2015-12-03 17:46

2015-12-03 17:46

Valfjället öppnar igen

KÖLA: Alpint

Nu till helgen är det dags att öppna Valfjället för denna vintersäsong, då det är den nedre delen av Matts Olsson-backen som från och med lördag kommer att vara tillgänglig för allmänheten.
– Det ska bli riktigt roligt att komma i gång, det är inte så vanligt att vi öppnar så tidigt, konstaterar Torbjörn Malmstedt, driftsledare för Valfjället.

Det blir ett betydligt tidigare öppnande för Valfjället i år i jämförelse med ifjol, då man förra året inte kunde öppna förrän i slutet av december – den 28:e – medan man detta år kommer öppna redan till lördagen, alltså nästan en månad tidigare.

– Vi fick ju fyra dygn med tre bra nätter, så vi fick ihop snö. Sista delen av Matts Olsson-backen ser riktigt bra ut, hade vi fått tre bra dygn till hade vi kunnat öppna 750 meter in, berättar Valfjällets nya driftsledare Torbjörn Malmstedt.

– Det ska bli roligt att komma i gång, det är inte så vanligt att vi öppnar så tidigt. Vi får tro att vädergudarna är med oss, att det inte regnar. Men det ser bra ut tycker jag, vi är i fas.

Slipper åka långt

Och detta ovanligt tidiga öppnande kommer få flera positiva konsekvenser.

– Det är bra för klubben att vi kommer i gång, då kanske de slipper att åka till Sälen och Trysil, det är bra, alltid bra om barnen kommer i gång tidigt, det kan bli mer köp av säsongspass i julklapp, menar Torbjörn.

Det kommer dock dröja lite längre tills man är redo att öppna allt vad anläggningen har att erbjuda.

– 14 dygn med kallt väder behöver vi ungefär för att kunna öppna allt, vi har en stor yta som ska täckas. Jag känner mig bekväm med det här, bara vi får vädret med oss blir det bra, säger Torbjörn, som är mycket glad över de lite yngre som ställer upp som personal:

– Vi har många ungdomar som kommer, som är lite äldre, som kommer hjälpa till att sälja liftkort och med skiduthyrning och skidskola. Vi ska försöka ha öppet så mycket som möjligt under veckorna, det är bara lite svårare med folk då, det är svårt att ha folk hela veckorna, menar Torbjörn och fortsätter:

– Men vi har bra ungdomar som vill jobba, som vill jobba mer, de ringer och frågar om de kan jobba, det är jätteroligt.

Lovande prognos

Rackstadbacken kommer dock inte öppnas riktigt än, men man har ett tydligt mål i sikte.

– Vi behöver tre till fyra kalla dygn till, målet är att öppna före jul. Det finns en prognos som visar att det ska bli kallt till veckan, vi får satsa på den 19:e, säger driftsledaren Anders Olsson.

Det blir ett betydligt tidigare öppnande för Valfjället i år i jämförelse med ifjol, då man förra året inte kunde öppna förrän i slutet av december – den 28:e – medan man detta år kommer öppna redan till lördagen, alltså nästan en månad tidigare.

– Vi fick ju fyra dygn med tre bra nätter, så vi fick ihop snö. Sista delen av Matts Olsson-backen ser riktigt bra ut, hade vi fått tre bra dygn till hade vi kunnat öppna 750 meter in, berättar Valfjällets nya driftsledare Torbjörn Malmstedt.

– Det ska bli roligt att komma i gång, det är inte så vanligt att vi öppnar så tidigt. Vi får tro att vädergudarna är med oss, att det inte regnar. Men det ser bra ut tycker jag, vi är i fas.

Slipper åka långt

Och detta ovanligt tidiga öppnande kommer få flera positiva konsekvenser.

– Det är bra för klubben att vi kommer i gång, då kanske de slipper att åka till Sälen och Trysil, det är bra, alltid bra om barnen kommer i gång tidigt, det kan bli mer köp av säsongspass i julklapp, menar Torbjörn.

Det kommer dock dröja lite längre tills man är redo att öppna allt vad anläggningen har att erbjuda.

– 14 dygn med kallt väder behöver vi ungefär för att kunna öppna allt, vi har en stor yta som ska täckas. Jag känner mig bekväm med det här, bara vi får vädret med oss blir det bra, säger Torbjörn, som är mycket glad över de lite yngre som ställer upp som personal:

– Vi har många ungdomar som kommer, som är lite äldre, som kommer hjälpa till att sälja liftkort och med skiduthyrning och skidskola. Vi ska försöka ha öppet så mycket som möjligt under veckorna, det är bara lite svårare med folk då, det är svårt att ha folk hela veckorna, menar Torbjörn och fortsätter:

– Men vi har bra ungdomar som vill jobba, som vill jobba mer, de ringer och frågar om de kan jobba, det är jätteroligt.

Lovande prognos

Rackstadbacken kommer dock inte öppnas riktigt än, men man har ett tydligt mål i sikte.

– Vi behöver tre till fyra kalla dygn till, målet är att öppna före jul. Det finns en prognos som visar att det ska bli kallt till veckan, vi får satsa på den 19:e, säger driftsledaren Anders Olsson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.