2016-02-16 20:34

2016-02-16 20:34

Nya SM-guld till Våge

TRILLEVALLEN: Polisidrott

Våge Strålin säkrade två nya guldmedaljer när polis-SM på skidor avgjordes förra veckan.
Dessutom fyllde den 68-årige Ottebolsbon på sin digra medaljsamling med en silvermedalj genom att sluta tvåa i H21-klassen i skidfältskytte.

På polis-SM i skidor tävlas det i tre olika discipliner. Vanlig längdåkning, i klassisk stil, stod först på tävlingsprogrammet när årets tävling inleddes förra måndagen uppe i Trillevallen.

– Det ligger nära Åre, säger Våge.

– Det var fint. Jag har aldrig varit däruppe förut, och det var jättefint. Man kunde åka ut på myrarna efter tävlingarna och njuta. Det fanns tolv mil spår, fortsätter han.

Innan Våge kunde ge sig ut och njuta av de fina spåren hade han dock SM-tävlingar att klara av varje dag.

– Första dagen körde vi i H60-klassen en mil i klassisk stil, berättar han.

– Där blev det guld.

Våges tid i mål var 36,10, och därmed var han 30 sekunder snabbare än tvåan Östen Karlsson, Lycksele, och ytterligare 18 sekunder före trean Georg Samuelsson, Uppsala.

– Det var väldigt tight, men jag startade efter dem så jag hade koll på dem. Jag startade 30 sekunder efter Östen, och efter sex kilometer var jag i kapp honom. Sedan fick jag syn på ryggen på Georg också en bit innan mål.

Andra dagen var det skidskytte som gällde, med finkalibrig pistol.

– Då åker vi fristil, tio kilometer, och skjuter med 22-an på vanliga skidskyttemål. Vi skjuter fyra stationer, stående, med stödhand på första och tredje stationen, utan stödhand på andra och fjärde, förklarar Våge, som här tävlade i H55-klassen.

– Där vann jag också, 52,12 hade jag med tillägg. Jag missade sju skott, bland annat tre på sista stationen, men jag såg att de andra missade ännu mer så det var aldrig någon fara, säger Våge, som denna gång hade Stefan Söderberg, Karlstad, närmast bakom sig i resultatlistan.

SM-tävlingarna avslutades med skidfältskytte under onsdagen.

– Där skjuter vi med tjänstepistol. Det var sex skjutningar och någonstans mellan elva och tolv kilometers åkning. Där körde jag i H21, för det är lite roligt att slå dem där. Det är en del som tycker det är lite jobbigt att förlora mot någon som är såpass gammal som mig, säger Våge och skrattar.

– Men jag vann inte där. Jag blev tvåa, fortsätter han.

– Det är jag nöjd med. De är ju 40-45 år yngre än mig många av de andra i toppen.

Segrare i H21-klassen i skidfältskytte blev Niklas Sellin, Sundsvall, som både sköt och åkte skidor bra.

– Han är duktig. Han hade tre minuter bättre åktid än mig, så honom var det inte lätt att göra något åt, avslutar Våge.

På polis-SM i skidor tävlas det i tre olika discipliner. Vanlig längdåkning, i klassisk stil, stod först på tävlingsprogrammet när årets tävling inleddes förra måndagen uppe i Trillevallen.

– Det ligger nära Åre, säger Våge.

– Det var fint. Jag har aldrig varit däruppe förut, och det var jättefint. Man kunde åka ut på myrarna efter tävlingarna och njuta. Det fanns tolv mil spår, fortsätter han.

Innan Våge kunde ge sig ut och njuta av de fina spåren hade han dock SM-tävlingar att klara av varje dag.

– Första dagen körde vi i H60-klassen en mil i klassisk stil, berättar han.

– Där blev det guld.

Våges tid i mål var 36,10, och därmed var han 30 sekunder snabbare än tvåan Östen Karlsson, Lycksele, och ytterligare 18 sekunder före trean Georg Samuelsson, Uppsala.

– Det var väldigt tight, men jag startade efter dem så jag hade koll på dem. Jag startade 30 sekunder efter Östen, och efter sex kilometer var jag i kapp honom. Sedan fick jag syn på ryggen på Georg också en bit innan mål.

Andra dagen var det skidskytte som gällde, med finkalibrig pistol.

– Då åker vi fristil, tio kilometer, och skjuter med 22-an på vanliga skidskyttemål. Vi skjuter fyra stationer, stående, med stödhand på första och tredje stationen, utan stödhand på andra och fjärde, förklarar Våge, som här tävlade i H55-klassen.

– Där vann jag också, 52,12 hade jag med tillägg. Jag missade sju skott, bland annat tre på sista stationen, men jag såg att de andra missade ännu mer så det var aldrig någon fara, säger Våge, som denna gång hade Stefan Söderberg, Karlstad, närmast bakom sig i resultatlistan.

SM-tävlingarna avslutades med skidfältskytte under onsdagen.

– Där skjuter vi med tjänstepistol. Det var sex skjutningar och någonstans mellan elva och tolv kilometers åkning. Där körde jag i H21, för det är lite roligt att slå dem där. Det är en del som tycker det är lite jobbigt att förlora mot någon som är såpass gammal som mig, säger Våge och skrattar.

– Men jag vann inte där. Jag blev tvåa, fortsätter han.

– Det är jag nöjd med. De är ju 40-45 år yngre än mig många av de andra i toppen.

Segrare i H21-klassen i skidfältskytte blev Niklas Sellin, Sundsvall, som både sköt och åkte skidor bra.

– Han är duktig. Han hade tre minuter bättre åktid än mig, så honom var det inte lätt att göra något åt, avslutar Våge.