2016-05-08 20:40

2016-05-08 20:42

Stort intresse för längre distans

ARVIKA: Löpning

Hela 69 av 73 löpare tog sig an den tuffa elvakilometersklassen i femte upplagan av Set Sail Trailrunning längs med Sotar Blixt-leden.
I toppstriden fanns Lars-Olof Gävert, med tre segrar bakom sig, och skidåkaren Albin Jonsson från Ockelbo. Jonsson vann med 16 sekunder och fick revansch från ett tidigare möte med Gävert.

Ryktet hade nått fram före start. Den där skidåkaren från Ockelbo, Albin Jonsson, skulle kunna snuva favoriten L-O Gävert på hans fjärde seger på Sotar Blixt-leden.

Vid vätskekontrollerna låg Albin Jonsson 40 sekunder före Gävert, trots att han sprungit fel. Gävert knappade in allt mer under andra halvan men det blev ändå Albin som sprang över mållinjen som första man, 16 sekunder före Gävert, på tiden 48.39.

– Jag fick en bra start med bra tempo som höll hela vägen upp. Men det var mer kuperat än jag trodde, jag har sprungit Lidingöloppet och det här var mycket mer kuperat. Jag sprang fel också, det är första gången jag springer det här loppet, men det gav mersmak, säger Albin, som kan tillgodoräkna sig en revansch han haft att ta igen på L-O sedan Volvo Arvika Halvmara 2014.

– Lite roligt att vinna över honom för då vann han och jag kom tvåa, säger Albin som efter en sjukdomsvistelse sadlat om från skidåkning till löpartävlingar.

Gävert nöjd

Att det inte blev en fjärde seger är inget L-O Gävert grämer sig över.

– Jag har ju mer eller mindre lagt ner och det kändes att jag var svag uppför. Jag har ändå tränat mycket inför och det slog lite fel. Det är roligt att vara med här en gång till när det är på hemmaplan. Jag kan inte vänta mig mer än en andraplats, jag gjorde det jag kunde för dagen och jag knappade ändå in bra på Albin i sista delen.

Carin Lindskog gick nyligen med i triathlonklubben I2 IF i Karlstad. Hon blev överraskad när hon kom som första kvinna över mållinjen, på tiden 1.10.

– Min tanke var bara att jag inte skulle vricka fötterna och det gjorde jag inte, så det blev en dubbel seger. Jag är gammal längdåkare och tränade terräng på 80-talet men har tagit upp det nu igen på äldre dagar. Banan var jättetuff men så rolig. Och så vackert i det här vädret och allt.

Utmaning i värmen

Ja för det var i ren sommarvärme som den femte upplagan av Set Sail IFs Trailrunning arrangerades. Vilket också syntes på bantiderna – långtifrån nya banrekord.

– Det är en del skugga i skogen så det blir inte riktigt så varmt, men värme överhuvudtaget är ju ingen fördel att springa i. Och banan är väldigt kuperad, mer än dubbelt så mycket än Lidingöloppet, säger Erik Nordlöf, tävlingsledare på Set Sail IF.

I fjol kom 51 löpare till start. I år en klar förbättring med 73 deltagare där merparten hörde till de hugade i elvakilometersklassen. Femkilometersklassen, som vanns av Högbo IF:s Lena Viklund, sprangs bara av fyra.

– Det brukar vara lite 50/50 annars men fler vill ha en riktig utmaning så nästa år kommer vi att avskaffa femkilometersklassen, säger Tomas Björn, Set Sails tävlingsarrangör.

Ryktet hade nått fram före start. Den där skidåkaren från Ockelbo, Albin Jonsson, skulle kunna snuva favoriten L-O Gävert på hans fjärde seger på Sotar Blixt-leden.

Vid vätskekontrollerna låg Albin Jonsson 40 sekunder före Gävert, trots att han sprungit fel. Gävert knappade in allt mer under andra halvan men det blev ändå Albin som sprang över mållinjen som första man, 16 sekunder före Gävert, på tiden 48.39.

– Jag fick en bra start med bra tempo som höll hela vägen upp. Men det var mer kuperat än jag trodde, jag har sprungit Lidingöloppet och det här var mycket mer kuperat. Jag sprang fel också, det är första gången jag springer det här loppet, men det gav mersmak, säger Albin, som kan tillgodoräkna sig en revansch han haft att ta igen på L-O sedan Volvo Arvika Halvmara 2014.

– Lite roligt att vinna över honom för då vann han och jag kom tvåa, säger Albin som efter en sjukdomsvistelse sadlat om från skidåkning till löpartävlingar.

Gävert nöjd

Att det inte blev en fjärde seger är inget L-O Gävert grämer sig över.

– Jag har ju mer eller mindre lagt ner och det kändes att jag var svag uppför. Jag har ändå tränat mycket inför och det slog lite fel. Det är roligt att vara med här en gång till när det är på hemmaplan. Jag kan inte vänta mig mer än en andraplats, jag gjorde det jag kunde för dagen och jag knappade ändå in bra på Albin i sista delen.

Carin Lindskog gick nyligen med i triathlonklubben I2 IF i Karlstad. Hon blev överraskad när hon kom som första kvinna över mållinjen, på tiden 1.10.

– Min tanke var bara att jag inte skulle vricka fötterna och det gjorde jag inte, så det blev en dubbel seger. Jag är gammal längdåkare och tränade terräng på 80-talet men har tagit upp det nu igen på äldre dagar. Banan var jättetuff men så rolig. Och så vackert i det här vädret och allt.

Utmaning i värmen

Ja för det var i ren sommarvärme som den femte upplagan av Set Sail IFs Trailrunning arrangerades. Vilket också syntes på bantiderna – långtifrån nya banrekord.

– Det är en del skugga i skogen så det blir inte riktigt så varmt, men värme överhuvudtaget är ju ingen fördel att springa i. Och banan är väldigt kuperad, mer än dubbelt så mycket än Lidingöloppet, säger Erik Nordlöf, tävlingsledare på Set Sail IF.

I fjol kom 51 löpare till start. I år en klar förbättring med 73 deltagare där merparten hörde till de hugade i elvakilometersklassen. Femkilometersklassen, som vanns av Högbo IF:s Lena Viklund, sprangs bara av fyra.

– Det brukar vara lite 50/50 annars men fler vill ha en riktig utmaning så nästa år kommer vi att avskaffa femkilometersklassen, säger Tomas Björn, Set Sails tävlingsarrangör.