2015-09-22 16:56

2015-09-22 16:56

Skadan ett stort avbräck

STOCKHOLM: Storslalom

Matts Olsson är tillbaka hemma i Sverige igen efter den skada som tvingade Valfjälletåkaren att avbryta träningslägret i Argentina, i slutet av förra veckan.

Skadan och dess omfattning omgärdades så sent som igår fortfarande av rätt många frågetecken.

– Det var väldigt dåligt med engelskkunskaperna på det sjukhuset jag var på i Argentina, det var svårt att få med sig så mycket. Jag ska göra en ny magnetröntgen här i Stockholm idag (läs: tisdag) och så får vi se vad vi får ut av det, konstaterar Matts.

Bone bruise

Den teorin som Matts fick med sig från Argentina var att han ådragit sig ett, så kallat, bone bruise, en sorts ”blåmärke” i skelettdelarna av knäet.

En skada som i värsta fall kan vara både svårläkt och smärtsam.

– Det de sade var att det väldigt snabbt kan vara bra igen, eller kan ta betydligt längre tid. Det beror på hur illa det är.

Samma knä

Matts själv är försiktigt optimistisk vad det gäller själva skadan.

– När jag kom från backen så var det nästan att jag sket i att kolla upp det, det var inte några smärtor att prata om. Visst jag var lite stelare än vanligt efter flygresan hem, men min känsla är att det inte är så allvarligt.

Matts åkte på en ligamentskada i samma knä för fyra år sedan, under ett träningspass i Hintertux i Österrike. Också det under försäsongen.

Den här skadan kan dock inte jämföras med den.

– Då hade jag ont i knäet på ett helt annat sätt.

Missar viktiga dagar

I bästa fall så kommer inte skadan i sig att sätta några större hinder för VM-femmans förberedelser inför världscupspremiären om en dryg månad. Indirekt har den dock redan gjort det – i och med att han missar tolv skiddagar i Argentina.

– Det kändes väldigt retligt att behöva åka från Argentina, med tanke på hur få dagar på snö vi har, och nu försvann det viktigaste lägret under försäsongen. Det är klart att det är bra om skadan är lindrig, men försäsongen rök ju här.

Skum försäsong

Höstens första snöläger blev dessutom sisådär, efter ett rejält bakslag med vädret, så nu står Matts nästan helt utan timmar på skidorna.

– Det blir en väldigt skum försäsong, egentligen känns det som ingenting. Det blir ju spännande, konstaterar han med en suck, och lämnar det helt öppet inför världscupspremiären i Sölden.

– Är jag fit for fight kör jag ju, men utan någon riktig träning så kan man bara förlita sig på tur egentligen. Det är en väldigt tunn balansgång.

Hur möjligheterna ser ut för att hitta tid och plats för att kunna träna ”ikapp” i möjligaste mån, om skadan tillåter det, lämnar han också öppet.

– Tränarna och de runt mig är fullt inställda på att hjälpa mig med allt de har, men det ska finnas pengar till det också. November kommer att bli oerhört viktig för mig.

Rotation

Skadan i sig kom under ett träningspass i torsdags. Matts är inte riktigt säker på exakt vad som hände.

– Egentligen har jag inte riktig koll. Jag har sett det på video och det ser ut som att jag får en rotation, samtidigt som jag sjunker igenom lite. Det smäller till ganska ordentligt i knäet. Förhoppningsvis kan jag få lite besked idag, eller i morgon.

Skadan och dess omfattning omgärdades så sent som igår fortfarande av rätt många frågetecken.

– Det var väldigt dåligt med engelskkunskaperna på det sjukhuset jag var på i Argentina, det var svårt att få med sig så mycket. Jag ska göra en ny magnetröntgen här i Stockholm idag (läs: tisdag) och så får vi se vad vi får ut av det, konstaterar Matts.

Bone bruise

Den teorin som Matts fick med sig från Argentina var att han ådragit sig ett, så kallat, bone bruise, en sorts ”blåmärke” i skelettdelarna av knäet.

En skada som i värsta fall kan vara både svårläkt och smärtsam.

– Det de sade var att det väldigt snabbt kan vara bra igen, eller kan ta betydligt längre tid. Det beror på hur illa det är.

Samma knä

Matts själv är försiktigt optimistisk vad det gäller själva skadan.

– När jag kom från backen så var det nästan att jag sket i att kolla upp det, det var inte några smärtor att prata om. Visst jag var lite stelare än vanligt efter flygresan hem, men min känsla är att det inte är så allvarligt.

Matts åkte på en ligamentskada i samma knä för fyra år sedan, under ett träningspass i Hintertux i Österrike. Också det under försäsongen.

Den här skadan kan dock inte jämföras med den.

– Då hade jag ont i knäet på ett helt annat sätt.

Missar viktiga dagar

I bästa fall så kommer inte skadan i sig att sätta några större hinder för VM-femmans förberedelser inför världscupspremiären om en dryg månad. Indirekt har den dock redan gjort det – i och med att han missar tolv skiddagar i Argentina.

– Det kändes väldigt retligt att behöva åka från Argentina, med tanke på hur få dagar på snö vi har, och nu försvann det viktigaste lägret under försäsongen. Det är klart att det är bra om skadan är lindrig, men försäsongen rök ju här.

Skum försäsong

Höstens första snöläger blev dessutom sisådär, efter ett rejält bakslag med vädret, så nu står Matts nästan helt utan timmar på skidorna.

– Det blir en väldigt skum försäsong, egentligen känns det som ingenting. Det blir ju spännande, konstaterar han med en suck, och lämnar det helt öppet inför världscupspremiären i Sölden.

– Är jag fit for fight kör jag ju, men utan någon riktig träning så kan man bara förlita sig på tur egentligen. Det är en väldigt tunn balansgång.

Hur möjligheterna ser ut för att hitta tid och plats för att kunna träna ”ikapp” i möjligaste mån, om skadan tillåter det, lämnar han också öppet.

– Tränarna och de runt mig är fullt inställda på att hjälpa mig med allt de har, men det ska finnas pengar till det också. November kommer att bli oerhört viktig för mig.

Rotation

Skadan i sig kom under ett träningspass i torsdags. Matts är inte riktigt säker på exakt vad som hände.

– Egentligen har jag inte riktig koll. Jag har sett det på video och det ser ut som att jag får en rotation, samtidigt som jag sjunker igenom lite. Det smäller till ganska ordentligt i knäet. Förhoppningsvis kan jag få lite besked idag, eller i morgon.