2015-11-01 18:16

2015-11-01 18:17

Tidemand på topp i Kina

LONGYOU: Rally

Säsongen i Asia-Pacific Rally Championship (APRC) har varit en succésaga för Pontus Tidemand. I den sjätte och sista deltävlingen i Kina i helgen var den nyblivna APRC-mästaren överst på pallen igen – och tog därmed sin femte seger i mästerskapet.

Pontus och co-drivern Emil Axelsson bjöd på en ordentlig show från första metern av China Rally Longyou. På torsdagens öppningssträcka var de spektakulärt snabba och satte bästa tid på den knappt två kilometer långa superspecialen.

När de första långa sträckorna drog igång på lördagsmorgonen hade Pontus ett 2,6 sekunders försprång på SKODA/MRF-kollegan och 2013 års APRC-mästare Gaurav Gill. Pontus behöll övertaget, men den revanschsugna Gill var hack i häl. Just som det började bli en kamp mellan de två, kraschade Gill rejält på dagens fjärde sträcka och hans helg tog slut med mer än hälften av tävlingen kvar.

Svårt underlag

Pontus fortsatte konsekvent att utöka sin ledning under de resterande tre sträckorna och på lördag kväll var avståndet till nyzeeländaren Richard Mason på andraplatsen nästan sex minuter. Det stora tidsglappet till trots så var det ingen lätt match att tackla Longyous vägar, som bestod av en mix av grus och asfaltliknande betong, och Pontus fick jobba hårt på varje sträcka.

– Det var en väldig utmaning måste jag säga. Jag körde de här etapperna för första gången och vägarna var trixiga och krävande i sig, men med lera och regn blir de extremt hala och svåra att ta sig igenom. Vi var så försiktiga vi kunde för att överleva och rattade bilen så stadigt det bara gick, berättar Pontus.

Förhållandena var så svåra att flera av sträckorna så småningom blev till en säkerhetsrisk för ekipagen och därmed fick avbrytas. Det påverkade dock inte APRC-deltagarna, som alla kunde slutföra de sex sträckorna på dagsprogrammet.

Drygade ut ledning

Söndagen var rallyts längsta dag med sex sträckor på sammanlagt 123,60 km jämfört med lördagens 106,44 km. Precis som föregående dag hade Pontus is i magen, bemästrade det komplicerade väglaget och kunde dryga ut sin ledning sträcka för sträcka. På söndag eftermiddag lokal tid tog han sin 13:e sträckvinst av 13 möjliga och gick i mål som vinnare av China Rally Longyou 2015.

– Långt ifrån en promenadseger. Vi har minst sagt förbrukat mängder av fokus den här helgen. Att ha en bra ledning är självklart positivt även om det var synd att gå miste om en fight för tätpositionen, men det är nog faktiskt vägarna som har varit det största motståndet. Minsta lilla tapp i koncentrationen kan göra att man halkar av och blir liggandes i ett dike och helt plötsligt är försprånget borta.

Pontus har gått från klarhet till klarhet i sin debutsäsong i Asia-Pacific Rally Championship för SKODA Motorsport. Han har vunnit fem av seriens deltävlingar (Nya Zeeland, Australien, Malaysia, Japan och Kina) och slutat tvåa i den sjätte (Nya Kaledonien). Med de här topprestationerna kunde han säkra mästartiteln redan efter den japanska deltävlingen och kom till Kina som nybliven champion.

– Jag är supernöjd med säsongen i Asien och Oceanien och det känns riktigt bra att få avsluta med flaggan i topp. APRC har varit ett långt äventyr ända sedan den första tävlingen i april och jag har fått erfarenheter som jag inte hade kunnat få någon annanstans och som jag alltid kommer ha med mig. Det kunde inte ha blivit en mer lyckad säsong, säger Pontus som slutade på en i sammanhanget gigantisk segermarginal på över 30 minuter.

Pontus och co-drivern Emil Axelsson bjöd på en ordentlig show från första metern av China Rally Longyou. På torsdagens öppningssträcka var de spektakulärt snabba och satte bästa tid på den knappt två kilometer långa superspecialen.

När de första långa sträckorna drog igång på lördagsmorgonen hade Pontus ett 2,6 sekunders försprång på SKODA/MRF-kollegan och 2013 års APRC-mästare Gaurav Gill. Pontus behöll övertaget, men den revanschsugna Gill var hack i häl. Just som det började bli en kamp mellan de två, kraschade Gill rejält på dagens fjärde sträcka och hans helg tog slut med mer än hälften av tävlingen kvar.

Svårt underlag

Pontus fortsatte konsekvent att utöka sin ledning under de resterande tre sträckorna och på lördag kväll var avståndet till nyzeeländaren Richard Mason på andraplatsen nästan sex minuter. Det stora tidsglappet till trots så var det ingen lätt match att tackla Longyous vägar, som bestod av en mix av grus och asfaltliknande betong, och Pontus fick jobba hårt på varje sträcka.

– Det var en väldig utmaning måste jag säga. Jag körde de här etapperna för första gången och vägarna var trixiga och krävande i sig, men med lera och regn blir de extremt hala och svåra att ta sig igenom. Vi var så försiktiga vi kunde för att överleva och rattade bilen så stadigt det bara gick, berättar Pontus.

Förhållandena var så svåra att flera av sträckorna så småningom blev till en säkerhetsrisk för ekipagen och därmed fick avbrytas. Det påverkade dock inte APRC-deltagarna, som alla kunde slutföra de sex sträckorna på dagsprogrammet.

Drygade ut ledning

Söndagen var rallyts längsta dag med sex sträckor på sammanlagt 123,60 km jämfört med lördagens 106,44 km. Precis som föregående dag hade Pontus is i magen, bemästrade det komplicerade väglaget och kunde dryga ut sin ledning sträcka för sträcka. På söndag eftermiddag lokal tid tog han sin 13:e sträckvinst av 13 möjliga och gick i mål som vinnare av China Rally Longyou 2015.

– Långt ifrån en promenadseger. Vi har minst sagt förbrukat mängder av fokus den här helgen. Att ha en bra ledning är självklart positivt även om det var synd att gå miste om en fight för tätpositionen, men det är nog faktiskt vägarna som har varit det största motståndet. Minsta lilla tapp i koncentrationen kan göra att man halkar av och blir liggandes i ett dike och helt plötsligt är försprånget borta.

Pontus har gått från klarhet till klarhet i sin debutsäsong i Asia-Pacific Rally Championship för SKODA Motorsport. Han har vunnit fem av seriens deltävlingar (Nya Zeeland, Australien, Malaysia, Japan och Kina) och slutat tvåa i den sjätte (Nya Kaledonien). Med de här topprestationerna kunde han säkra mästartiteln redan efter den japanska deltävlingen och kom till Kina som nybliven champion.

– Jag är supernöjd med säsongen i Asien och Oceanien och det känns riktigt bra att få avsluta med flaggan i topp. APRC har varit ett långt äventyr ända sedan den första tävlingen i april och jag har fått erfarenheter som jag inte hade kunnat få någon annanstans och som jag alltid kommer ha med mig. Det kunde inte ha blivit en mer lyckad säsong, säger Pontus som slutade på en i sammanhanget gigantisk segermarginal på över 30 minuter.