2015-10-15 13:54

2015-10-15 13:54

Medaljjakt i Franciacorta

FRANCIACORTA: Rallycross

Det står både VM- och EM-medaljer på spel för de västvärmländska rallycrossteamen när VM-cirkusen gästar Italien i helgen.

Tävlingen på Franciacorta International Circuit är den näst sista i årets världsmästerskap. För de med ambitioner att ta medalj finns det inte längre något utrymme för misstag. Varje poäng kan bli helt avgörande i kampen om toppositionerna när VM ska avslutas med final i Argentina i november.

I förra årets deltävling i Italien var Johan Kristoffersson tvåa efter kvalomgångarna och tog sig till en final, där han placerade sig som femma.

– Efter andraplatsen i Spanien och tredjeplatsen i Turkiet åker vi till Italien med gott självförtroende. Fjolårsresultatet i Franciacorta känns givetvis också bra att ta med sig även om banan byggts om en del sedan vi var där senast, säger Johan.

Från sin tredjeplats i förar-VM har Johan 13 poängs försprång på fjärdeplacerade Andreas Bakkerud. Åtta poäng bakom jagar dessutom Davy Jeanney.

– Just nu har jag fokus på tredjeplatsen och jag kommer att fightas med allt som går för att behålla den. För mig känns det dessutom viktigt att få till en riktigt bra avslutning på säsongen.

Jagar seger

Johan Kristoffersson vann VM-premiären i Portugal i våras och att Volkswagen Team Sweden siktar på att vinna fler tävlingar gör inte teamchefen Tommy Kristoffersson någon hemlighet av.

– Vi vill ta en seger till i år och VM-medalj med Johan. Men vi vill även avsluta EM-säsongen med en seger och medalj för Ole Christian Veiby. Dessutom är vi ute efter en pallplats i teammästerskapet.

I EM är det bäddat för lite extra dramatik, med KMS-föraren Veiby på fjärde plats, sju poäng efter finländaren Joni-Pekka Rajala i en Saab från Eklund Motorsport, på tredje plats.

Veiby och Rajala var etta respektive trea i den senaste EM-deltävlingen, i Spanien, och de lär inte vara lugnare på gaspedalen här, nu när en bronspeng står på spel, bakom Tommy Rustad och Jerome Grosset-Janin på första respektive andra plats.

Rajala är inte ensam förare som kör för Eklund Motorsport i Italien, utan han kommer att få sällskap av Henning Solberg, som kommer till start i Eklund Motorsports VW Beetle i VM-klassen för Supercars.

Vittring på bra placeringar finns det även för Simon Olofsson, som stod över den senaste deltävlingen i RX Lites i Turkiet, men nu är tillbaka på startlinjen. Simon ligger på femte plats inför helgen, men ligger bara sju poäng bakom norrmannen Joachim Hvaal på fjärde plats.

Tävlingen på Franciacorta International Circuit är den näst sista i årets världsmästerskap. För de med ambitioner att ta medalj finns det inte längre något utrymme för misstag. Varje poäng kan bli helt avgörande i kampen om toppositionerna när VM ska avslutas med final i Argentina i november.

I förra årets deltävling i Italien var Johan Kristoffersson tvåa efter kvalomgångarna och tog sig till en final, där han placerade sig som femma.

– Efter andraplatsen i Spanien och tredjeplatsen i Turkiet åker vi till Italien med gott självförtroende. Fjolårsresultatet i Franciacorta känns givetvis också bra att ta med sig även om banan byggts om en del sedan vi var där senast, säger Johan.

Från sin tredjeplats i förar-VM har Johan 13 poängs försprång på fjärdeplacerade Andreas Bakkerud. Åtta poäng bakom jagar dessutom Davy Jeanney.

– Just nu har jag fokus på tredjeplatsen och jag kommer att fightas med allt som går för att behålla den. För mig känns det dessutom viktigt att få till en riktigt bra avslutning på säsongen.

Jagar seger

Johan Kristoffersson vann VM-premiären i Portugal i våras och att Volkswagen Team Sweden siktar på att vinna fler tävlingar gör inte teamchefen Tommy Kristoffersson någon hemlighet av.

– Vi vill ta en seger till i år och VM-medalj med Johan. Men vi vill även avsluta EM-säsongen med en seger och medalj för Ole Christian Veiby. Dessutom är vi ute efter en pallplats i teammästerskapet.

I EM är det bäddat för lite extra dramatik, med KMS-föraren Veiby på fjärde plats, sju poäng efter finländaren Joni-Pekka Rajala i en Saab från Eklund Motorsport, på tredje plats.

Veiby och Rajala var etta respektive trea i den senaste EM-deltävlingen, i Spanien, och de lär inte vara lugnare på gaspedalen här, nu när en bronspeng står på spel, bakom Tommy Rustad och Jerome Grosset-Janin på första respektive andra plats.

Rajala är inte ensam förare som kör för Eklund Motorsport i Italien, utan han kommer att få sällskap av Henning Solberg, som kommer till start i Eklund Motorsports VW Beetle i VM-klassen för Supercars.

Vittring på bra placeringar finns det även för Simon Olofsson, som stod över den senaste deltävlingen i RX Lites i Turkiet, men nu är tillbaka på startlinjen. Simon ligger på femte plats inför helgen, men ligger bara sju poäng bakom norrmannen Joachim Hvaal på fjärde plats.