2015-03-26 14:08

2015-03-26 14:08

Klart med fabrikskontrakt

CHARLOTTENBERG: Rally

Kontrakterad. Pontus Tidemand blir fabriksförare. Den 24-årige rallytalangen från Västvärmland har skrivit på kontrakt för det tjeckiska fabriksteamet Škoda Motorsport.

Tillsammans med kartläsaren Emil Axelsson gör han debut i Asia-Pacific Rally Championships första deltävling på Nya Zeeland den 17-19 april.

– Jag ser verkligen fram emot den här nya utmaningen, säger Pontus. Det gör mig otroligt stolt att mitt namn finns med på listan över chaufförer hos Škoda - som ju är ett av de mest framgångsrika varumärkena inom rally. Den här chansen har jag längtat efter i många år och jag ska verkligen se till att förvalta den på bästa sätt, både vad gäller prestation och utveckling, för att få ett så bra resultat som möjligt.

Vann VM 2013

Pontus har trots sina unga år redan haft stora framgångar inom motorsport. Som 13-åring blev han nordisk mästare i crosscart och 2011 blev han den yngste svenska mästaren i rally genom tiderna.

2013 vann han titeln Junior World Rally Champion och har sedan dess gjort succé både inom FIA World Rallycross Championship och WRC 2. Så sent som förra året bjöd han på en spektakulär uppvisning när han, med Emil Axelsson i högerstolen, tog hem segern i WRC 2-klassen i Tysklands VM-rally. I och med avtalet med Škoda tar Pontus nu nästa stora kliv framåt i sin karriär.

Premiär om en månad

Premiären som fabriksförare sker i FIA Asia-Pacific Rally Championships säsongspremiär - International Rally of Whangarei på Nya Zeeland om knappt en månad.

– Vi har redan Asia-Pacific-mästaren Jan Kopecký och Europamästaren Esapekka Lappi i vårt team och de har visat en stark utveckling de senaste åren. För att vara bättre förberedda inför framtiden, får vi ännu en mycket begåvad duo i Pontus Tidemand och Emil Axelsson, säger Škoda-basen Michal Hrabánek.

– Vi kommer att göra allt vi kan för att ta pallplatser och vinster så snabbt som möjligt, säger den rutinerade kartläsaren Emil Axelsson, som nu slår sig ihop med Pontus på heltid.

Triumf i Norge

Škoda är inte helt obekant för Pontus - han har redan erfarenheter med märket från de senaste åren. Senast triumferade han i norska Rally Finnskog med en Fabia Super 2000 och han kom även tvåa i rally-SM 2012 med samma bil. Det är också med denna modell som den nya Škoda-duon kommer att starta sin säsong.

– Vi tror starkt på Pontus och Emils extraordinära egenskaper, säger Michal Hrabánek. Vi planerar att vårt nya team senare under året ska köra den nya Škoda Fabia R5 i APRC.

Både Pontus och Esapekka Lappi ingår i norska EVEN Management. Nu blir de även teamkollegor.

Tillsammans med kartläsaren Emil Axelsson gör han debut i Asia-Pacific Rally Championships första deltävling på Nya Zeeland den 17-19 april.

– Jag ser verkligen fram emot den här nya utmaningen, säger Pontus. Det gör mig otroligt stolt att mitt namn finns med på listan över chaufförer hos Škoda - som ju är ett av de mest framgångsrika varumärkena inom rally. Den här chansen har jag längtat efter i många år och jag ska verkligen se till att förvalta den på bästa sätt, både vad gäller prestation och utveckling, för att få ett så bra resultat som möjligt.

Vann VM 2013

Pontus har trots sina unga år redan haft stora framgångar inom motorsport. Som 13-åring blev han nordisk mästare i crosscart och 2011 blev han den yngste svenska mästaren i rally genom tiderna.

2013 vann han titeln Junior World Rally Champion och har sedan dess gjort succé både inom FIA World Rallycross Championship och WRC 2. Så sent som förra året bjöd han på en spektakulär uppvisning när han, med Emil Axelsson i högerstolen, tog hem segern i WRC 2-klassen i Tysklands VM-rally. I och med avtalet med Škoda tar Pontus nu nästa stora kliv framåt i sin karriär.

Premiär om en månad

Premiären som fabriksförare sker i FIA Asia-Pacific Rally Championships säsongspremiär - International Rally of Whangarei på Nya Zeeland om knappt en månad.

– Vi har redan Asia-Pacific-mästaren Jan Kopecký och Europamästaren Esapekka Lappi i vårt team och de har visat en stark utveckling de senaste åren. För att vara bättre förberedda inför framtiden, får vi ännu en mycket begåvad duo i Pontus Tidemand och Emil Axelsson, säger Škoda-basen Michal Hrabánek.

– Vi kommer att göra allt vi kan för att ta pallplatser och vinster så snabbt som möjligt, säger den rutinerade kartläsaren Emil Axelsson, som nu slår sig ihop med Pontus på heltid.

Triumf i Norge

Škoda är inte helt obekant för Pontus - han har redan erfarenheter med märket från de senaste åren. Senast triumferade han i norska Rally Finnskog med en Fabia Super 2000 och han kom även tvåa i rally-SM 2012 med samma bil. Det är också med denna modell som den nya Škoda-duon kommer att starta sin säsong.

– Vi tror starkt på Pontus och Emils extraordinära egenskaper, säger Michal Hrabánek. Vi planerar att vårt nya team senare under året ska köra den nya Škoda Fabia R5 i APRC.

Både Pontus och Esapekka Lappi ingår i norska EVEN Management. Nu blir de även teamkollegor.