2016-04-11 10:10

2016-04-11 10:10

Jösse skrällde mot Pergamon

JÖNKÖPING: Bowling

Utropstecknen ville inte ta slut. Jösse vände underläge 7-3 till seger med 9-11 mot Pergamon i SM-slutspelets första match.
En rysare där Peter Westin vann med 11 raka strikes mot storspelaren Jesper Svensson och Mattias Jansson besegrade världsstjärnan Osku Palermaa i slutrutorna.
– Det går inte att beskriva känslan, säger Raymond Jansson i Jösse, som blev trea efter Pergamons två segrar.

Jösse har bara besegrat Elitserievinnarna i Pergamon en gång tidigare. Nu var det dags igen.

– Vi gör säsongens match alltså. Förra året ruskade vi om dem, och i år spöade vi dem. Helt fantastiskt, jag tror inte de där hemma förstår hur jävla stort detta är, säger Jösses Raymond Jansson, som har en enkel förklaring hur de bemästrade konststycket att besegra Pergamon i SM-slutspel.

– De var inte helt bekväma medan vi gjorde en fantastisk match, säger Raymond Jansson.

Detta trots att Pergamon fått välja profil, Melbourne, en kort profil som vanligtvis inte brukar tilltala Jösse.

Pergamon tog hand om matchen inledningsvis med 5-0 i första, men Jösse knappade in i andra som de vann med 2-3 med bara tio poängs marginal på totalpoängen. Ställning 7-3 inför tredje där kloten började rulla åt Jösses favör. När det såg ut som att lagen skulle vinna två bord vardera klev Jösses Fredrik Tjernes och Mattias Jansson in och rumsterade om och vann sitt bord.

– I en sådan här tajt match är alla prestationer guld värda, säger Jösses Raymond Jansson.

11 raka strikes av Peter

Den riktiga rysaren lät vänta på sig till slutet. Med 8-7 till Pergamon levde chansen ännu för Jösse. Där ställdes Peter Westin och Andreas Jonsson mot landslagsstjärnan Jesper Svensson och Robert Andersson. Peter Westin sparade det bästa till sist med 11 raka strikes och en kägla kvar i sista, en serie på 299 poäng – som skickligt nog sopade banan mot Jesper Svensson på 223 poäng.

– Det går inte att beskriva, en sådan grej gör man kanske en gång. Vi märkte i sista att de blev stressade, det var inte samma Pergamon och vi såg vår chans, säger Jösses Raymond Jansson.

Vann över världsstjärna

Men än var det inte klart. Ett bord återstod och Jösse ledde med 9-10.

– Det blev extra dramatiskt där. Osku Palermaa och Mattias (Jansson reds. anm.) var ensamma kvar att spela, säger Raymond Jansson.

Osku satte första striken och behövde två till i slutrutorna. Men kägla nummer 10 stod upp efter andra slaget och Mattias skrapade ihop sju poäng mer – och där var det klart. Jösse vann med 6 909 kägelpoäng mot Pergamons 6 848.

– Andra gången i Jösses historia som vi besegrar Pergamon, dessutom i ett SM-slutspel. Hela gruppen ska ha beröm för detta. Att vinna mot spelare som Jesper Svensson och Osku Palermaa visar att det är värt att lägga ner all den tid och energi som vi gör, säger Raymond Jansson.

Pergamon till krismöte

Utgången fick motståndarna att darra till.

– Pergamon kallade till ett krismöte efteråt. Vi känner grabbarna och de tyckte vi presterat riktigt bra, säger Raymond Jansson.

I andra slutspelsmatchen hade Pergamon fått tillbaka ansiktsfärgen och vann med 2-18 (0-5, 0-5, 1-4, 1-4).

Jösse stod nu för profilvalet och det var för lockande att inte välja samma som gårdagen, trots den korta profilen. Ett beslut som Raymond med facit i hand ångrar.

– Vi var dumma nog att resonera så att hade vi gjort det en gång kunde vi göra det en gång till. Vi har grämt oss efteråt men man kan inte efterkonstruera.

Avgjorde i tredje

I den tredje och avgörande matchen hade Jösse mer att säga till om, men Pergamon blev än en gång övermäktiga när matchen kunde avslutas redan i tredje omgången och de vann med 13-2 (5-0, 4-1, 4-1).

– Vi spelade inte slutspel för att komma trea. Samtidigt har vi visat att vi flyttar fram våra positioner varje år. Jag hoppas vi kan ta ytterligare ett steg framåt, säger Raymond.

Jösses poäng i första matchen: Markus Jansson 966, Peter Westin 921, Fredrik Tjernes 868, Mattias Jansson 857, Andreas Jonsson 842, Björn Lindqvist 805, Robert Lindberg 782, Kristian Persson 659, Karl-Johan Eliasson 148.

Andra matchen: Robert Lindberg 874, Andreas Jonsson 836, Markus Jansson 836, Mattias Jansson 823, Björn Lindqvist 821, Fredrik Tjernes 816, Mattias Nilsson 629, Kristian Persson 548, Peter Westin 403.

Tredje matchen (tre serier): Mattias Jansson 715, Robert Lindberg 686, Andreas Jonsson 674, Mattias Nilsson 657, Markus Jansson 650, Fredrik Tjernes 601, Peter Westin 578, Björn Lindqvist 342, Kristian Persson 231.

Jösse har bara besegrat Elitserievinnarna i Pergamon en gång tidigare. Nu var det dags igen.

– Vi gör säsongens match alltså. Förra året ruskade vi om dem, och i år spöade vi dem. Helt fantastiskt, jag tror inte de där hemma förstår hur jävla stort detta är, säger Jösses Raymond Jansson, som har en enkel förklaring hur de bemästrade konststycket att besegra Pergamon i SM-slutspel.

– De var inte helt bekväma medan vi gjorde en fantastisk match, säger Raymond Jansson.

Detta trots att Pergamon fått välja profil, Melbourne, en kort profil som vanligtvis inte brukar tilltala Jösse.

Pergamon tog hand om matchen inledningsvis med 5-0 i första, men Jösse knappade in i andra som de vann med 2-3 med bara tio poängs marginal på totalpoängen. Ställning 7-3 inför tredje där kloten började rulla åt Jösses favör. När det såg ut som att lagen skulle vinna två bord vardera klev Jösses Fredrik Tjernes och Mattias Jansson in och rumsterade om och vann sitt bord.

– I en sådan här tajt match är alla prestationer guld värda, säger Jösses Raymond Jansson.

11 raka strikes av Peter

Den riktiga rysaren lät vänta på sig till slutet. Med 8-7 till Pergamon levde chansen ännu för Jösse. Där ställdes Peter Westin och Andreas Jonsson mot landslagsstjärnan Jesper Svensson och Robert Andersson. Peter Westin sparade det bästa till sist med 11 raka strikes och en kägla kvar i sista, en serie på 299 poäng – som skickligt nog sopade banan mot Jesper Svensson på 223 poäng.

– Det går inte att beskriva, en sådan grej gör man kanske en gång. Vi märkte i sista att de blev stressade, det var inte samma Pergamon och vi såg vår chans, säger Jösses Raymond Jansson.

Vann över världsstjärna

Men än var det inte klart. Ett bord återstod och Jösse ledde med 9-10.

– Det blev extra dramatiskt där. Osku Palermaa och Mattias (Jansson reds. anm.) var ensamma kvar att spela, säger Raymond Jansson.

Osku satte första striken och behövde två till i slutrutorna. Men kägla nummer 10 stod upp efter andra slaget och Mattias skrapade ihop sju poäng mer – och där var det klart. Jösse vann med 6 909 kägelpoäng mot Pergamons 6 848.

– Andra gången i Jösses historia som vi besegrar Pergamon, dessutom i ett SM-slutspel. Hela gruppen ska ha beröm för detta. Att vinna mot spelare som Jesper Svensson och Osku Palermaa visar att det är värt att lägga ner all den tid och energi som vi gör, säger Raymond Jansson.

Pergamon till krismöte

Utgången fick motståndarna att darra till.

– Pergamon kallade till ett krismöte efteråt. Vi känner grabbarna och de tyckte vi presterat riktigt bra, säger Raymond Jansson.

I andra slutspelsmatchen hade Pergamon fått tillbaka ansiktsfärgen och vann med 2-18 (0-5, 0-5, 1-4, 1-4).

Jösse stod nu för profilvalet och det var för lockande att inte välja samma som gårdagen, trots den korta profilen. Ett beslut som Raymond med facit i hand ångrar.

– Vi var dumma nog att resonera så att hade vi gjort det en gång kunde vi göra det en gång till. Vi har grämt oss efteråt men man kan inte efterkonstruera.

Avgjorde i tredje

I den tredje och avgörande matchen hade Jösse mer att säga till om, men Pergamon blev än en gång övermäktiga när matchen kunde avslutas redan i tredje omgången och de vann med 13-2 (5-0, 4-1, 4-1).

– Vi spelade inte slutspel för att komma trea. Samtidigt har vi visat att vi flyttar fram våra positioner varje år. Jag hoppas vi kan ta ytterligare ett steg framåt, säger Raymond.

Jösses poäng i första matchen: Markus Jansson 966, Peter Westin 921, Fredrik Tjernes 868, Mattias Jansson 857, Andreas Jonsson 842, Björn Lindqvist 805, Robert Lindberg 782, Kristian Persson 659, Karl-Johan Eliasson 148.

Andra matchen: Robert Lindberg 874, Andreas Jonsson 836, Markus Jansson 836, Mattias Jansson 823, Björn Lindqvist 821, Fredrik Tjernes 816, Mattias Nilsson 629, Kristian Persson 548, Peter Westin 403.

Tredje matchen (tre serier): Mattias Jansson 715, Robert Lindberg 686, Andreas Jonsson 674, Mattias Nilsson 657, Markus Jansson 650, Fredrik Tjernes 601, Peter Westin 578, Björn Lindqvist 342, Kristian Persson 231.