2015-12-01 19:35

2015-12-01 19:35

Nytt SM-guld och ett nytt svenskt rekord

GNOSJÖ: Bänkpress

Arvikatjejen Adrianne Martinsson svarade för en smått sensationell tävlingsdebut i styrkelyft i våras och fick med sig ett USM-guld och tre svenska rekord för besväret.

USM-guld blev det även nu i helgen, i hennes andra tävling.

– Planerna var ju att jag inte skulle tävla i höst, utan att satsa på att öka styrkan för att prestera bra som junior nästa år, men så såg jag den här tävlingen och anmälde mig i sista sekunden i stort sett, konstaterar Adrianne med ett skratt.

Bra beslut

Ett ganska bra ”impulsbeslut” skulle det visa sig. Adrianne kunde nämligen vända hem från bänkpress-SM i Gnosjö med en ny SM-medalj.

– Det var sista chansen för mig att tävla som ungdom. Målet var självklart guld och att sätta nya rekord.

Till saken hör att Adrianne i våras satte två nya svenska rekord, och tangerade ett tredje – just i bänkpress.

Vårens resultat, 67,5 kilo, flög också all världens väg i Gnosjö när Adrianne tog 75 kilo som ingångsvikt.

– Jag gick in på 75 kilo och tog 80 kilo i mitt andra.

Där stannade dock det svenska rekordet i 57-kilosklassen den här gången.

– Jag gjorde ett försök på 85 kilo i mitt tredje, men det klarade jag tyvärr inte. Jag fick upp vikten men gjorde en liten sänkning i början av lyftet och fick det inte godkänt. Det var ett slarvfel och jag blev jättebesviken, för det är något jag tar jättelätt på träning.

Starkt resultat

80 kilo är dock ett riktigt starkt resultat, inte bara för att det är ett svenskt rekord, utan också i jämförelse med alla andra ungdomsklasser på SM. Det hade nämligen räckt till guld i alla tjejklasser, upp till den tyngsta 72-kilosklassen – och till ett brons i killarnas lättaste viktklass, 66 kilo.

– Nu blir det tuffare motstånd som gäller, som junior.

Ny klubb

När Adrianne kommer att göra sin tävlingsdebut som junior är dock inte klart än.

– Det är inga planer klara än, men det finns en massa SM-tävlingar nästa år, konstaterar Adrianne, som på det här SM:et också gjorde sin första tävling för sin nya klubb, Borlänge AK, istället för Nora som hon tävlat för tidigare.

– Nora lade ner verksamheten och då kunde jag inte tävla för dem längre och då valde jag Borlänge. Det är toppklubben för styrkelyft i Sverige och de har tagit emot mig med öppna armar.

USM-guld blev det även nu i helgen, i hennes andra tävling.

– Planerna var ju att jag inte skulle tävla i höst, utan att satsa på att öka styrkan för att prestera bra som junior nästa år, men så såg jag den här tävlingen och anmälde mig i sista sekunden i stort sett, konstaterar Adrianne med ett skratt.

Bra beslut

Ett ganska bra ”impulsbeslut” skulle det visa sig. Adrianne kunde nämligen vända hem från bänkpress-SM i Gnosjö med en ny SM-medalj.

– Det var sista chansen för mig att tävla som ungdom. Målet var självklart guld och att sätta nya rekord.

Till saken hör att Adrianne i våras satte två nya svenska rekord, och tangerade ett tredje – just i bänkpress.

Vårens resultat, 67,5 kilo, flög också all världens väg i Gnosjö när Adrianne tog 75 kilo som ingångsvikt.

– Jag gick in på 75 kilo och tog 80 kilo i mitt andra.

Där stannade dock det svenska rekordet i 57-kilosklassen den här gången.

– Jag gjorde ett försök på 85 kilo i mitt tredje, men det klarade jag tyvärr inte. Jag fick upp vikten men gjorde en liten sänkning i början av lyftet och fick det inte godkänt. Det var ett slarvfel och jag blev jättebesviken, för det är något jag tar jättelätt på träning.

Starkt resultat

80 kilo är dock ett riktigt starkt resultat, inte bara för att det är ett svenskt rekord, utan också i jämförelse med alla andra ungdomsklasser på SM. Det hade nämligen räckt till guld i alla tjejklasser, upp till den tyngsta 72-kilosklassen – och till ett brons i killarnas lättaste viktklass, 66 kilo.

– Nu blir det tuffare motstånd som gäller, som junior.

Ny klubb

När Adrianne kommer att göra sin tävlingsdebut som junior är dock inte klart än.

– Det är inga planer klara än, men det finns en massa SM-tävlingar nästa år, konstaterar Adrianne, som på det här SM:et också gjorde sin första tävling för sin nya klubb, Borlänge AK, istället för Nora som hon tävlat för tidigare.

– Nora lade ner verksamheten och då kunde jag inte tävla för dem längre och då valde jag Borlänge. Det är toppklubben för styrkelyft i Sverige och de har tagit emot mig med öppna armar.