2016-05-08 19:02

2016-05-08 19:02

Arvika skrällvann i första derbyt

ARVIKA: Fotboll

Med tanke på hur serieinledningen har sett ut för Arvika respektive Ås/Åmotfors i herrfyran var det nog inte många som tippade på hemmaseger under lördagen.

Det var dock precis vad som hände. Arvika gjorde sina fyra första mål – och nollade samtidigt gästerna.

Första målet brukar nästan alltid visa sig vara väldigt viktigt i fotboll, men i det här fallet var det nog extra viktigt.

Arvika hade nämligen inför derbyt mot Ås/Åmotfors hemma på Solviksvallen inte gjort ett enda mål hittills i seriespelet den här säsongen. Men här lossnade det redan i den femte matchminuten, då Sebastian Hammertoft kom fri på högerkanten och drog iväg ett skott som letade sig in bakom målvakten.

– Det var faktiskt jävligt ”gött”. Det var längesen jag gjorde mål i serien sist, jag är ju ingen målskytt längre, men det är alltid ”gött” att göra mål, säger Hammertoft, som inte förnekar att det var ett betydelsefullt mål:

– Ja, det tror jag. Annars hade de ju lite halvchanser de också, och de hade ju en i ribban.

Pressade på

Sebastians mål skulle visa sig bli det enda i första halvleken, men det var inte en orättvis ledning hemmalaget gick till halvleksvila med då man flera gånger om gjorde det jobbigt för Ås/Åmotfors-försvaret.

I den andra halvleken var det, inte helt oväntat, gästerna som kom ut starkt och pressade på för kvittering. Man kom också riktigt nära, med redan nämnda ribbträff av Henry Emenike som den kanske absolut främsta målchansen.

Men det lilla sista fanns inte riktigt där, utan det var i stället Arvika som kunde utöka sin ledning genom nyförvärvet Edgaras Buzas – som därmed gjorde sitt första mål i Arvikatröjan – i den 62:a minuten.

– Det känns bra. Jag hoppas kunna göra många fler mål, jag vill göra mål varje vecka, säger Edgaras, som även han gjorde ett mycket viktigt mål för laget:

– Ja, för vi ledde med bara 1-0 och vi behövde göra ett till för att kunna slappna av lite, för i varje anfall de hade skulle de kunnat göra mål. Så gjorde jag målet och alla blev glada, och jag blev också glad eftersom det var mitt första mål, säger den meriterade Litauern.

Inte långt därefter gjorde Oskar Olsson också 3-0, vilket i slutminuterna också blev till 4-0 genom Fredrik Olsson.

Vinner välförtjänt

Arvika tog därmed sina första poäng i seriespelet, och lämnar därmed den så dystra jumboplatsen i tabellen. Detta alltså efter en lite speciell vecka, med Mikael Holgersson tillbaka som huvudtränare för laget.

– Jag är naturligtvis väldigt nöjd, och väldigt glad för ”gubbarnas” skull. Vi har inte svingat något magiskt spö här, det gör man inte på två dagar, utan det handlar om att vi lägger ner ett jäkla jobb från förste gubbe till sista man, vi tar jobbet i alla lägen liksom. Det är en jäkla vilja. Vi vinner välförtjänt, det tycker jag, även om det inte skiljer så väldigt mycket, menar Holgersson, som får medhåll från andra sidan:

– 4-0 är ju inte roligt att få stryk med, det finns inte. Men jag tar gärna 4-0 i dag i baken i dag, för den inställningen Arvika visar här, de löper, de kämpar för varandra. Vi vinner många dueller, men de är bättre och löper mer, konstaterar Ås/Åmotfors-tränaren Sten-Åke ”Stenis” Westby.

Första målet brukar nästan alltid visa sig vara väldigt viktigt i fotboll, men i det här fallet var det nog extra viktigt.

Arvika hade nämligen inför derbyt mot Ås/Åmotfors hemma på Solviksvallen inte gjort ett enda mål hittills i seriespelet den här säsongen. Men här lossnade det redan i den femte matchminuten, då Sebastian Hammertoft kom fri på högerkanten och drog iväg ett skott som letade sig in bakom målvakten.

– Det var faktiskt jävligt ”gött”. Det var längesen jag gjorde mål i serien sist, jag är ju ingen målskytt längre, men det är alltid ”gött” att göra mål, säger Hammertoft, som inte förnekar att det var ett betydelsefullt mål:

– Ja, det tror jag. Annars hade de ju lite halvchanser de också, och de hade ju en i ribban.

Pressade på

Sebastians mål skulle visa sig bli det enda i första halvleken, men det var inte en orättvis ledning hemmalaget gick till halvleksvila med då man flera gånger om gjorde det jobbigt för Ås/Åmotfors-försvaret.

I den andra halvleken var det, inte helt oväntat, gästerna som kom ut starkt och pressade på för kvittering. Man kom också riktigt nära, med redan nämnda ribbträff av Henry Emenike som den kanske absolut främsta målchansen.

Men det lilla sista fanns inte riktigt där, utan det var i stället Arvika som kunde utöka sin ledning genom nyförvärvet Edgaras Buzas – som därmed gjorde sitt första mål i Arvikatröjan – i den 62:a minuten.

– Det känns bra. Jag hoppas kunna göra många fler mål, jag vill göra mål varje vecka, säger Edgaras, som även han gjorde ett mycket viktigt mål för laget:

– Ja, för vi ledde med bara 1-0 och vi behövde göra ett till för att kunna slappna av lite, för i varje anfall de hade skulle de kunnat göra mål. Så gjorde jag målet och alla blev glada, och jag blev också glad eftersom det var mitt första mål, säger den meriterade Litauern.

Inte långt därefter gjorde Oskar Olsson också 3-0, vilket i slutminuterna också blev till 4-0 genom Fredrik Olsson.

Vinner välförtjänt

Arvika tog därmed sina första poäng i seriespelet, och lämnar därmed den så dystra jumboplatsen i tabellen. Detta alltså efter en lite speciell vecka, med Mikael Holgersson tillbaka som huvudtränare för laget.

– Jag är naturligtvis väldigt nöjd, och väldigt glad för ”gubbarnas” skull. Vi har inte svingat något magiskt spö här, det gör man inte på två dagar, utan det handlar om att vi lägger ner ett jäkla jobb från förste gubbe till sista man, vi tar jobbet i alla lägen liksom. Det är en jäkla vilja. Vi vinner välförtjänt, det tycker jag, även om det inte skiljer så väldigt mycket, menar Holgersson, som får medhåll från andra sidan:

– 4-0 är ju inte roligt att få stryk med, det finns inte. Men jag tar gärna 4-0 i dag i baken i dag, för den inställningen Arvika visar här, de löper, de kämpar för varandra. Vi vinner många dueller, men de är bättre och löper mer, konstaterar Ås/Åmotfors-tränaren Sten-Åke ”Stenis” Westby.