2015-09-11 06:00

2015-09-11 06:00

Vill få nya idrotter till Arvika

ARVIKA: Motion

Ser framåt. För lite drygt en månad sedan visades en ”ny” sport upp på Hamnfesten – padbol – där bland annat Jacob de la Rose och Jörgen Jönsson fanns med. Men detta var bara en del av ett projektet med Arvika Idrottscenter – en vision om att få nya idrotter till Arvika.
– Min plan är att bygga ett center som kommer bli en naturlig samlingsplats för barn, ungdomar och vuxna i Arvika, säger projektledaren Lars Månsson.

Arvika Idrottscenter är vad det i så fall kommer heta, vilket kommer innehålla de ”nya” sporterna padel tennis, padbol och squash, samtidigt som en golfsimulator och tre mot tre-innebandy kommer finnas på plats.

– Huvudsyftet är att skapa ett tryggare, socialare och friskare Arvika, både fysiskt och psykiskt. Jag vill att centret ska bidra till att hemvändare känner att Arvika är en stad att flytta tillbaks till, och att staden har ett ännu större utbud av idrotter än tidigare, säger projektledaren Lars Månsson.

Kollar intresset

Men för att denna vision ska kunna bli verklighet är det många bitar som först måste falla på plats, inte minst vad det gäller att intressera folket i projektet.

– Eventuella finansiärer, kommunen med flera vill veta om intresset finns hos Arvikaborna, så jag har ett jättejobb framför mig att försöka få in så många svar som möjligt, berättar Lars Månsson, och syftar då på enkäten som finns på projektets hemsida.

– Fram till i dag är det omkring 150 stycken som har svarat, men jag måste få in minst 600 svar. Skulle helst vilja se att jag fick in över 1000.

Blev för stort

Men detta projekt är långt ifrån något nytt påhitt.

– Jag har tänkt på det i många år, att det saknas ett ställe där man kan samlas och utöva flera olika idrotter, jag vill ha något mer i Arvika. Jag började skissa på det förra sommaren, då bildades en arbetsgrupp. Men det blev för stort, vi ville alla för mycket. I januari började jag fundera på vad jag ville själv.

Och till hjälp med detta har han haft Andreas Slätt, som bland annat har varit marknadschef på både Solvalla och Unibet sen tidigare. Han har fungerat som en rådgivare, eller affärsängel, för Lars i projektet.

Sätta i detaljer

– Jag har känt Lars i många år och försöker hjälpa till så mycket jag kan, försöker ”mappa” in honom på rätt sätt, se vilken väg hans ska ta. Lars har gjort ett jättejobb, det gäller bara att sätta det i detaljer och få det i ordning, få folk att vilja investera, säger Andreas.

Och när det gäller just möjliga investeringsvägar till projektet så finns det flera alternativ.

– Arvika ligger i stödområde B vad gäller EU-pengar, så en del av finansieringen kan eventuellt komma den vägen. Vi kommer också försöka få till ett crowdfounding-projekt, alltså att invånarna och företagarna i Arvika ges möjligheten att ställa upp ekonomiskt för att få projektet i hamn, berättar Lars.

– Kommunen tycker också att projektet är intressant men har i dagsläget ingen möjlighet att gå in och finansiera detta. Flertalet mycket intressanta möjliga platser har diskuterats.

Man har alltså haft samtal med kommunen, som – även fast projektet kanske inte har funnits på tapeten särskilt länge – ställer sig ganska positiva till idén.

– Det är alltid intressant att titta på nya idéer och förslag. Det som är intressant är det nya aktivitetsutbudet, nya aktiviteter blir till nya mötesplatser, säger Hilde Axelsson, planeringschef på Arvika kommun.

Med sig på detta projekt har Lars också ishockeyproffset Jacob de la Rose, som kommer finnas med som marknadsförare, samtidigt som det även förs dialoger med tennisprofilerna Jonas Björkman och Magnus Norman.

– Oerhört kul, Jacob känner precis som jag, att det fattas ett ställe för ungdomar i Arvika, säger Lars.

– Känns fantastiskt kul att ha stora idrottsprofiler av världsklass som tycker att mitt projekt är så intressant och viktigt att de gärna är med och hjälper mig att försöka ro detta i land.

Arvika Idrottscenter är vad det i så fall kommer heta, vilket kommer innehålla de ”nya” sporterna padel tennis, padbol och squash, samtidigt som en golfsimulator och tre mot tre-innebandy kommer finnas på plats.

– Huvudsyftet är att skapa ett tryggare, socialare och friskare Arvika, både fysiskt och psykiskt. Jag vill att centret ska bidra till att hemvändare känner att Arvika är en stad att flytta tillbaks till, och att staden har ett ännu större utbud av idrotter än tidigare, säger projektledaren Lars Månsson.

Kollar intresset

Men för att denna vision ska kunna bli verklighet är det många bitar som först måste falla på plats, inte minst vad det gäller att intressera folket i projektet.

– Eventuella finansiärer, kommunen med flera vill veta om intresset finns hos Arvikaborna, så jag har ett jättejobb framför mig att försöka få in så många svar som möjligt, berättar Lars Månsson, och syftar då på enkäten som finns på projektets hemsida.

– Fram till i dag är det omkring 150 stycken som har svarat, men jag måste få in minst 600 svar. Skulle helst vilja se att jag fick in över 1000.

Blev för stort

Men detta projekt är långt ifrån något nytt påhitt.

– Jag har tänkt på det i många år, att det saknas ett ställe där man kan samlas och utöva flera olika idrotter, jag vill ha något mer i Arvika. Jag började skissa på det förra sommaren, då bildades en arbetsgrupp. Men det blev för stort, vi ville alla för mycket. I januari började jag fundera på vad jag ville själv.

Och till hjälp med detta har han haft Andreas Slätt, som bland annat har varit marknadschef på både Solvalla och Unibet sen tidigare. Han har fungerat som en rådgivare, eller affärsängel, för Lars i projektet.

Sätta i detaljer

– Jag har känt Lars i många år och försöker hjälpa till så mycket jag kan, försöker ”mappa” in honom på rätt sätt, se vilken väg hans ska ta. Lars har gjort ett jättejobb, det gäller bara att sätta det i detaljer och få det i ordning, få folk att vilja investera, säger Andreas.

Och när det gäller just möjliga investeringsvägar till projektet så finns det flera alternativ.

– Arvika ligger i stödområde B vad gäller EU-pengar, så en del av finansieringen kan eventuellt komma den vägen. Vi kommer också försöka få till ett crowdfounding-projekt, alltså att invånarna och företagarna i Arvika ges möjligheten att ställa upp ekonomiskt för att få projektet i hamn, berättar Lars.

– Kommunen tycker också att projektet är intressant men har i dagsläget ingen möjlighet att gå in och finansiera detta. Flertalet mycket intressanta möjliga platser har diskuterats.

Man har alltså haft samtal med kommunen, som – även fast projektet kanske inte har funnits på tapeten särskilt länge – ställer sig ganska positiva till idén.

– Det är alltid intressant att titta på nya idéer och förslag. Det som är intressant är det nya aktivitetsutbudet, nya aktiviteter blir till nya mötesplatser, säger Hilde Axelsson, planeringschef på Arvika kommun.

Med sig på detta projekt har Lars också ishockeyproffset Jacob de la Rose, som kommer finnas med som marknadsförare, samtidigt som det även förs dialoger med tennisprofilerna Jonas Björkman och Magnus Norman.

– Oerhört kul, Jacob känner precis som jag, att det fattas ett ställe för ungdomar i Arvika, säger Lars.

– Känns fantastiskt kul att ha stora idrottsprofiler av världsklass som tycker att mitt projekt är så intressant och viktigt att de gärna är med och hjälper mig att försöka ro detta i land.