brukar det inte vara så tufft startfält. I och med att den här tävlingen rankas som en av världens tuffaste tar man en risk att man sänker sig, men i år blev det inte så, fortsätter K-J, och rabblar upp en lång rad av världsstjärnor, toppat av olympiske mästaren, och regerande världsmästaren, Jan Frodeno.

– Jag har dragits till lopp som lockar många av de bästa, men den här gången var det inte medvetet. Om jag inte bokat allt redan, så kanske jag hade sett över planeringen. Jan Frodeno, Romain Guillaume, Timo Bracht, Ivan Rana och David McNamee vinner ju oftast loppen de ställer upp i. Samtidigt är det ganska kul och väldigt inspirerande.

Bättre än rankingen

Själv är västvärmlänningen rankad som 14:e man bland proffsen. En 14:e plats som förhoppningsvis ska trumfas i resultatlistan.

– Är jag topp 10 så är jag nöjd, är jag topp 5 så är jag jättenöjd. Jag tänker inte sälja mig så lätt. Jag vet att jag kan cykla med de bästa och gör jag en mara under tre timmar så är jag med där. Även de bästa måste jobba för att springa så.

Nyckeln är, som så många gånger förr, cyklingen. Blåsiga Lanzarote borde ge förutsättningar som gynnar en stark cyklist.

Viktiga avvägningar

Insatsen på den 18 mil långa cykelbanan, över 2500 höjdmeter, ger också ramen för den avslutande löpningen.

– Jag kommer att få göra en del avvägningar. Om jag släpper fem minuter på cyklingen för att springa en kvart bättre på löpningen, så är det ju värt det.

Just löpningen är den detaljen som K-J hoppas ha förbättrat mest under vintern.

– Jag kommer att köra mer defensivt på cyklingen, kanske gå med Bracht, och sedan utvärdera hur stark jag är. Det här är inte någon bana som man sätter något personbästa på, men jag tror på en tid under nio timmar.

20 veckor av förberedelser ska nu omsättas i praktiken, och förhoppningsvis ge en bra grund för en start i VM på Hawaii vad det lider.

Men motståndet på Lanzarote är osedvanligt hårt.

– Normalt sett brukar det inte vara så tufft startfält. I och med att den här tävlingen rankas som en av världens tuffaste tar man en risk att man sänker sig, men i år blev det inte så, fortsätter K-J, och rabblar upp en lång rad av världsstjärnor, toppat av olympiske mästaren, och regerande världsmästaren, Jan Frodeno.

– Jag har dragits till lopp som lockar många av de bästa, men den här gången var det inte medvetet. Om jag inte bokat allt redan, så kanske jag hade sett över planeringen. Jan Frodeno, Romain Guillaume, Timo Bracht, Ivan Rana och David McNamee vinner ju oftast loppen de ställer upp i. Samtidigt är det ganska kul och väldigt inspirerande.

Bättre än rankingen

Själv är västvärmlänningen rankad som 14:e man bland proffsen. En 14:e plats som förhoppningsvis ska trumfas i resultatlistan.

– Är jag topp 10 så är jag nöjd, är jag topp 5 så är jag jättenöjd. Jag tänker inte sälja mig så lätt. Jag vet att jag kan cykla med de bästa och gör jag en mara under tre timmar så är jag med där. Även de bästa måste jobba för att springa så.

Nyckeln är, som så många gånger förr, cyklingen. Blåsiga Lanzarote borde ge förutsättningar som gynnar en stark cyklist.

Viktiga avvägningar

Insatsen på den 18 mil långa cykelbanan, över 2500 höjdmeter, ger också ramen för den avslutande löpningen.

– Jag kommer att få göra en del avvägningar. Om jag släpper fem minuter på cyklingen för att springa en kvart bättre på löpningen, så är det ju värt det.

Just löpningen är den detaljen som K-J hoppas ha förbättrat mest under vintern.

– Jag kommer att köra mer defensivt på cyklingen, kanske gå med Bracht, och sedan utvärdera hur stark jag är. Det här är inte någon bana som man sätter något personbästa på, men jag tror på en tid under nio timmar.