2015-12-04 06:00

2015-12-04 07:31

Jacob närmar sig comeback

ST. JOHN'S: Ishockey

I sista stund innan NHL-premiären fick Jacob de la Rose besked om att han inte fick en plats i Montreals trupp, och i den 13:e matchen i AHL med farmarlaget St. John's blev Arvikasonen skadad.
– Jag har redan varit borta i fyra veckor, men jag hoppas vara tillbaka i spel om tio dagar i alla fall, säger Jacob.

Säsongen har så här långt inte alls utvecklat sig som Jacob de la Rose hade förhoppningar om i somras.

Efter framgångarna i våras, då Jacob först blev uppkallad till Montreal Canadiens från farmarlaget i AHL i början av februari, och sedan fick spela i NHL resten av säsongen, hade han siktet inställt på spel i hockeyvärldens finrum även den här säsongen.

– Det är klart. Alla vill vara däruppe, och det vill jag också. Jag vet ju vilken skillnad det är på att spela i NHL jämfört med AHL, säger Jacob.

På väg till premiären

Under försäsongen såg det länge ut som om den 20-årige Arvikasonen skulle få en plats i Montreal Canadiens NHL-trupp, men precis innan premiärmatchen borta mot Toronto i början av oktober fick Jacob besked om att han skulle få inleda säsongen med farmarlaget i AHL.

– Vi var på väg till flygplatsen när jag fick reda på att jag blivit nedkallad, berättar Jacob.

– De plockade in en kille från ett annat lag, då var det bara att kliva in på kontoret där de berättade att jag skulle till farmarlaget. De sa att de ville att jag skulle få mycket speltid för att utvecklas.

Ledbandsskada

Mycket speltid blev det också för Jacob under inledningen av säsongen i Montreals nya farmarlag, St. John's Icecaps. Men i början av november, under bortamatchen mot Hershey Bears, var oturen framme.

– Jag skadade knäet. Uttänjt inre ledband, av andra graden, säger Jacob, som nu varit borta från spel i en månad på grund av skadan.

– Jag är tillbaka på is nu i alla fall, så nu ska det inte dröja alltför länge innan jag kan spela igen.

Intresse runt laget

Under sin frånvaro på grund av knäskadan har Jacob fått hålla sig på sin nya ”hemmaplan” – St. John's, som ligger på atlantön Newfoundland och är Nordamerikas östligaste stad.

– Det är betydligt större intresse runt laget här än vad det var i Hamilton där jag spelade förra hösten. Det är fullsatt varje match när vi spelar här, så det är kul, säger Jacob.

– Upplägget vi har här är alltid att vi spelar hemma i två veckor och sedan spelar vi borta i två veckor. Laget är iväg nu, så går allt som planerat med skadan så spelar jag hemma nästa gång, konstaterar Jacob, som då kommer att bli ett välkommet tillskott i St. John's matchtrupp.

Många på skadelistan

– Just nu är vi sju ordinarie forwards som är borta. Fyra är skadade och tre är uppkallade till Montreal, som också har haft lite skador nu på slutet., berättar Jacob.

– Det var inte en skada i Montreal de första månaderna, men sedan när jag blev skadad blev fyra man skadade direkt, fortsätter han med ett skratt.

– Det är lite typiskt, men det där är inget som jag kan påverka. Det gäller bara att jag presterar så bra jag kan när jag får börja spela igen och göra mig förtjänt av en ny chans.

Bra start av Montreal

Till saken hör också att Montreal har startat säsongen riktigt bra, i skrivande stund så toppar laget den östra halvan i NHL på 41 poäng, fyra poäng före New York Rangers som följer närmast efter.

Montreal ser alltså ut som ett lag som på allvar ska kunna vara med i kampen om segern i Stanley Cup frampå vårkanten – och när den kampen inleds siktar Jacob på att vara tillbaka i Montreals trupp.

– Läget påminner lite om förra säsongen. Då gick det också tungt i början av säsongen, säger Jacob.

– Sedan gick det riktigt bra under andra halvan. Jag hoppas att det ska gå lika bra den här säsongen.

Säsongen har så här långt inte alls utvecklat sig som Jacob de la Rose hade förhoppningar om i somras.

Efter framgångarna i våras, då Jacob först blev uppkallad till Montreal Canadiens från farmarlaget i AHL i början av februari, och sedan fick spela i NHL resten av säsongen, hade han siktet inställt på spel i hockeyvärldens finrum även den här säsongen.

– Det är klart. Alla vill vara däruppe, och det vill jag också. Jag vet ju vilken skillnad det är på att spela i NHL jämfört med AHL, säger Jacob.

På väg till premiären

Under försäsongen såg det länge ut som om den 20-årige Arvikasonen skulle få en plats i Montreal Canadiens NHL-trupp, men precis innan premiärmatchen borta mot Toronto i början av oktober fick Jacob besked om att han skulle få inleda säsongen med farmarlaget i AHL.

– Vi var på väg till flygplatsen när jag fick reda på att jag blivit nedkallad, berättar Jacob.

– De plockade in en kille från ett annat lag, då var det bara att kliva in på kontoret där de berättade att jag skulle till farmarlaget. De sa att de ville att jag skulle få mycket speltid för att utvecklas.

Ledbandsskada

Mycket speltid blev det också för Jacob under inledningen av säsongen i Montreals nya farmarlag, St. John's Icecaps. Men i början av november, under bortamatchen mot Hershey Bears, var oturen framme.

– Jag skadade knäet. Uttänjt inre ledband, av andra graden, säger Jacob, som nu varit borta från spel i en månad på grund av skadan.

– Jag är tillbaka på is nu i alla fall, så nu ska det inte dröja alltför länge innan jag kan spela igen.

Intresse runt laget

Under sin frånvaro på grund av knäskadan har Jacob fått hålla sig på sin nya ”hemmaplan” – St. John's, som ligger på atlantön Newfoundland och är Nordamerikas östligaste stad.

– Det är betydligt större intresse runt laget här än vad det var i Hamilton där jag spelade förra hösten. Det är fullsatt varje match när vi spelar här, så det är kul, säger Jacob.

– Upplägget vi har här är alltid att vi spelar hemma i två veckor och sedan spelar vi borta i två veckor. Laget är iväg nu, så går allt som planerat med skadan så spelar jag hemma nästa gång, konstaterar Jacob, som då kommer att bli ett välkommet tillskott i St. John's matchtrupp.

Många på skadelistan

– Just nu är vi sju ordinarie forwards som är borta. Fyra är skadade och tre är uppkallade till Montreal, som också har haft lite skador nu på slutet., berättar Jacob.

– Det var inte en skada i Montreal de första månaderna, men sedan när jag blev skadad blev fyra man skadade direkt, fortsätter han med ett skratt.

– Det är lite typiskt, men det där är inget som jag kan påverka. Det gäller bara att jag presterar så bra jag kan när jag får börja spela igen och göra mig förtjänt av en ny chans.

Bra start av Montreal

Till saken hör också att Montreal har startat säsongen riktigt bra, i skrivande stund så toppar laget den östra halvan i NHL på 41 poäng, fyra poäng före New York Rangers som följer närmast efter.

Montreal ser alltså ut som ett lag som på allvar ska kunna vara med i kampen om segern i Stanley Cup frampå vårkanten – och när den kampen inleds siktar Jacob på att vara tillbaka i Montreals trupp.

– Läget påminner lite om förra säsongen. Då gick det också tungt i början av säsongen, säger Jacob.

– Sedan gick det riktigt bra under andra halvan. Jag hoppas att det ska gå lika bra den här säsongen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.