2016-02-10 10:18

2016-02-10 10:18

Relativt oförändrat läge för SMK Eda

CHARLOTTENBERG: Rally

Det milda vädret har som bekant ställt till det ordentligt för genomförandet av Svenska rallyt, med flera inställda sträckor. Men det har dock inte drabbat specialsträckorna uppe vid Röjden, där SMK Eda återigen finns med som funktionärshjälp.
– Det är väldigt lika upplägg mot förra året, vi är tillbaka på kända marker, säger SMK Edas Ola Bergman.

I måndags togs beslutet att Svenska rallyt, efter mycket om och men med väderprognoser fram och tillbaka, trots allt skulle genomföras.

Dock med vissa komplikationer, då shakedown, SS Kirkenaer och SS Hagfors Sprint har ställts in – samtidigt som också hela den historiska klassen har ställts in för att minimera antalet bilar som kör på vägarna.

Mindre att göra

För SMK Eda, som precis som förra året kommer att vara stationerade på SS Röjden 1 och 2 som funktionärshjälp, tillsammans med Östmarks MFF, Likenäs MK samt MK West Skoter, blir det inga större skillnader att ta hänsyn till.

– För vår del blir det att den historiska klassen är borta, det blir lite mindre att göra på fredag. Andra varvet, alltså SS8 Röjden 2, blir lite tidigare, 14.13 (i stället för 15.43 som det var tänkt från början), berättar SMK Edas Ola Bergman.

– Det är väldigt lika upplägg mot förra året, vi är tillbaka på kända marker. Vi är drygt 30 funktionärer som har hand om start och vakthållning fram till första vägbytet.

Flyttad rekognosering

Dessutom tillkommer också lite folk, vilka skulle ha varit funktionärer till sträckan i Kirkenaer, som extra hjälp för Ola och de andra uppe vid Röjden.

Något som dock blev tvunget att flyttas är rekognoseringen, som egentligen skulle ha genomförts i går och i dag. Men ledningen valde att skjuta fram det en dag, så det alltså i stället sker i dag och i morgon.

Kallare väder förväntas nämligen komma in, och man vill minimera vägskadorna.

De sträckor som är i bäst skick rekognoseras alltså i dag, vilket innefattar just SS Röjden 1 och 2, som är de nordligast belägna sträckorna i rallyt och har klarat det milda vädret något bättre än vägarna lite längre söderut.

Lovande prognos

– Det är is på vägen, konstaterar Ola, som tycker att det var ett bra beslut som ledningen för Svenska rallyt tog:

– Det var helt rätt, det var ju nära att det inte skulle bli något överhuvudtaget, men det väder som den senaste prognosen visar ser stabil ut, med flera kallgrader.

Och även om det fortfarande finns en risk att det inte blir tillräckligt kallt, vilket skulle kunna innebära större konsekvenser för rallyt – ser det i nuläget ganska lovande ut.

– Det blir vad det blir, men det verkar som det blir bra, avslutar Ola.

I måndags togs beslutet att Svenska rallyt, efter mycket om och men med väderprognoser fram och tillbaka, trots allt skulle genomföras.

Dock med vissa komplikationer, då shakedown, SS Kirkenaer och SS Hagfors Sprint har ställts in – samtidigt som också hela den historiska klassen har ställts in för att minimera antalet bilar som kör på vägarna.

Mindre att göra

För SMK Eda, som precis som förra året kommer att vara stationerade på SS Röjden 1 och 2 som funktionärshjälp, tillsammans med Östmarks MFF, Likenäs MK samt MK West Skoter, blir det inga större skillnader att ta hänsyn till.

– För vår del blir det att den historiska klassen är borta, det blir lite mindre att göra på fredag. Andra varvet, alltså SS8 Röjden 2, blir lite tidigare, 14.13 (i stället för 15.43 som det var tänkt från början), berättar SMK Edas Ola Bergman.

– Det är väldigt lika upplägg mot förra året, vi är tillbaka på kända marker. Vi är drygt 30 funktionärer som har hand om start och vakthållning fram till första vägbytet.

Flyttad rekognosering

Dessutom tillkommer också lite folk, vilka skulle ha varit funktionärer till sträckan i Kirkenaer, som extra hjälp för Ola och de andra uppe vid Röjden.

Något som dock blev tvunget att flyttas är rekognoseringen, som egentligen skulle ha genomförts i går och i dag. Men ledningen valde att skjuta fram det en dag, så det alltså i stället sker i dag och i morgon.

Kallare väder förväntas nämligen komma in, och man vill minimera vägskadorna.

De sträckor som är i bäst skick rekognoseras alltså i dag, vilket innefattar just SS Röjden 1 och 2, som är de nordligast belägna sträckorna i rallyt och har klarat det milda vädret något bättre än vägarna lite längre söderut.

Lovande prognos

– Det är is på vägen, konstaterar Ola, som tycker att det var ett bra beslut som ledningen för Svenska rallyt tog:

– Det var helt rätt, det var ju nära att det inte skulle bli något överhuvudtaget, men det väder som den senaste prognosen visar ser stabil ut, med flera kallgrader.

Och även om det fortfarande finns en risk att det inte blir tillräckligt kallt, vilket skulle kunna innebära större konsekvenser för rallyt – ser det i nuläget ganska lovande ut.

– Det blir vad det blir, men det verkar som det blir bra, avslutar Ola.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.