2015-09-13 21:30

2015-09-13 21:30

Kaiza fixade hårfin grenseger

STOCKHOLM: Friidrott

Det blev förlust för de svenska tjejerna i Ungdoms-Finnkampen, men lagets västvärmländska – och lagkapten – Kaiza Karlén drog i alla fall sitt strå till stacken med ännu ett hopp över sex meter.

Ett hopp som räckte till grenseger i längdhoppet och många sköna poäng till Sverige.

– Det är ju det som betyder mest. Sex meter är jag jättenöjd med, det var mitt mål inför tävlingen, konstaterar Kaiza, som tog kommandot direkt i tävlingen, med ett hopp på 5.91 i den första omgången.

Även det hade räckt till seger, men i den sista omgången ökade västvärmländskan till sex meter – i ett hopp som egentligen var betydligt längre.

– Sista hoppet är ju mitt hopp, det är där jag brukar hoppa som bäst, konstaterade Kaiza, vars långa hästsvans lyckades göra ett avtryck i hoppgropen och därmed ”korta ner” den uppmätta längden med 10-15 centimeter.

– Det var första gången det har hänt. Jag tror att jag landade mer på rygg än på sidan, som jag brukar göra, men det blev ju långt ändå, så det gjorde inte så mycket. Jag är jättenöjd.

Finsk tvåa

Bakom Kaiza lyckades Finlands Saara Hakanen och Hennrikka Parpala ta andra och tredje plats med 5.87 respektive 5.71, före den andra svenskan, Jenny Lestander på 5.57.

I flickkampen blev det till slut också förlust med 10 poängs marginal.

– Vi hade ett tufft utgångsläge från början, men vi kämpade på bra och vi har plockat mer poäng än vad man trodde på förhand, om man ser till statistiken.

Vilket ju var väl så viktigt för Kaiza som svensk lagkapten.

– Jag hoppas i alla fall att jag gjort ett bra jobb. Det var jättekul.

I och med att Finnkampen nu är avklarad kan Kaiza börja ställa in siktet på nästa säsong.

– Den här säsongen har gått väldigt mycket bättre än jag trodde i våras och det känns väldigt bra att jag kunde hoppa sex meter här, trots att jag inte kunnat träna så mycket efter SM. Det visar att det går ändå, att det finns i mig – även om det inte är jättebra förutsättningar.

Ett snäpp upp

Till nästa säsong blir målet att etablera den stabiliteten ett snäpp högre upp.

– Vi tar det en decimeter i taget och nästa år ska jag försöka vara stabil runt 6.10. Nu är det bara att bygga vidare.

Ett hopp som räckte till grenseger i längdhoppet och många sköna poäng till Sverige.

– Det är ju det som betyder mest. Sex meter är jag jättenöjd med, det var mitt mål inför tävlingen, konstaterar Kaiza, som tog kommandot direkt i tävlingen, med ett hopp på 5.91 i den första omgången.

Även det hade räckt till seger, men i den sista omgången ökade västvärmländskan till sex meter – i ett hopp som egentligen var betydligt längre.

– Sista hoppet är ju mitt hopp, det är där jag brukar hoppa som bäst, konstaterade Kaiza, vars långa hästsvans lyckades göra ett avtryck i hoppgropen och därmed ”korta ner” den uppmätta längden med 10-15 centimeter.

– Det var första gången det har hänt. Jag tror att jag landade mer på rygg än på sidan, som jag brukar göra, men det blev ju långt ändå, så det gjorde inte så mycket. Jag är jättenöjd.

Finsk tvåa

Bakom Kaiza lyckades Finlands Saara Hakanen och Hennrikka Parpala ta andra och tredje plats med 5.87 respektive 5.71, före den andra svenskan, Jenny Lestander på 5.57.

I flickkampen blev det till slut också förlust med 10 poängs marginal.

– Vi hade ett tufft utgångsläge från början, men vi kämpade på bra och vi har plockat mer poäng än vad man trodde på förhand, om man ser till statistiken.

Vilket ju var väl så viktigt för Kaiza som svensk lagkapten.

– Jag hoppas i alla fall att jag gjort ett bra jobb. Det var jättekul.

I och med att Finnkampen nu är avklarad kan Kaiza börja ställa in siktet på nästa säsong.

– Den här säsongen har gått väldigt mycket bättre än jag trodde i våras och det känns väldigt bra att jag kunde hoppa sex meter här, trots att jag inte kunnat träna så mycket efter SM. Det visar att det går ändå, att det finns i mig – även om det inte är jättebra förutsättningar.

Ett snäpp upp

Till nästa säsong blir målet att etablera den stabiliteten ett snäpp högre upp.

– Vi tar det en decimeter i taget och nästa år ska jag försöka vara stabil runt 6.10. Nu är det bara att bygga vidare.