2015-09-29 17:34

2015-09-29 17:34

Upp och ner i Tennessee

CHATTANOOGA: Triathlon

Positivt och negativt. Karl-Johan Danielsson kunde ta med sig flera positiva detaljer från Ironman Chattanooga, som genomfördes i söndags, men den viktigaste biten – resultatet – var inte riktigt vad han hade hoppats på.

– Det är lite både och. Jag slår svenskt rekord på simsträckan och gör ett av mina bästa cykellopp någonsin, men en elfteplats ger mig ingenting, summerade K-J, som tappade fyra placeringar under loppets sex sista kilometer.

Poängutdelningen i jakten på en plats i Ironman-finalen på Hawaii blev därmed blygsam, vilket gör att K-J kanske stryker den tänkta tävlingsplanen med ytterligare en Ironman om en månad.

– Jag får ta en tankeställare. Jag kanske bryter min säsong nu, fokuserar på att höja min löpning – eller cykla snabbare med lägre effekt, och kör hårt till våren. Kroppen är ändå ganska förstörd nu, jag har kört fem Ironman på mindre än 13 månader, någon olympisk distans och tre ”halvor” och ett VM på det. Jag hade hellre gått in i vila med mer poäng, men nu är det som det är.

Det definitiva beslutet tar han om någon vecka. Då kan han i alla fall väga in en hel del positiva erfarenheter från Chattanooga.

– Jag fick med mig mycket erfarenhet av stora proffsfält, att jag kan vara cool första tredjedelen av cyklingen och ändå kunna splittra ett starkt fält, att jag var en av de bättre cyklisterna här.

Tredje tid

K-J hade tredje bästa tid av samtliga, endast slagen av slutsegraren Kirill Kotsegarov, från Estland, och trean Stefan Schmid, från Tyskland, som båda drog stor nytta av västvärmlänningens dragvillighet.

– Tyvärr var jag inte positionerad som jag skulle i starten på simningen och det blev väldigt mycket slagsmål första biten. Jag fick dra en stor grupp och fick inte någon hjälp alls.

Det gjorde i sin tur att K-J hamnade i en ofördelaktig position på cyklingen.

– Vi var jättemånga i gruppen och jag kände att jag fick sätta lite fart för att splittra upp den, så jag körde ganska hårt de första tio milen. När jag slutat dra så sprack fältet av, men då gick Kotsegarov och han Schmid och då fick jag täppa till den luckan.

Betala priset

I effekt räknat var det K-J:s bästa cykling någonsin, men den i kombination med simstarten skickade sin räkning på den avslutande löpningen.

– Jag springer bra två tredjedelar av loppet, men sedan får jag betala priset för min första halva. Det var knapp styrfart där, men i två tredjedelar av loppet springer jag ändå under tretimmarsfart.

En plats i tätstriden förvandlades till en sjundeplats och i en extremt kuperad avslutning tappade han ytterligare fyra placeringar.

– Det är lite tråkigt att jag tappade topp 10.

Tio från de fem

44,16 på simningen, vilket är nytt svenskt rekord, kombinerat med 4.27,48 på cyklingen och 3.09,03 på löpningen summerade ihop till en total tävlingstid på 8.26,42 – dryga tio minuter från en plats bland de fem bästa.

– Det är en tid som jag hade blivit trea med förra året, men jag behöver bli en bättre löpare, så är det ju. Jag har tagit stora kliv och nu väntar jag bara på att kunna knyta ihop säcken också, säger K-J.

– Hade jag varit med i den första simgruppen så hade det blivit ett helt annat lopp för min del, då hade jag kunnat sitta ganska lugn på cyklingen och inte blivit så frustrerad. Då hade det kunnat bli ett jättebra resultat.

Två sekunder

Kirill Kotsegarov avrundade tävlingen med en mara på 2.50 och säkrade därmed segern med två sekunder tillgodo på Matt Chrabot, från USA. Stefan Schmid följde sedan på tredje plats, ytterligare sex sekunder senare.

– Det är lite både och. Jag slår svenskt rekord på simsträckan och gör ett av mina bästa cykellopp någonsin, men en elfteplats ger mig ingenting, summerade K-J, som tappade fyra placeringar under loppets sex sista kilometer.

Poängutdelningen i jakten på en plats i Ironman-finalen på Hawaii blev därmed blygsam, vilket gör att K-J kanske stryker den tänkta tävlingsplanen med ytterligare en Ironman om en månad.

– Jag får ta en tankeställare. Jag kanske bryter min säsong nu, fokuserar på att höja min löpning – eller cykla snabbare med lägre effekt, och kör hårt till våren. Kroppen är ändå ganska förstörd nu, jag har kört fem Ironman på mindre än 13 månader, någon olympisk distans och tre ”halvor” och ett VM på det. Jag hade hellre gått in i vila med mer poäng, men nu är det som det är.

Det definitiva beslutet tar han om någon vecka. Då kan han i alla fall väga in en hel del positiva erfarenheter från Chattanooga.

– Jag fick med mig mycket erfarenhet av stora proffsfält, att jag kan vara cool första tredjedelen av cyklingen och ändå kunna splittra ett starkt fält, att jag var en av de bättre cyklisterna här.

Tredje tid

K-J hade tredje bästa tid av samtliga, endast slagen av slutsegraren Kirill Kotsegarov, från Estland, och trean Stefan Schmid, från Tyskland, som båda drog stor nytta av västvärmlänningens dragvillighet.

– Tyvärr var jag inte positionerad som jag skulle i starten på simningen och det blev väldigt mycket slagsmål första biten. Jag fick dra en stor grupp och fick inte någon hjälp alls.

Det gjorde i sin tur att K-J hamnade i en ofördelaktig position på cyklingen.

– Vi var jättemånga i gruppen och jag kände att jag fick sätta lite fart för att splittra upp den, så jag körde ganska hårt de första tio milen. När jag slutat dra så sprack fältet av, men då gick Kotsegarov och han Schmid och då fick jag täppa till den luckan.

Betala priset

I effekt räknat var det K-J:s bästa cykling någonsin, men den i kombination med simstarten skickade sin räkning på den avslutande löpningen.

– Jag springer bra två tredjedelar av loppet, men sedan får jag betala priset för min första halva. Det var knapp styrfart där, men i två tredjedelar av loppet springer jag ändå under tretimmarsfart.

En plats i tätstriden förvandlades till en sjundeplats och i en extremt kuperad avslutning tappade han ytterligare fyra placeringar.

– Det är lite tråkigt att jag tappade topp 10.

Tio från de fem

44,16 på simningen, vilket är nytt svenskt rekord, kombinerat med 4.27,48 på cyklingen och 3.09,03 på löpningen summerade ihop till en total tävlingstid på 8.26,42 – dryga tio minuter från en plats bland de fem bästa.

– Det är en tid som jag hade blivit trea med förra året, men jag behöver bli en bättre löpare, så är det ju. Jag har tagit stora kliv och nu väntar jag bara på att kunna knyta ihop säcken också, säger K-J.

– Hade jag varit med i den första simgruppen så hade det blivit ett helt annat lopp för min del, då hade jag kunnat sitta ganska lugn på cyklingen och inte blivit så frustrerad. Då hade det kunnat bli ett jättebra resultat.

Två sekunder

Kirill Kotsegarov avrundade tävlingen med en mara på 2.50 och säkrade därmed segern med två sekunder tillgodo på Matt Chrabot, från USA. Stefan Schmid följde sedan på tredje plats, ytterligare sex sekunder senare.