2016-03-20 20:00

2016-03-20 20:00

OS-simmaren Simon Sjödin inspirerade Arvikasimmare

ARVIKA: Simning

Under lördagsförmiddagen fick simhallen i Arvika ett riktigt finbesök.
EM-medaljören och OS-simmaren Simon Sjödin fanns nämligen på plats för att lära ut teknik och inspirera de aktiva i Arvika Simsällskaps medleygrupper under deras träning.
– Det var väldigt intressant att få se någon som verkligen tävlar på den högsta nivån simma, säger Johanna Nilsson.

OS går, som de flesta nog vet, av stapeln i Rio i sommar. Det är vad den redan OS-klara simmaren Simon Sjödin lägger det mesta av sitt fokus på just nu.

Men vid sidan av detta hinner han också med lite andra saker. En av dem är att inspirera, och kanske ytterligare motivera, lite yngre simmare, vilket han visade under lördagen då han var på besök i just Arvika.

– De frågade mig om jag kunde tänka mig att komma, och självklart, jag gillar att komma och försöka lära ut, försöka vara en förebild och försöka utveckla simningen i de lite mindre orterna också, menar Simon Sjödin.

– Om bara någon liten gnista tänds hos dem, och de ser att om man vill välja att satsa hundra procent på simning så går det att bli bra, det är väl lite det syftet här är, att jag ska försöka att bara inspirera och få dem tycka att det är kul, och kanske lära ut lite nya teknikövningar, så att de kan ta åt sig och utveckla sig själva.

Dagen började alltså med att Simon var med och ledde träningen för Arvika Simsällskaps medleygrupper, där de fick en liten inblick i hur en landslagssimmare tränar.

Fick bra gensvar

– Det finns så många aspekter inom simningen som man kan lära sig att bli bättre på, tekniken är alltid viktigast inom simningen, så det jobbade vi första timmen ganska mycket med. Och sen visade jag även ett fartpass, hårt konditionspass som jag själv brukar göra, så de fick känna på hur det känns, berättar Sjödin.

– Jag tror jag fick bra gensvar på dem, att de tyckte att det var kul och att det var jävligt jobbigt, så de kommer nog kunna gå och lägga sig tidigt ikväll.

En av dem i ASS som var med i lördags och fick privilegiet att få träna med Simon var Johanna Nilsson.

– Jag tyckte det var jätteroligt. Det var väldigt intressant att få se någon som verkligen tävlar på den högsta nivån simma, det var jättetrevligt och jättekul, säger Johanna.

Vad tar du med dig från det här?

– Jag tar med mig den tekniken som jag har fått lära mig, och att man alltid ska sikta högt ändå, och att man ska ha ett mål med träningen, för då har man någonting att sikta emot.

Simon har hunnit fylla 29 år nu och är en rätt så välmeriterad simmare i de stora sammanhangen. Han var med i OS i Peking 2008, samtidigt som han samma år ingick i det lag som vann brons på 4x100 meter medley i långbane-EM i Nederländska Eindhoven.

Sedan skulle det dock dröja till 2013 innan nästa stora framgång, då han knep ett silver på 200 meter medley i kortbane-EM i Herning, för att sedan följa upp detta två år senare med ett brons i 200 meter fjäril när Netanya i Israel stod som värd för EM.

– Jag kör ju både medley och fjäril, så det var kul att jag fick vinna medalj på fjäril också, det kändes bra att kunna avsluta förra säsongen med en medalj, så går man vidare och vet att man är på rätt spår, och kan pressa sig lite extra inför OS.

Är inte på liv och död

Ett OS där Simon har ett ganska högt uppsatt mål.

– Jag var ju åtta på VM förra året, så en topp fem-placering har jag siktet mot. Då skulle man kunna pensionera sig och se tillbaka på en god karriär, säger Simon, som dock kan tycka att det är skönt att slippa tänka på OS.

– Visst, OS är viktigt liksom, men egentligen handlar det om att ha kul, och det är lite därför man gör såna här grejer, för att påminna sig själv om att simningen är inte på liv och död. Så därför är det jättekul att komma hit till Arvika och få en liten avskärmare och lära ut lite, avslutar Stockholmaren, som senare under dagen höll en föreläsning för barnen där han berättade sin historia.

OS går, som de flesta nog vet, av stapeln i Rio i sommar. Det är vad den redan OS-klara simmaren Simon Sjödin lägger det mesta av sitt fokus på just nu.

Men vid sidan av detta hinner han också med lite andra saker. En av dem är att inspirera, och kanske ytterligare motivera, lite yngre simmare, vilket han visade under lördagen då han var på besök i just Arvika.

– De frågade mig om jag kunde tänka mig att komma, och självklart, jag gillar att komma och försöka lära ut, försöka vara en förebild och försöka utveckla simningen i de lite mindre orterna också, menar Simon Sjödin.

– Om bara någon liten gnista tänds hos dem, och de ser att om man vill välja att satsa hundra procent på simning så går det att bli bra, det är väl lite det syftet här är, att jag ska försöka att bara inspirera och få dem tycka att det är kul, och kanske lära ut lite nya teknikövningar, så att de kan ta åt sig och utveckla sig själva.

Dagen började alltså med att Simon var med och ledde träningen för Arvika Simsällskaps medleygrupper, där de fick en liten inblick i hur en landslagssimmare tränar.

Fick bra gensvar

– Det finns så många aspekter inom simningen som man kan lära sig att bli bättre på, tekniken är alltid viktigast inom simningen, så det jobbade vi första timmen ganska mycket med. Och sen visade jag även ett fartpass, hårt konditionspass som jag själv brukar göra, så de fick känna på hur det känns, berättar Sjödin.

– Jag tror jag fick bra gensvar på dem, att de tyckte att det var kul och att det var jävligt jobbigt, så de kommer nog kunna gå och lägga sig tidigt ikväll.

En av dem i ASS som var med i lördags och fick privilegiet att få träna med Simon var Johanna Nilsson.

– Jag tyckte det var jätteroligt. Det var väldigt intressant att få se någon som verkligen tävlar på den högsta nivån simma, det var jättetrevligt och jättekul, säger Johanna.

Vad tar du med dig från det här?

– Jag tar med mig den tekniken som jag har fått lära mig, och att man alltid ska sikta högt ändå, och att man ska ha ett mål med träningen, för då har man någonting att sikta emot.

Simon har hunnit fylla 29 år nu och är en rätt så välmeriterad simmare i de stora sammanhangen. Han var med i OS i Peking 2008, samtidigt som han samma år ingick i det lag som vann brons på 4x100 meter medley i långbane-EM i Nederländska Eindhoven.

Sedan skulle det dock dröja till 2013 innan nästa stora framgång, då han knep ett silver på 200 meter medley i kortbane-EM i Herning, för att sedan följa upp detta två år senare med ett brons i 200 meter fjäril när Netanya i Israel stod som värd för EM.

– Jag kör ju både medley och fjäril, så det var kul att jag fick vinna medalj på fjäril också, det kändes bra att kunna avsluta förra säsongen med en medalj, så går man vidare och vet att man är på rätt spår, och kan pressa sig lite extra inför OS.

Är inte på liv och död

Ett OS där Simon har ett ganska högt uppsatt mål.

– Jag var ju åtta på VM förra året, så en topp fem-placering har jag siktet mot. Då skulle man kunna pensionera sig och se tillbaka på en god karriär, säger Simon, som dock kan tycka att det är skönt att slippa tänka på OS.

– Visst, OS är viktigt liksom, men egentligen handlar det om att ha kul, och det är lite därför man gör såna här grejer, för att påminna sig själv om att simningen är inte på liv och död. Så därför är det jättekul att komma hit till Arvika och få en liten avskärmare och lära ut lite, avslutar Stockholmaren, som senare under dagen höll en föreläsning för barnen där han berättade sin historia.